Günün Ajandası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

•    Fransa TÜFE: 2014 yılının son üç ayında %0.5 seviyesinden %0.1 seviyesine gerileyen Fransa TÜFE oranı 2015 yılı Ocak ayına %-0.4 seviyesine gerilemişti. Sonraki aylarda hafif bir yükseliş gösteren enflasyon oranı geçtiğimiz Nisan ayında pozitif bölgeye yükselmişti. Nisan ayında %0.1 açıklanan verinin Mayıs ayında %0.3 seviyesine yükselmişti. Yükselişin devam etmesi Euro'da değer kazancı yaşanmasına neden olabilir. Haziran ayı için piyasada oluşan beklentiler %0.4 seviyesinde bulunuyor. (09:45)

•    Türkiye İşsizlik Oranı: Türkiye'de Nisan ayına ait olarak açıklanacak olan işsizlik oranı, Türk Lirası paritelerinde hareketliliğin artmasına neden olabilir. 2014 yılı Temmuz ayı sonrasında %10.0 üzerine yerleşen Türkiye işsizlik oranında yükselişin devam etmesi, Türk Lirasında değer kaybı yaratabilir. Yıl içinde Ocak ayında %11.30 seviyesine kadar yükselen işsizlik oranı son yedi ayda %9.10'dan %11.30'a yükseldi. İşsizlik oranında yükselişin devam etmesi olumsuz bir algı yaratabilir. Piyasa beklentisi geçen ay açıklanan %10.60'ın gerisinde %9.90 seviyesinde bulunmakta. (10:00)

•    İngiltere ILO İşsizlik Oranı: 2014 yılına %7.2 işsizlik oranı ile başlayan Birleşik Krallık ekonomisinde, işsizlik oranın %5.5 seviyesine kadar gerilediği geçtiğimiz ay açıklanmıştı. Son bir yılda %1.7 düşen işsizlik oranı için Nisan ayı beklentileri %5.5'de yoğunlaşmış durumda. İşsizlik oranında düşüşün devam etmesi, Sterlin değerinin yükselmesine neden olabilir. (11:30)

•    Amerika MBA Mortgage Başvuruları: Temmuz ayının ilk haftasına yükselişle başlayan ABD Mortgage başvuruları %4.6 oranında açıklandı. Temmuz ayının ikinci haftasında da geçtiğimiz haftanın üzerinde açıklanması durumunda ABD Dolarında değer artışı yaşanmasına neden olabilir. (14:00)

•    TCMB Beklenti Anketi: Finansal ve reel sektörde karar alıcı ve uzman kişilerin çeşitli makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentilerinin izlendiği anketin açıklandığı saatte, Türk Lirası paritelerinde sert hareketler yaşanabilir. Ankette, ekonomiye dair olumlu beklentilerin ağırlık kazandığı görülürse, Türk Lirasında değer artışı yaşanabilir. (14:30)

•    ABD ÜFE: ABD Merkez Bankasının faiz artış sürecinde mercek altında tuttuğu enflasyon oranları için öncü nitelikte olan ABD ÜFE oranında son dönemde yaşanan gerileme piyasada tedirginlik yaratıyor. Geçtiğimiz yılın son iki ayında aylık bazda %-0.3 olarak açıklanan ABD ÜFE, Ocak ayının başında son altı yılın en düşük seviyesinde %-0.7 olarak açıklanmıştı.  Mayıs ayında da %0.5 artan ÜFE oranına dair piyasada oluşan Haziran ayı beklentileri, aylık bazda %0.2 seviyesinden ağırlık kazanmış durumda. Yıllık ÜFE verisi ise 2014 yılı Mart ayında açıklanan %2.1 oranından buyana gerileme gösteriyor. Nisan ayında sürpriz bir şekilde son beş yılın en düşük seviyesi olan %-1.3'e gerileyen ÜFE oranına dair yıllık bazda Haziran ayı beklenti medyan değeri %-0.9 seviyesinden bulunuyor. ÜFE'de yaşanabilecek düşüş Dolar endeksinde gerilemeye neden olabilir.(15:30)

•    ABD Sanayi Üretim: Sanayi kuruluşlarının son dönemde gerçekleştirmiş olduğu üretim miktarını gösteren, sanayi üretimi verisinde yükseliş yaşanması durumunda ülke para biriminin değer kazanması beklenmektedir. ABD Sanayi üretimine dair 2014 yılı içinde açıklanan en yüksek oran, %1.08 ile Kasım ayında gelmişti. Nisan ayında %-0.50 açıklanan sanayi üretimi Mayıs ayında %-0.17'e yükselmişti. Haziran ayında %0.20 yükselmesi beklenen sanayi üretimi verisinde güçlenme yaşanırsa ABD Dolarında değer artışı yaşanabilir. (16:15)

•    ABD Kapasite Kullanım Oranı: ABD'de mal ve hizmet üretimi için kapasitenin ne kadarıyla çalışıldığını gösterir. Kapasite kullanım oranının artış göstermesi ABD Dolarına olumlu yansırken, neredeyse son bir yılda %79 düzeyinde bulunan kullanım oranı Mayıs ayında %78.05'ye gerilemişti. Haziran ayında kapasite kullanımının %78.10'a yükselmesi bekleniyor. Beklentilerin gerçekleşmesi ve Kapasite kullanım oranın yükselmesi durumunda ABD Dolarına olumlu yansımaları görülebilir. (16:15)

•    Kanada Merkez Bankası Faiz Oranı Kararı: Kanada Merkez Bankası son olarak Ocak ayında faiz indirimine giderek, politika faizini %1.0'dan %0.75'e düşürmüştü. Kanada Merkez Bankası'nın faiz indirimin sürecine devam etmesi durumunda Kanada Doları değer kaybı yaşayabilir. Piyasada oluşan beklentiler 25 baz puanlık bir indirim yapılabileceği yönünde. (17:00)

•    ABD DOE Ham Petrol Stokları: Haftalık olarak Birleşik Devletlerde oluşan ham petrol stok miktarını göstermektedir. Stoklarda yaşanan artışın, ABD ham petrol fiyatı üzerinde olumsuz etki yaratması beklense de her zaman aynı etkinin görülmediğini belirtmek yararlı olacaktır. Geçtiğimiz hafta 384 bin varil artış gösteren stokların 7 Temmuz bitimli hafta içerisinde arttığı gözlemlenirse ABD Ham Petrol fiyatında gerileme devam edebilir.(17:30)

Ekonomik Gelişmeler

Avrupa

•    Almanya'da Haziran ayında enflasyon aylık bazda beklentiler çerçevesinde -%0,1 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon ise %0,3 düzeyinde seyrini koruyor. Enflasyonun halen düşük seyrini korumasında yıllık bazda %5,9 düşen enerji fiyatları önemli rol oynuyor. 
•    

•    Euro Bölgesinde Mayıs ayında sanayi üretimi artış beklentilerine karşın %0,4 düşüş gösterdi. Yıllık bazda ise geçen yılın aynı dönemine göre sanayi üretimi %1,6 arttı. Verinin detayı incelendiğinde enerji sektörü üretimindeki %3,2'lik düşüş ve dayanıklı olmayan tüketim mallarındaki %1,4'lük düşüş öne çıkıyor. 

Petrol

•    Viyana'da devam eden İran P5+1 ülkeleri görüşmelerinden olumlu sonuç alındı. Anlaşma ile İran üzerindeki yaptırımlar kaldırılacak ve İran'ın Nükleer faaliyetleri azaltılmakla birlikte takip edilecek. 

Türkiye

•    S&P yaptığı açıklamada Türkiye'de bankacılık sektörünün kısa vadeli borçlarının sektör için risk oluşturduğuna dikkat çekti. Kurum ayrıca sektörün zayıf noktaları arasında düşük yurt içi tasarrufların da altını çizdi. 

•    TCMB Mayıs sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, 2014 yıl sonuna göre 7,2 milyar ABD doları artarak 174,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiğini açıkladı.

•    Türkiye'de Hazine Müsteşarlığının yaptığı 2 yıllık tahvil ihalesinde ortalama yıllık basit faiz 9,52 olarak açıklanırken, ortalama fiyat 100,853 TL oldu. 10 yıllık ihalede ise yıllık basit faiz 9,26 olarak açıklanırken, ortalama fiyat 94,522 olarak gerçekleşti. 

•    Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri çerçevesinde Milliyetçi Hareket Partisi Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Davutoğlu, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Milliyetçi Hareket Partisinin tavrının, hükumet ortaklığında bulunmama yönünde olduğunu belirtti. 

ABD

•    ABD'de Haziran ayında perakende satışlar artış beklentilerini karşılamadı ve %0,3 düzeyinde daralma gösterdi. Sektör satışları geçen yılın aynı dönemine göre %1,4 artarken, otomotiv ve akaryakıt satışlarını hariç tutan çekirdek veri de %0,1 azaldı.  

Çin

•    Çin GSYİH %7 oranında bir artış kaydetti. Piyasaların beklentisi %6.8 oranında artış göstermesi yönündeydi. Sanayi üretimi ise yıllık bazda %6.8 olarak gerçekleşti. Perakende satışlar aylık bazda %1.0 ve yıllık bazda %10.6 olarak açıklandı. 

Ons Altında zayıf seyir sürüyor

Ons altında yukarı yönlü tepkilerin sınırlı olduğu görülürken, bu sabah Çin'den gelen verilerin de altın üzerinde etkisi olmadığı görüldü. Piyasaların bir süredir takip ettiği Yunanistan ve Çin konusunda olumlu gelişmeler yaşanıyor. Çin ekonomisine dair endişeler piyasalarda hareketlilik yaratırken, büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi Asya'ya dair endişeleri azalttı. Bugün ise Yunanistan'da kreditörlerin taleplerinin parlamentoda oylanması takip edilecek. Altın bu noktada güvenli liman talebi özelliğini son dönemde kaybetmiş durumda ve tepki alımlarının sınırlı olduğu görülüyor. Bu hafta ABD kanadında Fed Başkanı Yellen'ın konuşması takip edilecek. Fed tutanaklarında Çin ve Yunanistan etkisinden söz edilmişti. Çin'den gelen büyüme verisi sonrasında Yellen'ın yorumu hareketlilik yaratabilir. Cuma günü ise ABD'de enflasyon verileri açıklanacak. Ons altını teknik olarak incelersek, alçalan trend içerisinde fiyatlamalara devam ediyor. 1160 seviyesinin kırılmasıyla ons altında alımlar hızlanabilir. Bu durumda 1170 bölgesi hedeflenebilir. Ons altında yaşanabilecek geri çekilmelerde ise 1152,8/1147 destek seviyelerimiz.

Dirençler: 1158/1160/ 1170
Destekler: 1152,8/1147/1142

Ham petrol 53,40 direncini aşamıyor

ABD ham petrolü İran P5+1 ülkeleri arasında yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanması ile 51,00 destek bölgesine kadar geri çekilirken, İran'ın üretimini artırmasının zaman alacağına yönelik spekülatif hareketler ile yeniden yükselişe geçti. Yaptırımların kademeli olarak kaldırılacağı haberi İran'ın üretimini kademeli olarak artıracağını gösteriyor. İran, üretim kapasitesi dahilinde ekstra 1 milyon varil daha üretim yapabilir. Bu durum ise ham petrol üzerindeki baskısının devam etmesine neden oluyor. Veri akışında bugün ABD'de ham petrol stokları takip edilecek. Dün Amerikan Petrol Enstitüsünün verilerine göre stoklarda 7,3 milyon varillik düşüş meydana geldiği tahmin edilmişti. WTI teknik olarak incelendiğinde yükselişte 53,40 direncinin aşılamadığı görülmekte. Bu direncin kırılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 54,10 ana direnci göze çarpmakta. Geri çekilme de ise 52,70 ara desteği ve 51,00 ana destek bölgesi takip edilebilir.

Dirençler: 53,40 / 54,10 / 55,40
Destekler: 52,70 / 51,00 / 50,55

EUR/USD, Yunanistan için kritik saatler

Yunanistan ile kreditörler arasındaki anlaşma açısından bugün önemli bir gün olacak. Yeni reform adımlarının parlamentoda olumlu yönde onaylanması durumunda köprü finansmanı gündeme gelebilir. Ancak anlaşma sağlanamaması durumunda Yunan hükümetinin sorgulanacağı bir süreç yaşanması muhtemel. Dün ABD'den açıklanan ve beklentileri karşılayamayan perakende satışlar verisinin etkisiyle EUR/USD paritesinde alımların hızlandığı görüldü ve parite 1.1080 seviyesine doğru yükseliş kaydetti. Ancak bu sabaha bakıldığında, 1.10 direncinin altında seyrettiği görülüyor. Bugün ABD'den açıklanacak olan ÜFE, sanayi üretimi, Fed bej kitap ve Fed başkanı Yellen konuşması Dolar tarafında etkili olabilir. Ayrıca Yunanistan'dan gelecek olan haber akışı da EUR/USD paritesinin seyri açısından önemli olacaktır. EUR/USD paritesini teknik olarak incelediğimizde, 1,0990 seviyesi altında satım yönünün zayıfladığını ve 1,10 bölgesine doğru denge arayışını desteklediğini görüyoruz. Paritenin yükseliş ivmesini sağlaması için düşüş trendinin geçtiği 1,1135 seviyesini yukarı yönde aşması gerekmekte. Yukarı yönlü hareketlerin gerçekleşmemesi durumunda ise 1.0960 seviyesine doğru kademeli olarak düşüşler görülebilir. 

Dirençler: 1,1135 / 1,1190 / 1,1215 
Destekler: 1,0960 /1,0915 /1 0865

BoE Başkanı M.Carney’ın faiz söylemi Sterline değer kazandırdı

GBP/USD paritesi, İngiltere Merkez Bankası Başkanı M.Carney'ın açıklamaları sonrasında Sterlin'de yaşanan değer artışıyla birlikte 1.56 seviyesine kadar yükseldi. İngiliz Parlamentosu hazine komitesinde konuşma yapan M.Carney'in hane halklarının yüksek faize olan duyarlılığın izlenecek olduğunu belirtmesi ve faiz artışının giderek yaklaştığını söylemesi Sterlinin Dolar karşısından değer kazanmasına neden oldu. Carney aynı zaman faizlerin yükseleceği beklentisine göre hareket edilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Dün İngiltere'de açıklanan veriler incelendiğin ise yıllık enflasyon oranının yeniden %0.0 seviyesine gerilemiş olduğu ve çekirdek enflasyon oranında da 0.1 puan azalma yaşandığı görülüyor. İngiltere perakende fiyat endeksinde bir değişim olmazken, ÜFE oranı yıllık bazda 0.1 puan artışla %-1.5'e yükselmiş durumda. Enflasyonda yaşanan gerileme her ne kadar Sterlin'de kısmi bir zayıflama yaşanmasına neden olmuş olsa da Carney'in açıklamaları piyasada Sterlin için olumlu havanın oluşmasına neden oldu. Paritenin ABD kanadında ise perakende satış oranında yaşanan düşüş Dolar'da değer kaybı yaratmış durumda. Geçtiğimiz ay %1.2 olarak açıklanan veri %1.0'a revize edilirken Haziran ayı verisi %-0.3 olarak açıklandı. Çekirdek perakende satışlarda revize edilen %0.8'den %-0.1'e gerilemiş durumda. ABD verileri ardından paritenin 1.5638 seviyesindeki dirence yaklaştığı görülmekte. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.59 bölgesinden başlayan düşüş trendinin kırılmış olduğu görülmekte. 1.5170 ile 1.5930 arasında yapılana Fibonacci hesaplamasına göre 1.5640 bölgesinden geçen 38,2'lik dilimde yavaşlama gösteren parite fiyatının bu direnci kırması durumunda 1.5660 ve 1.5750 direncine doğru yükselişe geçtiği görülebilir. Teknik göstergelerden MACD'nin düşüş trendinin kırılmasına paralel olarak pozitif bölgeye geçtiği görülmekte, bu kapsamda trendin sonlanmış olduğu düşünülebilir. Kırılan düşüş trendine yaşanabilecek geri dönüş hareketinde ise 1.5560 - 1.5540 aralığı destek olarak takip edilebilir.  Bu bölgenin aşağısında ise 1.5350 seviyesi ilk ana destek bölgesi konumunda bulunuyor.

Dirençler: 1.5660 / 1.5750 / 1.5800
Destekler: 1.5600 / 1.5550 / 1.5460

USD/TRY , ilk tur koalisyon görüşmelerinde son gün

İlk tur koalisyon görüşmelerinin üçüncü gününde, Başbakan Davutoğlu bugün HDP partisi ile görüşme yapacak. İki gündür devam eden görüşmelerde ilk turun son günü. Bayram öncesi tamamlamayı planladıkları görüşmeler bugün sona erecek. Ancak asıl gelişmeler bayram sonrası yaşanacağı için sadece bu hafta beklentilerin satın alındığını söyleyebiliriz. Bu nedenle  Lira değer kazanıyor ve USD/TRY paritesinde satış baskısı görülüyor. İçeride koalisyon görüşmelerinin yanında, İran ve P5+1 ülkelerinin nükleer konusunda anlaşmaya varmaları haberi de Liranın güçlenmesine destek sağlayabilir. Bugün ABD'den sanayi üretimi, ÜFE, Fed tarafından yayınlanan bej kitap ve Fed başkanı Yellen konuşması takip edilecek. ABD'den gelecek haber akışı Dolar tarafında hareketliliğe neden olabilir. Türkiye'de ise işsizlik oranı ve TCMB beklenti anketi açıklanacak. USD/TRY paritesini teknik olarak incelediğimizde, 2.6460 ana desteğimizin kırılmasıyla satış baskısının hızlandığı görülüyor. Bu sabah 2.6350-60 aralığında olan paritede satışların devam etmesi durumunda 2.6250 bölgesi hedeflenebilir. Ancak paritede 2.6250 bölgesinden tepki alımlarının gelmesiyle 2.6460 ana direnç noktası takip edilebilir.

Dirençler: 2.6370/2.6460/2.6560 
Destekler: 2.6255/2.6135/2.6050

BoJ, teşvikleri sabit tuttu

USD/JPY paritesinde ABD'den gelen zayıf perakende verilerine rağmen 123,00 üzerinde fiyatlama devam ediyor. Parite bu hafta hem Çin hem de Yunanistan'daki gelişmelere odaklanmıştı. Bu sabah Çin'den gelen büyüme rakamının da beklentilerin üzerinde açıklanması Yen talebini zayıf tutmakla birlikte, Yunanistan'da bugün oylanacak kararlar parite açısından önem arz ediyor. Japonya'da ise BoJ'un 80 trilyon Yen'lik teşviki sabit tuttuğu görülüyor. BoJ ayrıca 2015 mali yıl için enflasyon beklentisini %0,8'den %0,7'ye çekti. Veri akışında bugün ABD'de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı takip edilecek. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 122,90 desteğinden tepki alımı geldiği görülmekte. Paritede bu desteğin kırılması ve altında kalıcılık sağlanması paritenin yeniden düşüş trendine girmesine neden olabilir. Yükselişte ise 123,75 ve 124,15 dirençleri takip edilebilir.

Dirençler: 123,75 / 124,15 / 124,70
Destekler: 122,90 / 122,45 / 122,00

Ekonomik Takvim

09:45 EUR Fransa TÜFE(Aylık)(Haziran) (Beklenti:0.0% Önceki:0.2%)
09:45 EUR Fransa TÜFE(Yıllık)(Haziran) (Beklenti:0.4% Önceki:0.3%)
10:00 TRY Türkiye İşsizlik Oranı(Nisan) (Beklenti:9.9% Önceki:10.6%)
11:30 GBP İngiltere İşsizlik Maaşı Başvuru Oranı(Haziran) (Beklenti:2.3% Önceki:2.3%)
11:30 GBP İngiltere İşsizlik Maaşı Başvuruları(Haziran) (Beklenti:-9.0K Önceki:-6.5K)
11:30 GBP İngiltere ILO İşsizlik Oranı(Mayıs) (Beklenti:5.5% Önceki:5.5%)
14:00 USD ABD MBA Mortgage Başvuruları(10 Temmuz)  (Önceki:4.6%)
14:30 TRY TCMB Beklenti Anketi  
15:30 USD Fed Başkanı Yellen Konuşması   
15:30 USD ABD ÜFE(Aylık)(Haziran) (Beklenti:0.2% Önceki:0.5%)
15:30 USD ABD Çekirdek ÜFE(Aylık)(Haziran) (Beklenti:0.1% Önceki:0.1%)
15:30 USD ABD ÜFE(Yıllık)(Haziran) (Beklenti:-0.9% Önceki:-1.1%)
15:30 USD ABD Çekirdek ÜFE(Yıllık)(Haziran) (Beklenti:0.7% Önceki:0.6%)
15:30 USD ABD Fed New York Empire State İmalat Anketi(Temmuz) (Beklenti:3.25 Önceki:-1.98)
16:15 USD ABD Sanayi Üretimi(Aylık)(Haziran) (Beklenti:0.2% Önceki:-0.2%)
16:15 USD ABD Kapasite Kullanım Oranı(Haziran) (Beklenti:78.1% Önceki:78.1%)
17:00 CAD Kanada Merkez Bankası Faiz Kararı (Beklenti:0.50% Önceki:0.75%)
17:30 USD ABD DOE Ham Petrol Stokları(10 Temmuz) (Beklenti:-2750K Önceki:384K)
17:30 USD ABD DOE Cushing Ham Petrol Stokları(10 Temmuz) (Beklenti:220K Önceki:299K)
19:00 USD Fed Williams Konuşması  
21:00 USD Fed Bej Kitap  


**Bugün Eurogroup toplantısı yapılacak. 


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/