Gümrük kapıları Yap İşlet Devret modeli ile yenileniyor

YİD ile 7 gümrük kapısının modernizasyonunu sağlanırken, Nusaybin Sınır Kapısı için öngören sözleşme bugün imzalanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet, hiç para harcamadan 7 gümrük kapısının modernizasyonunu sağladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Gümrük Müsteşarlığının imzaladığı Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli çerçevesinde İpsala, Gürbulak, Cilvegözü, Habur, Sarp, Kapıkule ve Hamzabeyli gümrük kapıları 154,3 milyon dolar harcamayla yenilendi. Nusaybin Sınır Kapısının 20,3 milyon dolara modernize edilmesini öngören sözleşme de bugün imzalanacak.

Yılda yaklaşık 5 milyon aracın, 15 milyon yolcunun kullandığı, Türkiye'nin dünyaya açılan vitrini gümrük kapıları, dış ticaret hacminin 300 milyar dolara yaklaştığı bir ortamda, birer birer yenileniyor.

Gümrük Müsteşarlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve 137 Oda ve Borsanın ortaklığı ile kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ), YİD modeli kapsamında bugüne kadar İpsala, Gürbulak, Cilvegözü, Habur, Sarp, Kapıkule ve Hamzabeyli olmak üzere 7 gümrük kapısını modernize etti. İpsala Gümrük Kapısının modernizasyonu 6 ay, Habur Gümrük Kapısının modernizasyonu 8 ay, Cilvegözü Gümrük Kapısının modernizasyonu 8 ay, Gürbulak ve Sarp Gümrük Kapılarının modernizasyonu 1'er yıl, Kapıkule Gümrük Kapısının modernizasyonu 14 ay ve Hamzabeyli Gümrük Kapısının modernizasyonu 11 ayda tamamlanarak hizmete açıldı.

Söz konusu kapıların işletme süreleri İpsala için 2004 yılından itibaren 10 yıl, Gürbulak için 2003 yılından itibaren 15 yıl, Cilvegözü için 2007 yılından itibaren 13 yıl, Habur için 2006 yılından itibaren 15 yıl, Sarp için 2009 yılından itibaren 20 yıl, Kapıkule için 2008 yılından itibaren 20 yıl, Hamzabeyli için de 2009 yılından itibaren 7 yıl olarak belirlendi

Nusaybin gümrük kapısının işletme süresi de 20 yıl olacak

Gümrük Müsteşarlığı ile TOBB arasında, bugün Nusaybin gümrük kapısı ile ilgili sözleşmenin imzalanmasının ardından modernizasyon çalışmalarına başlanacak.

Bu arada Dilucu, Esendere, Akçakale, Karkamış, Öncüpınar, Yayladağı ve Dereköy gümrük kapılarının modernize edilmesi için proje çalışmaları sürdürülüyor.

Yetkililer, Halkalı Gümrük Müdürlüğü tesislerinin de bu kapsamda yenilenmesi amacıyla Maliye Bakanlığı'ndan tahsisi yapılan araziyle ilgili imar çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdiler.

Yetkililer ayrıca, İran sınırında bulunan Kapıköy, Gürcistan sınırında bulunan Çıldır/Aktaş hudut kapılarında gümrük idaresinin ihtiyaç duyduğu bina ve altyapı tesislerinin, YİD modeliyle gerçekleştirilmesi için Gümrük Müsteşarlığının, Yüksek Planlama Kurulundan yetki talep edildiğini kaydettiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir