Hakem Kurulu tarafsız olmalı

Akyıldız, "Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na benzememesini istiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Türkiye Kamu-Sen ve KESK, Anayasa değişikliğinin ardından toplu sözleşme sürecinde kurulacak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun bağımsız ve tarafsız nitelik taşıması gerektiğini vurgulayarak, kurulun Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na benzememesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, referandumun ardından 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda ciddi bir takım değişiklikler yapılmadan toplu sözleşme hakkının kullanılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Mevzuatta yapılacak değişikliğin mutlaka sendikalarla ortaklaşa gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Akyıldız, konfederasyon olarak "toplu sözleşme düzeninin nasıl olacağı", "Bu düzen içerisinde yer alacak olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun teşkili, görev, yetki ve sorumlulukları" konusunda çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Akyıldız, hızlı bir şekilde bu konudaki çalışmaları tamamlayıp rapor haline getirerek, yasa tasarısı taslağı şeklinde kamuoyu ile paylaşmak istediklerini belirtti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, şöyle konuştu:

"Özellikle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun teşkili konusunda hassasiyetimiz var. Bu hassasiyet, kurulun Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na benzememesi yönünde tecelli etsin istiyoruz. Tarafsızlığının ve bağımsızlığının tartışılmayacağı bir Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun oluşması için önerilerimizi şekillendirmeye çalışacağız. Siyasetin bu konuda bizim taşıdığımız endişeleri giderecek bir hareket içerisinde olmasını umut ediyoruz. Ama bugüne kadarki görüntü siyasi iradenin bu konuda yeterince samimi olduğunu gösteren bir uygulama olmamıştır. Bundan sonra olması için dileğimiz, siyasetin bu yöndeki yaklaşımı, kamu görevlileri sendikaları ile birlikte hareket etmek suretiyle göstermesidir."

"Anlaşamazsak grev hakkımızı kullanırız"

KESK Genel Başkanı Sami Evren de Anayasa'da yapılan değişikliklerin gereğinin yapılabilmesi için yeni kanuni düzenlemeler gerektiğini söyledi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun son derece demokratik oluşturulması konusunda çaba sarf edeceklerini vurgulayan Evren, "Demokratik olmayan bir kurulu kabul etmemiz mümkün değil. Sendikaların mutlaka burada eşit sayıda temsil edilmesi gerekmektedir" dedi.

Yapılan düzenlemede "kurula taraflar giderse" denildiğini, "gitmezse ne olacak?" sorusunun boşlukta kaldığını ifade eden Evren, "Anayasa'nın 90. maddesi gereği grev hakkımızın olduğunu ifade ediyoruz. Anlaşamazsak 90. madde gereği kurula gitmeden grev hakkımızı kullanacağımızı şimdiden ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun tamamen kaldırılması gerektiğini, toplu sözleşme sürecine geçilmesi şeklinde sınırlı bir rötuşu kabul etmediklerini dile getiren Evren, toplu sözleşmenin de hizmet kolları itibariyle yapılmasını savunduklarını kaydetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararlarda grev ve toplu sözleşme haklarını ayırmadığına dikkati çeken Evren, kamu görevlilerine grev hakkının tanınmamış olmasını uluslararası alana taşıyacaklarını belirtti.

Şimdiden yeni anayasa tartışmalarının başladığına işaret eden KESK Genel Başkanı Evren, bu tartışmaların en önemli maddelerinden birini "grev hakkının" oluşturması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir