Güneydoğu'da kurak kış

Son 2 ayda bölgeye düşen yağış miktarı, uzun yıllar ortamalasının yüzde 70 altında gerçekleşti. Yağış azlığı nedeniyle bölgedeki hububat üreticileri, tarlalarını sulamaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yağış azlığı üreticiyi endişelendiriyor.

Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bölgede bu yıl yağış miktarında büyük düşüş oldu. Uzun yıllar kasım ayı yağış ortalaması 52 kilogram, aralık ayı ortalaması ise 71 kilogram olan bölgeye bu yılın kasım ayında 10 kilogram, aralık ayının 28 gününde ise 21 kilogram yağış düştü. 

 Yaklaşık bir aydır yağış almayan bölgedeki hububat üreticileri, ektikleri tohumun zarar görmemesi için kuyulardan çektikleri suyla tarladaki ürünlerini suluyor.

"Yağış düşmesi için dua ediyoruz"

Türkiye Ziraatçılar Derneği Mardin İl Temsilcisi İbrahim Halil Kuzu AA muhabirine, Kızıltepe Ovasında ikinci ürün mısır hasadını tamamlayan üreticilerin hububat ekimi yaptığını söyledi.

Ancak yağışın yetersizliği nedeniyle çiftçinin tarlasını sulamak zorunda kaldığını ifade eden Kuzu, şöyle konuştu:

"Yaklaşık bir aydır yağmur yağmadı. Ekimi yapılan tohumların filizlenmesi için üreticiler sulama yapıyor. Sulama yapılmazsa tohum çürür. Sulamayı da 300-400 metre derinliğindeki kuyulardan çektiğimiz suyla temin ediyoruz. Kuyulardan su aldığımız için enerji bedeli ödüyoruz. Yağış düşmesi için dua ediyoruz."

Üretici İzzetin Koçhan ise yeterli miktarda yağış düşmediği için filizlenen tarladaki ürünlerin zarar görmeye başladığını ifade ederek, "Yağış düşmediği için mecburen sulama yapıyoruz" dedi.

Hacı Hamit Kuzu da yağış azlığı nedeniyle hububat ektikleri tarlaları suladıklarını kaydetti.