”Gümrüklerde yaşanan sorunlar ihracatı olumsuz etkiliyor”

TİM Başkanı Büyükekşi, ihracat şampiyonu şirketlerin bile beyannamelerinin kırmızı hatta düştüğünü belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, gümrüklerde yaşanan sorunların ihracatı olumsuz etkilediğini bildirdi.

Mehmet Büyükekşi, TİM İcra Kurulu Toplantısına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, toplantıda, birlik başkanlarının büyük çoğunluğunun son günlerde gümrüklerde yaşanan sıkıntıları dile getirdiklerini belirtti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmalardan gümrüklerde sorun yaşandığına dair yoğun bir şekilde şikâyetler aldıklarını ifade ederek, ilk başta Ambarlı ve Halkalı gümrüklerinde onaylanmış kişi statüsü kazanmış firmaların bile mallarının kırmızı hata alınmaya başlandığını vurguladı.

Mehmet Büyükekşi, açıklamasında şunları kaydetti:

"Firmalarımız ihracat işlemlerinde ciddi gecikmeler yaşıyorlar. Ülkemizin göz bebeği, sektörlerinin ihracat şampiyonu şirketleri bile beyannamelerinin kırmızı hatta düştüğünü, ürünlerinin tam sayım uygulamasına tabi tutulduğunu, hem ciddi zaman hem de maddi kayıpları olduğunu ifade ettiler.

Özellikle dahilde işlem kapsamında hammadde kullanılmışsa çok daha fazla beyanname kırmızı hatta alınıyor, ürünler numune için kimyahaneye gönderiliyor. Bu sürede ürünler bekletiliyor. Biz Gümrük İdaresine yaptığımız çağrı ile ihracatın durdurulmamasını, işlemlerin gereksiz yere uzatılmamasını istiyoruz. Gümrüklerde kaybettiğimiz zaman hızımızı, karlılığımızı azaltıyor, tam tersine maliyetlerimizi artırıyor.

Türkiye gümrüklerinde yaşanan sorunların dışında, AB ülkelerine yönelik meyve sebze ihracatında da Bulgaristan gümrüğünde sorunlar yaşanıyor. AB ülkelerine yönelik meyve sebze ihracatında, AB yönetmeliğine göre yüzde 10 ürün incelemeye alınıyor. Ancak Bulgar gümrük idaresi bunu her ürün grubu için ayrı ayrı alıyor, karışık giden TIR'larda her bir ürün grubu için yüzde 10 alınca TIR'ın yüzde 50'sine kadar olan bir kısım inceleniyor. 3-4 saatte bitmesi gereken işlemler 3-4 günü buluyor.

TİM olarak gümrüklerde yaşanan sorunların çözülmesi için konunun takipçisiyiz, ilgili taraflara bilgilendirme yaptık, sorunun en kısa zamanda çözüleceğini umuyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir