Gündüz tamirci, akşam tiyatrocu
Ekranların uzun soluklu dizilerinden "Ferhunde Hanımlar"da "Çaycı Mehmet" rolüyle tanınan Hakan Salınmış, gündüzleri sahibi olduğu tamircide, akşamları da tiyatro sahnesinde ustalığını konuşturuyor.
ANKARA - Ekranların uzun soluklu dizilerinden "Ferhunde Hanımlar"da "Çaycı Mehmet" rolüyle tanınan Hakan Salınmış, gündüzleri sahibi olduğu tamircide, akşamları da tiyatro sahnesinde ustalığını konuşturuyor. Baba mesleği oto tamirciliğini gençliğinden bu yana sürdüren Salınmış, tiyatro aşkından da vazgeçmiyor. Salınmış'ın Şaşmaz Oto Sanayi'ndeki dükkanında birlikte çalıştığı ustaları, tiyatroda da kendisine mesai arkadaşlığı yapıyor.
Oto tamirciliğinden tiyatro sahnesine uzanan hayat hikayesini paylaşan Salınmış, dedesinden babasına geçen oto tamirciliği mesleğini babasından da kendisinin devraldığını söyledi. Lise yıllarına kadar tiyatro ile bir bağlantısı olmadığını, babasının yanında çıraklık yaptığını anlatan Salınmış, "Liseden sonra tiyatro sevgisi ve ateşi içimde doğmaya başladı. Daha sonra Altındağ Belediye Tiyatrosu'nda kursiyer olarak başladım. Hayatımın bir köşesinde tiyatro hep olsun istedim" dedi. Gündüz tamirciliği sürdürdüğünü, akşamları da tiyatro kursuna gittiğini kaydeden Salınmış, "Sonra biraz şans, biraz da doğru yerde olmakla ilgili sanıyorum tiyatronun içinde buldum kendimi. Oyunculuk profesyonel biçimde ilerlemeye başladı. Sonra iki iş birlikte devam etti" diye konuştu.
"İlk zamanlar iki iş bir arada zor yürüdü"
Babasının yanında çıraklık yaparken malzeme almaya gittiğini ve tiyatro macerasının o gün başladığını belirten Salınmış, hikayesine ilişkin şunları söyledi: "Üstüm başım yağ içinde Posta Caddesi'ne zımpara kağıdı, testere, fırça almaya giderken 'belediye tiyatrosuna kurs kayıtları başlamıştır son gün' yazılı bir ilan gördüm. Başvuru yapmak istedim ancak kapıda biraz tartışma çıktı. 'Ne işin var senin burada?' dediler. Kulakları çınlasın sevgili Yıldıral Akıncı ve Tayfun Orhon kapıya çıktı, 'bu da gelmek istiyormuş' deyilince, onlar da 'gelsin şansını denesin' dediler.
Böyle başladı tiyatro maceram. İlk zamanlar iki iş bir arada zor yürüdü. Sevgili babam bu işe çok sıcak bakmadı, sürekli olumsuz davrandı. Ben de sabahları dükkanda çalışıp, akşamları tiyatroda oyuncu olarak görev almaya başladım. Bu benim için sadece amatörce bir şeydi. Tiyatroya 'hayatımın bir köşesinde sanat olmalı' diye başladım, profesyonel bir oyuncu olmak için başlamadım."
Uzun yıllar Ankara Ekin ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nda görev aldığını dile getiren Salınmış, buralardaki görevinin ardından yeni bir şeyler yapma ve tiyatroya yeni bir bakış açısı getirme isteğiyle "Tiyatro 1112 Garaj"ı kurduklarını söyledi. Salınmış, bu yıl "Kutular" adlı oyunu sahnelediklerini ve seyirciden olumlu tepkiler aldıklarını anlattı.
-"Sanatla gerçek hayatı birbirinden ayırmak mümkün değil"-
Tiyatro oyuncusu olmanın zorluğuna değinen Salınmış, "Çünkü sürekli yeni işler, yeni kimlikler, farklı buluşlar yaratmak gerekiyor. Sahneye çıktığımda tamirciliğim bana yardım ediyor. Tamirci dükkanında çok ilginç ve farklı insanlarla, hoş ve değişik hikayelerle karşılaşıyorum. Çoğu zaman normal bir hayatta yaşayamayacağınız farklı öykülerin içinde buluyorsunuz kendinizi. Onları alıp tiyatro sahnesinde değerlendirmek inanılmaz keyifli oluyor" diye konuştu. Her insanın hayatının bir aşamasında sanatla yolunun kesişmesi gerektiğini ifade eden Salınmış, "Sanatla gerçek hayatı birbirinden ayırmak mümkün değil. Yaptığınız işe sanatı katarsanız bu sizi besliyor" dedi.
Tamirci dükkanında uzun yıllardır 2 usta ile çalıştığını anlatan Salınmış, işyerindeki beraberliklerinin tiyatroda da devam ettiğini söyledi. Birlikte çalıştığı 2 ustanın Tiyatro 1112 Garaj için dekor hazırladığı ve teknik destek verdiğini belirten Salınmış, sözlerini şöyle tamamladı: "Onlar da birkaç kısa tanıtım filminde oynadı. Şimdi hem dükkanda hem de tiyatroda bana destek oluyorlar. Dekor ve teknik konusunda yardım ediyorlar. Burada çıraklıktan gelmiş birinin çok parası olduğunda yapacağı ilk şey bir servis açmaktır. Murat ve Rasim usta piyangodan para çıkarsa ilk yapacakları işin tiyatro açmak olduğunu söylüyor. Sonra altına bir servis açmayı düşünüyorlar. Bu benim övünerek anlatacağım bir şey... İnsan bir şeyi yapmak istiyorsa ama gerçekten istiyorsa önünde hiçbir engel duramaz. Bu biraz yapılmak istenen işe sevdalanmak ve istemekle alakalı."
(AA)