Güney Raman, yeniden petrol çıkarıyor

Bir grup teröristin ateşe verdiği petrol sahasındaki kuyularda üretim başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BATMAN -  Batman'da bir grup teröristin ateşe verdiği Güney Raman petrol sahasındaki kuyularda üretime yeniden başlandı.

Batman-Hasankeyf karayolunun Demirbilek köyü Golik Tepe bölgesine gelen bir grup teröristin 28 gün önce, görevli iki bekçiyi etkisiz hale getirip petrol depolarının vanasını açarak ateşlediği Güney Raman petrol sahasında başlatılan onarım çalışmaları tamamlandı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, saldırıya uğrayan Güney Raman petrol sahasındaki 1 ve 2 numaralı kuyulardaki onarım çalışmalarının tamamlandığını bildirerek, "Tanklar onarılarak, 2 kuyuda üretime yeniden başlandı. İki kuyudan ürettiğimiz 22 graviteli petrolü sahadaki tanklara depolayıp, daha sonra tankerle Batman'a ulaştırıyoruz" bilgisini verdi.

Petrol aramak için 17 başvuru yapıldı

Öte yandan Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne (PİGM), Siirt, Adana, Hatay, Antalya bölgelerinde toplam 17 adet petrol arama ruhsatı başvurusu yapıldı.

PİGM'in "Petrol Hakkında Müteallik Kararları" Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, 10 No'lu Siirt Petrol Bölgesinde, Yerbil Petrol, Madencilik Jeolojik Hizmetler İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Bayless Energy Turkey LLc. Şti, Petroleum Exploration Mediterranean Int. Pty. Ltd, Arar Petrol ve Gaz Arama Üretim Pazarlama A.Ş 1'er adet, Tiway Turkey Limited Şti ise 3 adet petrol arama ruhsatı için müracaat etti.

14 No'lu Adana Petrol Bölgesinde Transatlantic Turkey Ltd. Şti ve Arar Petrol ve Gaz Üretim Pazarlama A.Ş 1'er adet, Atlı Makine İnş. Nakliyat Madencilik Turizm Doğal Enerji Kaynakları Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş 2 adet, 13 No'lu Hatay Bölgesinde de Turkish Petroleum International Company Limited, Öz Oil Petrol Rafineri Madencilik İnşaat Tic Sanayi A.Ş, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı 1'er adet, Tiway Turkey Ltd. 2 adet petrol arama ruhsatı için başvuruda bulundu.

Öte yandan, Atlı Makine 14 No'lu Antalya Bölgesinde 1 adet petrol arama ruhsatı için başvuruda bulunurken, Zorlu Petrogas petrol Gaz ve Petrokimya Ürünleri İnş. San. ve Tic. A.Ş sahip olduğu 18 No'lu Muğla Petrol Bölgesinde 2 adet,  17 No'lu İzmir Petrol bölgesinde 3 adet petrol arama ruhsatını terk etmek için müracaat etti.

Süre uzatma talepleri

Thrace Basin Natural Gas Türkiye Corporation Şirketinin, sahip bulunduğu Tekirdağ ilini kapsayan 1 No'lu Marmara Bölgesinde 49 bin 549 hektarlık alandaki petrol arama ruhsatının, 2 Mayıs 2010 tarihinden itibaren 6326 sayılı Petrol Kanunu'nun ilgili maddesine istinaden teminat karşılığında iki yıl süreyle uzatılması için başvuru talebi de kabul edildi.

Buna göre, söz konusu arama ruhsat sahasında uzatılan süre içerisinde bir arama kuyusu açılmaması halinde teminatın Hazineye irat kaydedilmesi şartıyla, arama ruhsatı 2 Mayıs 2012 tarihine kadar teminat karşılığında 2 yıl için uzatıldı.

Aladdin Middle East Ltd. ile Güney Yıldızı Petrol Üretim Sondaj Müteahhitlik ve Ticaret Anonim Şirketinin 12 No'lu Gaziantep petrol bölgesinde Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa İlleri sınırı dahilinde müştereken sahip bulundukları üç adet petrol arama ruhsatının süresi 1 Ağustos 2010 tarihinde sona erdi.

Türkiye Petrolleri A.O'nun sahip bulunduğu Kırklareli ilini kapsayan 1 No'lu Marmara bölgesinde 49 bin 658 hektarlık alanda petrol arama ruhsatının süresi de 5 Ağustos 2010 tarihinden itibaren 2 yıl süre ile uzatılmasına karar verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir