Halikarnas Balıkçısı'nın "Koleksiyon"u açıldı

Bodrum'da Halikarnas Balıkçısı'nın kitaplarının, yazılarının ve özel eşyalarının sergilendiği koleksiyon ziyarete açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


MUĞLA  - Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın koleksiyonu Bodrum Deniz Müzesi'ndeki özel bölümde ziyarete açıldı.
Geçtiğimiz yıl 15 Ekim'de Bodrum'da ziyaretine açılan Bodrum Deniz Müzesi'nde "Cevat Şakir Kabaağaçlı" köşesinde oluşturulan sergileme ile başlayan, daha sonra kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan tarafından müzeye bağışlanan eserler, kişisel eşyalar, özel objeler, tarihi dokümanlar ile Kabaağaçlı Koleksiyonu olarak özel bir bölüme dönüştürülen kısım, yapılan basın tanıtımı ile ziyarete açıldı.

Bodrum Deniz Müzesi'nde yer alan "Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu" kısmında, Kabaağaçlı'nın aile ağacı ile başlayan bilgilendirme ile bebekliği, aile albümünden seçilmiş özel fotoğraflarıyla yaşamından kareler, tarihi belgeler ile kendi kaleminden yazdığı yazılar, çizdiği resimler ve kişisel eşyaları sergileniyor. Balıkçının ölümünden sonra açılan anı defterinden seçilmiş yazılar da ayrı bir bölümde sergileniyor.

Açılışa Kabaağaçlı'nın kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan'da katıldı. Noonan, babasına ait koleksiyonun Bodrum Deniz Müzesi'nde açılmış olmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Serginin açılacağından dolayı çok heyecanlandığını ifade eden Noonan, "Çok mutluyum. Böyle bir olayın gerçekleşmesi beni göklere çıkardı. Çünkü başlangıçta bu fikir geldiği zaman ben çok heyecanlandım. Arkamda Bodrumlu 'ailem' dediğim yakınlarım vardı. Bu işi yapmak hiç kolay olmadı. Çünkü Halikarnas balıkçısı Bodrum'a mal olmuş bir kişi" dedi.

"Ne Bodrum'u balıkçıdan, ne de balıkçıyı Bodrum'dan ayıramayız" diyen Noonan, şöyle konuştu:
"İkisi iç içe geçmiş. Böyle bir olay yıllar öncesi yapılması gerekirdi, ama ziyanı yok bu bir başlangıç. Bu eşyaları burada görünce çok duygulandım, ağlayabilirim şu an. Biz o güzel Bodrum'u yaşadık. Ama çok çok şanslıyız o günleri yaşadığımız için. Şimdi Bodrum maalesef zıvanadan çıktı. Biz eski Bodrumumuz'u arıyoruz. Değişim şart, ama biz bu kadar değişim beklemiyorduk. Babamın eşyalarının burada yer almasından dolayı çok mutluyum."

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Sema Sagat ise Halikarnas Balıkçısı'nın kızı tarafından müzeye çok sayıda eşya bağışlandığını söyledi. Eşyalar arasında bebeklik zıbının da yer aldığını ifade eden Sagat, şunları kaydetti:
"Objeler, eserleri değerlendirmiş olduk. Böylelikle çok fazla kişiye bu eserleri gösteriyoruz. Sergimize ilgi çok fazla. Zaman içinde gördüm ki burada özenle hazırladığımız tüm eserler ilgiyle inceleniyor. Nisan ayından bugüne kadar Cevat Şakir'in 100'e yakın kitabı satıldı. Bu da çok güzel bir duygu. Elimizde bir takım resimler var, zaman içinde de onları ilave edeceğiz. Cevat Şakir'e yakıştığı şekilde düzenlemeye çalıştık. Burada çok fazla doküman var. Pasaportu, cüzdanı, gözlüğü, kalem uçları ve buna benzer birçok eşyaları var. Cevat Şakir'i bu sergiyle anlatmaya çalıştık."

Noonan daha sonra babası Cevat Şakir Kabaağaçlı ile olan anılarını gazetecilerle paylaştı. Noonan, anılarını anlattığı sırada gözlerinin dolduğu gözlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir