Haftada 8 saat internet başındayız

İnternete en çok bilgi alma ve alışveriş için giriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Google Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Pazarlama Direktörü Mustafa İçil, Türkiye'de internet kullanıcısının haftada 8 saatini internet başında geçirdiğinin tahmin edildiğini bildirdi.

İçil, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) merkezinde düzenlenen "Google ile internet keşfi" seminerinde yaptığı konuşmada, firmaların artık internet korkusunu yendiğini vurguladı.

İnternetin yeni gelir modelleri yakalamaya fırsat sunduğunu belirten İçil, şirketlerin artık interneti kullanarak güncel kalmaları gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Vizyonlarını değiştirmeden herkes işine ilişkin yenilikleri yakından takip etmeli. Ülkemizdeki 2 milyon KOBİ'nin 400 bininin sitesi var. Şu anda internette pazarlama yapan KOBİ sayısı 10 binler dolayında. Bu yüzden firmaların eğitimini önemsiyoruz. 2009 yılında dokuz şehirde 900 KOBİ'yi eğittik. Bu yılki hedefimiz ise 37 şehirde 6 bin KOBİ'yi eğitmek. Artık internetten korkulmuyor. İnternette iş yapmak isteyen KOBİ'ler var. Ancak bunların çoğunun interneti kullanacak yetkin elemanları yok. Teknik eleman istihdam edecek güçleri de yok. Bununla beraber onlara destek verecek yaygın danışma ağı da bulunmuyor. O yapıyı kurmamız gerekiyor. O yapıyı kurduktan sonra 400 binleri 600 binlere çıkarıyor olmamız lazım. Google, oluşturduğu eko sistemiyle hem kendisi için hem de kullanıcısı için inanılmaz bir ekonomi yarattı."

Haftada 8 saat internetin başında geçiriliyor

Türkiye'de internet kullanıcısının haftada 8 saatini internet başında geçirdiğinin tahmin edildiğine işaret eden İçil, internete en çok alışveriş öncesi inceleme ve bilgi alma amaçlı girildiğini belirtti.

Mesajlamanın ikinci sırada, sosyal ağlara katılımın üçüncü, bilinenin aksine eğlence ve oyun amaçlı olarak girişin dördüncü sırada yer aldığını ifade eden İçil, alışveriş amacının ise beşinci sırada yer aldığının altını çizdi.

İnternette varolmak için dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin İçil, "Pazarı anlamanız gerekiyor. İnternet sayfanızın iyi olması çok önemli. Burası bir nevi mağazanız. Vitrininizin mutlaka iyi olması gerektiğini biliyorsunuz, sitenize de aynı özeni göstermelisiniz. Trafik artırmanız önemli. Ölçümlemenizi yapmanız lazım. Biri, bir internet sitesine girdikten sonra 8 saniyede sitede kalıp kalmayacağına karar verir. Kullanıcıların yüzde 50'si bir bakışta karar veriyor ve çıkıyor" yorumunu yaptı.

"Youtube'un kapalı olduğunu yabancıya anlatamıyoruz"

Google Seminer Lideri ve Digital Graphics Genel Müdürü Özgür Deniz Aydın da "İnternet kadar demokratik bir yer yoktur. Hatta ülkemizde fazla demokratik bulunuyor, kapatmalar oluyor. Youtube'un Türkiye'den kapalı olduğunu yabancı konuklarımıza anlatamıyoruz. İnternette hem olumlu hem olumsuz gelişmeler oluyor. Bu yüzden etik çok önemli" dedi.

Arama motoru Google'ın Türkiye pazar payının yüzde 98'e ulaştığına işaret eden Aydın, belirli kurallara uyulduğunda arama motorlarından çok etkin yararlanılabileceğini vurguladı.

Aydın, Türkiye'de e-ticaret hacim artışlarına da değinerek, Türkiye'de alışverişin internetten yapılmasının çok tercih edilmediğini, ancak tüketicinin yüzde 70'inin mağazalardan alışveriş yapsa da markayı önce online olarak internetten yaptığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir