Güneydoğu'da nüfus artışı ve işsizlik

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin BOZKURT / Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

Bölgemizde bu ay değişen  il ve ilçe nüfus tabelaları  yaşanacak sorunların da ipuçlarını veriyor.

Bölgenin en büyük 3 ili  Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır'ın  nüfusları birbirine çok yakın ama merkez ilçe nüfuslarını dikkate aldığımızda Gaziantep 1 milyon 221 binle başı çekiyor. Gaziantep il merkezinin 2000 yılı nüfusu 853 bin 513 kişidir. 7-8 yılda nüfusta yüzde 43'lere varan bir artış olmuş. DİE' nin açıklamalarına göre yıllık yüzde 6'lık artışla Gaziantep merkez ilçe nüfus artışında Türkiye'de birinci. Güneydoğu'da nüfus artış oranlarını bölge yöneticileri ve hükümet  iyi okumalı. Bu. illerde doğum oranı, Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Eğer batıya göç olmasa, doğumdan kaynaklı artış daha da kendini gösterecektir. Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa gibi illerde nüfusun yarıdan fazlası 17 yaş ve altı bir kişilerden oluşuyor. Bu şu anlama geliyor bu bölgede 15-20 yılda nüfus neredeyse ikiye katlanıyor.

Bir başka  tespit ise Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa İl merkezlerinin köy ve ilçelerden yoğun bir göç almasıdır. Gaziantep'te Nizip dışında ilçe nüfuslarında önemli bir artış olmazken  il merkezi nüfus artışında Türkiye'de ilk sırada. Gazintep'in merkez nüfusunun artışı; doğum,  ilçe ve köylerin dışında Doğu ve Güneydoğu illerinden aldığı göçten de kaynaklanıyor.

Göçler belediyecilik hizmetlerini yetersiz bıraktı,  gecekondulaşma had safhaya ulaşırken, şehirlerin kültürel, siyasi, sosyal ve ekonomik yapısını da değiştirdi. Gaziantep diğer illerden farklı olarak, sermaye göçü de almıştır. Güneydoğu illerinden sağlanan sermaye akışı  bir nebze il ekonomisine katkıda bulundu. İhracat, nakliyat ve gıda gibi alanlarda ciddi yatırım ve girdi sağladı..

Gaziantep'e göç eden bir kişi mesleksiz ise burada inşaat  dışında  iş bulması ve yaşaması güçtür. Zira bu ilde işçiler meslek ve vasıflarıyla çalışır. Bu yönü ile Gaziantep'te işsizlik değil ancak, mesleksizlik söz konusu olabilir. İlde iş arayan işsizler de çok, vasıflı çalışan arayan da. Ancak kriz nedeniyle, mesleği olanlar da son yıllarda işsiz kalmaya başladı. Ekonomik kriz ve nüfus artışı nedeniyle  Gaziantep'te son 3-4 yılda 45 bin civarında kişi işsiz kaldı. Sadece bir hayırseverin 60 bin kişiye dağıttığı yardım,, belediyelerin ve diğer hayırseverlerin dağıttıkları  işsizliğin boyutlarını ve nüfus artışının acı yüzünü gösteriyor.

Balık verildiği için balık tutmaktan uzaklaştırılanlar geleceğin çözümsüz problemlerinin odağı olacak.

Modern devlet sistemi içinde yapılmayan yardımlar adaletsiz ve istismara açık olacağı gibi, yardım alanlar üzerinde biat kültürü, hazırcılık ve insan onurunu zedeleyici etki bırakacak.