Güvenilir istihbarat geldi Suriye'nin A-320'si indirildi
İki f-16 tarafından indirilen Suriye uçağı dokuz saat sonra Esenboğa'dan havalandı.
İSTANBUL - Moskova-Şam seferini yaparken, 'sivil havacılığa uygun olmayan kargo' iddiasıyla iki F-16 tarafından Esenboğa'ya indirilen Suriye uçağı yaklaşık dokuz saat sonra havalandı.
Airbus A-320 tipindeki uçakta bulunan bazı parçalara, 'silah parçası' olabileceği için el konuldu.
Uçak, 30 yolcu ve yedi mürettabatıyla gece saat 02.30 sularında, Şam seferini tamamlamak üzere Esenboğa'dan kalkış yaptı.
Esenboğa Havalimanı'na dün 17.30'da indirilen Suriye uçağının kargosunda, yolcuların tahliye edilmesinin ardından arama yapıldı. Yolcular, terminalde dinlendirilirken, uçağın çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Aramanın ardından uçağın yolcularıyla birlikte gitmesine izin verildi. Yolcuların yeniden alındığı uçaktaki malzemelere incelemelerin tamamlanması ve sonraki işlemler için el konuldu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olayın ardından yaptığı açıklamada, uçakta "sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında mahzur telakki edilebilecek unsurlar olduğunu" söylemişti.
Türk uçaklarına da güvenli olmadığı gerekçesiyle Suriye hava sahasını kullanmamaları uyarısında bulunulmuştu.
İstihbarat 'güvenilir'
Uçağın Türkiye hava sahasına girdikten sonra Esenboğa Havaalanı’na indirilmesi kararı alındı. Uçak, hava sahasına girince Bandırma’daki 162’nci Filo’ya önleme görevi verildi. Çağrı adı “Zıpkın” olan filodan iki F-16, telsizden irtibata geçerek pilota uçağın şüpheli olduğu ve bu nedenle arama yapılacağı için Esenboğa’ya inmesi gerektiği bildirildi. F-16’lar uçağa yaklaşıp kanat oynatarak da pilota Esenboğa’ya mecburi inişi gösterdi. Türk jetlerinin eşliğinde Esenboğa’ya inen uçak, özel hangar bölümüne çekildi. Uçak içinde arama yapılırken, içinde 35 sivilin bulunduğu anlaşıldı. Üst düzey bir diplomatik kaynak Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “Türkiye daha önce Suriye’ye askeri kargo taşınmasına ve Suriye askeri uçaklarına hava sahasını kapatmıştı. Eğer bir sivil uçak askeri kargo taşıyorsa, bu karar sivil uçak için de geçerlidir. Suriye’ye ait sivil uçakları da titizlikle denetimden geçirmeye başladık. Bu Türkiye’nin egemenliğini ilgilendiren bir karardır. Bunun için bir BM kararı gerekmez. Daha önce aldığımız kararımızı uyguluyoruz. Ancak bunu Suriye’ye karşı topyekün savaş ilanı olarak algılamak, yanlış olur.”
6 koli bulundu
Uçaktan diplomatik mühürlü 6 koli indirildi. Koliler açıldıkça içinden 4 koli daha çıktı. MİT, Emniyet, Dışişleri ve Genelkurmay yetkilileri incelemeye eşlik etti. Rusların taşıma belgesi olan konşimentoya yükün “askeri iletişim cihazı” olduğunu yazdıkları bilgisi alındı. Rus ve Türk yetkililer arasında gerginlik yaşandı. Rus diplomatlar, ilk önce “kolilerimizi açamazsınız” diyerek incelemeye karşı çıktı. Bu gerginliğin ardından kolilerin açılmasına karar verilirken, Rus yetkililerin daha önceden uçakta olup olmadıklarına dair bilgi verilmedi. Hürriyet’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, kargoda jammer ve haberleşme cihazları ile elektronik parçalar bulundu. Bazı parçaların füze yapımında da kullanılabileceği iddiaları var. Malzemelere el konulurken uçağın havalanmasına izin verildi. Rusya, Türkiye’den bilgi istedi.