Haftanın gözdesi platin

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS

Geçtiğimiz haftanın ilk yarısında satış baskısına maruz kalan altın, hafta ortasındaki hamlesiyle 1200 dolar/ons psikolojik seviyesini tekrar aşarak yatırımcılarına yeni hafta için umut verdi. Altın yüzde 0.29 değerlenerek paladyumla birlikte haftayı yeşilde kapatırken, platin yüzde 1.18 getirisi ile göz doldurdu ancak gümüş yüzde 1’lik değer kaybı ile diğer kıymetlilerden ayrıştı. 

Altın yeni haftaya 1198 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Hem Avrupa hem de ABD’den açıklanan pozitif verilerin gölgesinde kaldı. Euro Bölgesi’nin sanayi ve hizmet sektörlerine ait güven endeks rakamları artış gösterirken, Ekonomik görünüm endeksi Haziran 2011’den bu yana ki en yüksek seviyesinde açıklandı. Euro/dolar paritesi, Dolar lehine fiyatlanırken, ABD’nin Şubat ayı bekleyen konut satışları endeksi yaklaşık 2 senenin en yükseğini kaydetti. Salı günü haftanın en kötü fiyatı olan 1178.57 dolar/ons’u kaydetse de tepki alımlarıyla toparlandı. Hafta ortasında ABD’de zilin çalmasının ardından gelen zayıf ekonomik veriler, altına ivme kazandırarak 1208 dolar/ons’a ulaşmasını sağladı ve altın 2.ci ekonomik çeyreğe kazançlı başladı.  Perşembe günü ABD’nin işsizlik başvuruları korkulan kadar yüksek açıklanmayınca önüne set çekilen altın 1200 dolar/ons’ta frene bastı. Son işlem günü piyasaların kapalı olmasıyla haftayı 1202.30 dolar/ons’tan kapatan altın yüzde 0.29 değer kazanarak bitirdi. Euro, dolar çekişmesinde, dolar yüzde 0.6 getiri ile öne çıktı. Gümüş ise yüzde 1 değer kaybederek yatırımcılarını üzdü. 
Altın, bu hafta yukarı yönde tekrar hamle yapacaktır. Cuma günü ABD’nin kritik tarım dışı istihdam rakamları açıklandı. Beklentilerin çok altında kalarak hayal kırıklığı yaratan data, yeni haftada altına ivme kazandıracaktır. Hisse senedi piyasalarında kağıtlardan çıkan yatırımcılar da, altın’da pozisyon alarak madeni 1220 dolar/ons’a hızla taşıyabilir. Sonrasında 1240 dolar/ons’taki direnç oldukça önemli.