Gümrük Birliği işlevini yitiriyor

Asya ürünleri, AB ile Türkiye’ye gümrüksüz girecek. Hem Türkiye’nin avantajı bitecek hem de bu mallarla içeride rekabet etmek zorunda kalınacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - Küresel ticarette rekabet gücü azalmaya başlayan AB, ekonomik büyüme için bir yandan hammadde ve enerji kaynaklarına erişimin yollarını arıyor, bir yandan da şirketlerinin önüne konan bariyerleri kaldırmak için planlar yapıyor. AB, bu amaçla gelecek 10 yıllık ticari hedeflerini açıkladı. Buna göre AB, başta Çin ile Rusya olmak üzere gelişmekte olan ülkelerle ticari bağları geliştirecek ve birçok Asya ülkesiyle serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanacak.

Ancak bu anlaşmalar, Avrupa ile Asya arasında köprü görevi üstlendiği söylenen Türkiye’nin aleyhine olacak. Uzmanlaragöre, AB’nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı STA’lar, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden (GB) elde ettiği avantajları yitirmesi ve GB’nin işlevini kaybetmesi anlamına geliyor. Çünkü Asya malları da AB’ye gümrüksüz girebilecek.

Ayrıca AB ile anlaşması olduğu için Türkiye de bu ürünlere gümrük uygulamayacak. Böylece ucuz Asya malları ile içeride de rekabet edilmek zorunda kalınacak. Tekstilciler ve makineciler bu durumun sıkıntı yaratacağını, otomotivciler bir şey olmayacağını, elektronikçiler ise avantaj bile yakalayabileceklerini söylüyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir