Halkalı'da eylem yapan işçiler yol kapattı

İstanbul Halkalı'da bir site inşaatında çalışan işçiler eylem yaptı. Çalışma şartlarının kötü olduğunu öne süren işçiler, "Yemeklerimizden böcek ve kurt çıkıyor. Hepimiz sağlık sorunları yaşıyoruz. Maaşlarımızı düzenli alamıyoruz" şeklinde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Halkalı'da Tema Park isimli bir site inşaatında çalışan yüzlerce işçi, çalışma koşullarının kötü olduğu gerekçesiyle eylem yaptı. Doğan Haber Ajansı'nda yer alan haberde; çalışma koşullarından şikayet eden işçilerden bazıları "Yemeklerimizden böcek ve kurt çıkıyor. Hepimiz sağlık sorunları yaşıyoruz" dedi.

Tema Park projesinin yetkilileri ise sorunun çözümü için görüşmelere başladıklarını söyledi.

Yolu trafiğe kapatarak inşaat malzemelerini yakan işçiler bir süre sonra toplu halde şantiye içerisine girdi. İşçi eylemi nedeniyle şantiye bölgesine çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA gönderildi.

İtfaiye ekipleri yakılan inşaat malzemelerini söndürerek yolu trafiğe açtı. Bir polis helikopteri de şantiye üzerinde uçuş yaparak çevreyi kontrol etti.

"Yemeklerden kurt çıkıyor"

7877.jpg

Yaşadıkları olumsuzluklara çare bulamadıklarını belirten işçiler, "Biz bu şartlarda çalışmak zorunda mıyız. Yemeklerimizden böcek ve kurt çıkıyor. Hepimiz sağlık sorunları yaşıyoruz. Enfeksiyon nedeniyle hastanelere gitmek zorunda kalıyoruz. Doğru, dürüst tuvaletimiz bile yok. Maaşlarımızı düzenli alamıyoruz" şeklinde konuştu. İşçilerin eylemi yaklaşık 3 saat sürdü.

Şirketten ilk açıklama

Öte yandan işçilerin şikayeti ve eylemi üzerine bir açıklama yayınlayan Tema İstanbul,şçilerimizin beslenme ihtiyacı da yeterli büyüklükteki yemekhanemizde ve her vardiyaya göre çeşitli saatlerde, geniş zamanlı olarak çıkmaktadır. Gerek idari, gerekse şantiye yönetimi de işçilerle aynı yemekleri yemektedir. Tema İstanbul ayrıca ödemeler konusunda da gösterdiği titizlikle sektöründe referans noktasındadır. Tema İstanbul projesinde, taşeronlar ve diğer tüm ilgili birimlere ödemeler, düzenli ve zamanında yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

İşte şirketten yapılan o açıklama:

"Bugün öğlen saatlerinde yemekhanede 3 işçi arkadaşımızın yemek şikayeti ile başlayan olaylar, 100-150 kişilik ikna edilemeyen bir grup tarafından dün yaşanan üzücü kazanın da etkisi ile kısa sürede büyüyerek, maalesef başlangıç ötesine geçen bir eyleme dönüşmüştür.

Tema İstanbul’u hayata geçiren Ortak Girişim Gurubu’nu oluşturan köklü ve sektörün önde gelen şirketleri, en az üretim kalitesi kadar, iş sağlığı ve güvenliğini de ön planda tutmaktadır.

Bu doğrultuda yaklaşık 4 bin kişilik Tema İstanbul şantiyesinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Bunun yanı sıra halen yaklaşık 3.500 kişinin çalıştığı şantiyede, işçilerimizin çalışma şartları olduğu kadar yaşam ve dinlenme şartlarına da büyük önem verilmiştir.

Şantiye kompleksinde, işçilerimizin barınma, banyo – tuvalet gibi temel yaşam şartlarının yanı sıra çamaşır yıkama vb. gibi yaşamlarını kolaylaştıracak bazı farklı olanaklar da sunulmaktadır.

Bununla birlikte işçilerimizin beslenme ihtiyacı da yeterli büyüklükteki yemekhanemizde ve her vardiyaya göre çeşitli saatlerde, geniş zamanlı olarak çıkmaktadır. Gerek idari, gerekse şantiye yönetimi de işçilerle aynı yemekleri yemektedir.

Tema İstanbul ayrıca ödemeler konusunda da gösterdiği titizlikle sektöründe referans noktasındadır. Tema İstanbul projesinde, taşeronlar ve diğer tüm ilgili birimlere ödemeler, düzenli ve zamanında yapılmaktadır.

"Şikayetler inceleniyor"

Tema İstanbul’da başta işçilerimiz olmak üzere gelen her şikayet, büyük bir titizlikle değerlendirilmektedir. İşçilerin şikayetinin merkezinde yer alan yemek konusu da çözümü gerçekleştirilecek bir sorundur.

Yemek şikayeti ile başlayan bir sorunun devamında, toplam 3.500 işçimizin bulunduğu şantiyede 100-150 kişilik bir grubun, tüm ikna çabalarına karşın gösterdiği reaksiyon gerçekten de bizler için üzücü bir boyuttadır. Dün Mecidiyeköy’de meydana gelen elim kazada inşaat işçisi kardeşlerimizin kaybı, hepimizi üzüntüye boğmuştur. Buradaki işçi kardeşlerimizin de, içlerindeki bu tarif edilemez acının da etkisi ile ve adeta o elim kazaya tepki gösterircesine eylemlerini bu boyuta taşıdıklarına inanıyoruz.

Şantiyedeki yetkililerimiz, taşeronlar ve işçi temsilcileri ile konuşup, sorunları çözme noktasında çaba sarf etmiştir.

Tema İstanbul yetkililerinin işçi temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerde, sorunların sadece yemeklerle ilgili şikayetler ve kafeteryada sigara satışı olmaması gibi dar bir bölümle sınırlı kaldığı tespit edildi.

İşçi yetkilileri, bu şikayetlerin dışında kimi kişisel iddialar arasında yer alan diğer sorunların ise olmadığını dile getirdiler. Tema İSTANBUL şantiyesinde sunulan olanakların ve standartların benzerlerine göre yüksek olduğunu belirttiklerini, 7/24 sıcak suyun bulunduğu banyo ve tuvalet imkanının yeterli miktarda olduğunu belirttiler. Ayrıca ödeme konusunda da Tema İSTANBUL’da herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı da işçi temsilcileri ile yapılan görüşmelerden çıkan sonuçlar arasında yer aldı."

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir