Güngören bombacılarının tahliye talebine ret

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini redderek, duruşmayı 14 Ekim 2009'a erteledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Güngören'de 17 kişinin ve bir doğmamış bebeğin öldüğü, 154 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin davada, Mahkeme heyeti sanıklardan sahte kimlik kullandığı tespit edilen Cihan Aydın hakkında ek iddianameyle kamu davası açılması ve "sahtecilik" suçlamasından işlem yapılması için savcılığa yazı gönderilmesini kararlaştırdı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, ifadesi alınan tutuklu sanıklardan Hüseyin Türeli ve Cevat Aydın'ın avukatı Ercan Kanar, toplanan delillerin müvekkillerinin olayla ilgisini göstermediğini, bu delillerin hukuk ve usül hükümlerine de uygun olmadıklarını savundu.

Avukat Kanar, her iki müvekkilinin de toplanan deliller ve tutuklu kaldıkları sürenin göz önüne alınarak tahliyelerini istedi.

Sanıklardan Nusret Tebiş ve Mehmet Salih Yanak'ın avukatı Mehmet Salih Kızılkaya da müvekkili Nusret Tebiş'in olay tarihi itibariyle kendi telefonuyla görüşmelerine ilişkin kayıtların ve HTS raporlarının mahkemeye getirilerek incelenmesini istedi.

"Ahmet" isimli şahsın da adres ve kimliğinin tespit edilmesinden sonra tanık olarak dinlenilmesini talep eden Kızılkaya, bu delillerin toplanması durumunda müvekkilinin suçsuz olduğunun ortaya çıkacağını söyledi.

Kızılkaya, müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Tutuklu sanıklardan Aydın Ağlar'ın avukatı Eren Keskin de müvekkiliyle ilgili deliller ve telefon görüşmelerine ilişkin kayıtların hükme esas alınamayacağını savunarak, müvekkili  hakkında zaten bu olayla ilgisi olması nedeniyle açılmış bir davanın bulunmadığını söyledi.

Keskin, "Bu topraklarda çok acılı aileler var. Bu acılar yarıştırılamaz, ama bazı kesimler bu acıların devam etmesini istiyor ve bu acılardan besleniyor. Bu Ergenekon ile açığa çıktı. Mahkemenin görevi bu gerçekleri açığa çıkarmaktır" dedi.

Eren Keskin, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan hakkında dava açılmış müvekkilinin tutuklu kaldığı sürenin de gözönüne alınarak tahliye edilmesini talep etti.

Ara karar

Mahkeme heyeti, sahte kimliği hakkında kamu davası açılan ve gerçek kimliği Cihan Aydın olarak tespit edilen sanık Cevat Aydın hakkında ek iddianameyle kamu davası açılması ve sahtecilik suçundan gereğinin yapılması için Cumhuriyet savcılığına yazı yazılmasına karar verdi.

14 müştekinin suçtan zarar görme ihtimaline göre duruşmalara müdahil olmalarını kabul eden heyet, tutuklu sanıklardan Nusret Tebis'in telefon kayıtları ve HTS raporlarının istenmesi için Türkcell'e yazı yazılmasına da hükmetti.

Heyet, bir kısım sanıklara yönelik işkence iddialarıyla ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yürütülen soruşturmaların hangi safhada olduğunun ve dava açılmış ise hangi mahkemede açıldığının sorulmasını da kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini redderek, duruşmayı 14 Ekim 2009'a erteledi.