Hacı adaylarını klimalar hasta etti

45 bin hacı adayın büyük çoğunluğu gribal enfeksiyondan hastanelere başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEKKE - Hacı adaylarına sağlık hizmeti vermek amacıyla Mekke ve Medine'de kurulan 170 yatak kapasiteli 2 hastane, 5 sağlık merkezi ve 24 sağlık ocağından şimdiye kadar yaklaşık 45 bin hacı adayı yararlandı. Hacı adaylarının büyük çoğunluğu, sürekli çalıştırılan klimalardan hasta oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Sağlık Ekip Başkanı İlyas Serenli, hasta hacıların hac görevini tamamlamaları için gerekli kolaylığın sağlanacağını söyledi.

Serenli, Diyanet İşleri Başkanlığı 2010 Hac Organizasyonu kapsamında Mekke'de 150 yatak, Medine'de 50 yataklı 2 hastane ile 5 sağlık merkezi, 24 sağlık ocağı oluşturduğunu, 450 sağlık personelinin hizmet verdiğini bildirdi.

Hastalanan hacı adaylarına 24 saat boyunca sağlık hizmeti sunuluyor, ambulans tahsis ediliyor ve ilaçları karşılanıyor.

Ayrıca, diyaliz hastalarının Suudi Arabistan'daki diğer hastanelerden sağlık hizmeti almaları sağlanıyor.

Salgın hastalık yok

Diyanet İşleri Başkanlığı Mekke Hastanesi Başhekimi Dr. Hamit Doğan, önceki yıllarda domuz gribi gibi salgın vakalarının olduğunu anımsatarak, bu yıl herhangi bir salgın hastalığın bulunmadığını bildirdi.

Doğan, önceki yıllarda hacı adaylarında rastlanan hastalıkların tespit edilerek, bu yıl Hacca gelecek görevli sağlık personeline bu hastalıklarla ilgi eğitim verildiğini söyledi.

Bu yıl hac için müracaat eden en yaşlı 5 bin kişinin, kura dışında tutularak hacca getirilmesi nedeniyle, sağlık hizmeti alan hacı adaylarının sayısında artış olmasının beklendiğine dikkati çeken Doğan, önceki yıl hasta sayılarına bakıldığında bazı hasta hacı adaylarının birden çok sağlık hizmeti aldığını kaydetti.

Hastalıkların nedeni klima

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da gribal enfeksiyondan kaynaklanan hastalıkların görüldüğünü bildiren Dr. Doğan, şimdiye kadar sağlık hizmeti verilen yaklaşık 45 bin hacı adayının büyük çoğunluğunun aynı şikayetle hastanelere başvurduğunu kaydetti.

Hipertansiyon ve şeker gibi hastalığı bulunan hacı adaylarının, bu hastalıktan kaynaklanan rahatsızlıkları sonucu tedavi aldığına değinen Doğan, "Şimdiye kadar sağlık hizmeti verdiğimiz hacı adaylarının büyük çoğunluğunun hastalığı klimalardan kaynaklı. Sıcak havada terledikten sonra klimalarla soğutulmuş araçlara binen veya klima çalışan kapalı yerlere giden hacılarda rahatsızlık meydana geliyor. Klimalar hemen herkesi etkiliyor" diye konuştu.

Doğan, klimalardan kaynaklı hastalıkların önlenmesi için klima filtrelerinin en az yılda bir kez değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir