Gürcistan'la enerji ticaretini artıracağız

Enerji Bakanı Yıldız, Gürcistan'la yapılan 70-80 megawat civarındaki ticareti 1000'e çıkarmayı hedeflediklerini elirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BATUM - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gürcistan ile 70-80 megawat civarında mevcut bir ticaret bulunduğunu, bunu 1000 megawata kadar çıkartmayı düşündüklerini söyledi.

Özel uçakla Batum'a gelen Bakan Yıldız, havalimanında Gürcistan Enerji Bakanı Aleksander Khetaguri, Acara Özerk Bölgesi Başbakanı Levan Varshalomidze, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan, Batum Başkonsolosu Tuğrul Ercan Özten ve diğer ilgililerce karşılandı.

Bakanlar ve beraberindekiler, şehir turu attıktan sonra kent merkezindeki bir otele geldiler. Burada Bakan Yıldız ile Gürcistan Enerji Bakanı Khetaguri, yaklaşık 15 dakika süren ikili görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, çevreye duyarlı tüm hidroelektrik santrallerini (HES) yurt içinde ve yurt dışında desteklediklerini söyledi.

Doğalgaz ve petrole karşı ne kadar çok proje yürütülürse o kadar daha iyi olacağını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Gürcistan'ın zamanla karşılıklı ihtiyaçlarının karşılanması, enerji ihtiyaçlarının karşılanması açısından bir iletim sistemi kuruluyor ve genişletiliyor. Şu anda 70-80 megawat civarında mevcut bir ticaret var ama bunu 1000 megawata kadar çıkartmayı düşünüyoruz. 2015 yılında hem üretici firmalarımız projelerini bitirirler hem de iletim hatları biter ve her iki ülkenin büyümesine yakışır kapasiteler oluşur. O açıdan da Sayın Bakan ile ikili görüşme yaptık."

Yıldız, Türkiye'deki HES'lere çevreci kuruluşların tepkisiyle ilgili,düşünce bazında tüm fikirlere açık ve saygılı olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Tabi ki belli gerekçeler ve belli sebepleri vardır bunların. Ancak biz şunu yapmalıyız. Çevreye duyarlı, kültür ve tabiat varlıklarımıza duyarlı, Türkiye'nin büyümesini karşılayacak enerji yatırımlarını yapmamız lazım. Büyüyen, gelişen ve değişen Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılıyor olabilmemiz lazım. Çözümsüz ve alternatifsiz bir cümle yalnız, tek başına yeterli değil. Biz diyoruz ki hem yeşile, hem tabiat varlıklarımıza hem kültür varlıklarımıza hem çevremize saygılı olalım ama bir yandan da Türkiye'nin büyümesini sağlayacak enerji arzını da sağlayalım."

Bu konularda ilginizi çekebilir