GYO'lar borsaya milyonlar getirdi

Halka arzı gerçekleştirilen 5 GYO şirketi sayesinde toplam 609 milyon 231 bin 480 lira kaynak aktarımı sağlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Halka arzı gerçekleştirilen 5 Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketi sayesinde bu yıl içinde sektöre sermaye piyasalarından toplam 609 milyon 231 bin 480 lira kaynak aktarımı sağlandı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) raporundan yapılan derlemeye göre, halen halka arz edilmiş ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören toplam 19 GYO (Akmerkez, Alarko, Atakule, Doğuş, İş, Nurol, Özderici, Pera, Sağlam, Sinpaş, Vakıf, Y&Y, Yapı Kredi Koray, EGS, TSKB, İdealist, Reysaş, Martı, Torunlar) bulunuyor. Söz konusu GYO'ların toplam piyasa değeri 5 milyar 556 milyon 349 bin 846 lira, portföy toplamı ise 8 milyar 235 milyon 541 bin 926 lira.

Söz konusu GYO'lardan 5'i (TSKB, İdealist, Reysaş, Martı ve Torunlar GYO) bu yıl içinde halka arz edildi. 2010 yılında yapılan halka arzlara bakıldığında piyasa değeri olarak toplam sektör büyüklüğünün yüzde 36,70'inin ve porföy büyüklüğü olarak da toplam sektör portföy büyüklüğünün yüzde 41,18'inin bu yıl yapılan halk arzlardan oluştu.

SPK raporunda 2010 yılındaki başarılı halka arzlarla GYO sektörünün büyüklüklerinin yaklaşık olarak 2 katına çıktığını belirtirken, "Bu durumun Kasım ayında halka arzı planlanan Emlak GYO ile daha da belirginleşmesi ve 2010 yılında başlatılan halka arz seferberliğinin GYO'lar açısından tam bir başarı öyküsü olması beklenmektedir" denildi.

5 şirketten 609,2 milyon TL kaynak aktarımı

Bu yıl 5 GYO şirketinin halka arzı ile sektöre sermaye piyasalarından toplam 609 milyon 231 bin 80 lira kaynak aktarımı sağlandı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Albayrak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Büyükhanlı Gayrimenkul Ortaklığı A.Ş. de halka arz için SPK'ya başvurmuş durumda.

Söz konusu başvuruların sonuçlandırılması durumunda, 4 adet GYO'nun halka arzından gayrimenkul sektörüne sermaye piyasalarından tahmini 1 milyar 170 milyon lira kaynak aktarımının sağlanması bekleniyor.

2010 yılında yapılan halka arzlarla GYO sektörü piyasa değeri ve porföy büyüklüğü olarak halihazırda 2010 yılı başındaki büyüklüğün yaklaşık olarak iki katına çıkmış olup yapılması muhtemel halka arzlarla birlikte de bu yılın başındaki büyüklüğün 3 katına çıkmasının beklendiği belirtilen SPK raporunda, "2010 yılındaki halka arz başarısının önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi beklenmektedir. Büyük çaplı GYO halka arzları yoluyla, ülkemizde hızla gelişen gayrimenkul sektörüne geleneksel finansman yöntemlerine bir alternatif olarak sermaye piyasaları yoluyla ucuz ve uzun vadeli finansman olanağı sağlanması hedeflenmektedir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir