Halkbank: Hiçbir kredimizi geri çağırmadık

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kriz döneminde hiçbir krediyi geri çağırmadıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 'Global krizin Türkiye'ye etkisinin nispeten sınırlı kalmasında Halkbank'ın rolü oldu. Hiçbir kredimizi geri çağırmadık' dedi.

Aydın, Halk Bankası'nın 2001'de krizin mağduru ve müsebbibi bir banka iken, 2008'de sistemi regüle edebilecek bir banka haline geldiğini belirtti.

Halk Bankası'nın 'KOBİ Dönüşüm'programı kapsamında yürütülen Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSSP) Projesi çerçevesinde düzenlenen 'KSS-Çevre-İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı' Ankara'da Rixos Otel'de yapılıyor.

Konferansın açılışında konuşan Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 71 yıl önce KOBİ'lerin finansmanı amacıyla kurulan bankanın halen bu misyonunun sürdürdüğünü ve sürdürmeye devam edeceğini söyledi. Dünyada 2008'in son çeyreğinde başlayan ve bütün ülkeleri etkileyen krizin Türkiye'ye etkisinin 'nispeten sınırlı' olduğunu ifade eden Aydın, bunda Halkbank'ın olumlu katkısı olduğunu belirtti. Bu dönemde hiç bir krediyi geri çağırmadıklarını vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

"Halk Bankası olarak sisteme böyle bir katkımız olduğu için mutluluk duyuyoruz. 2001'de krizin mağduru ve müsebbibi bir banka iken 2008'de sistemi regüle edebilecek bir banka haline geldi. Krizde, bankanın aktifleri, sektör ortalamalarının üzerinde büyüdü. Mevduat toplayan bankaların 2009'da kullandırdığı kredilerin yüzde 38,5'ini Halk Bankası verdi. Kalkınma ve yatırım bankalarını da dahil ederseniz, kredilerdeki payımız yüzde 26,3. Sektörün KOBİ'lere verdiği kredinin yüzde 15'ini biz kullandırdık. Halk Bankası'nın kredilerinin yüzde 40'ı KOBİ'lere yönelik. Bu nedenle bankacılık sektörüne yönelik eleştirileri, Halk Bankası olarak fazla hak etmediğimizi düşünüyorum"

Bankanın kredi kullandırırken çok dikkatli davrandığını bu nedenle 2009'da 1 milyar 631 milyon lira kar elde ettiğini kaydeden Hüseyin Aydın, "Kredi kullandırırken dikkat etmeseydik, bu kadar para kazanamazdık. Biz kazandığımız parayı sermayemize ekliyoruz. Bu da kartopu gibi tekrar reel sektöre dönüyor. Hiç bir banka paranın üzerine oturamaz. Para her tarafını yakar. Reel sektör olmadığı zaman bankacılık sektörü de olmaz. Aynı şey finans sektörü için de geçerli" dedi.

Firmalara sağlanan finansman kadar, maliyetinin de önemli olduğunu vurgulayan Genel Müdür Hüseyin Aydın, Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Fransız Kalkınma Ajansı'ndan (FKA) sağlanan orta ve uzun vadeli kaynakların uygun şartlarda KOBİ'lere kullandırıldığını, firmaların, yatırım süresince bu krediden yararlandığını, ayrıca işletme kredisi de temin edebildiğini anlattı.

Bu kredilerin, kredi imkanları sınırlı firmalara ve bölgesel kalkınmada dengesizlikleri giderecek şekilde dağıtıldığını kaydeden Aydın, ayrıca kredinin kullandırılmasında, KOBİ'lerin sosyal sorumluluklarına uygun hareket etmesini sağlamak üzere KSS Projesi başlatıldığını, üretimin sürdürülebilirliğini hedeflediklerini belirtti.

Fransa;nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie de konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Halk Bankası ve FKA'nın, KOBİ'lerin desteklenmesi, bölgelerarası kalkınma farklılığının giderilmesi ve sosyal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi açısından örnek bir işbirliği gerçekleştirdiğini söyledi.

FKA ile yürütülen işbirliğinin 5 yıldır devam ettiğini ve şimdiye kadar 900 milyon avro kaynak sağlandığını açıklayan Büyükelçi Emie, geçen yıl Fransa'da başlatılan ''Türkiye Mevsimi'' etkinliklerinin de iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkı sağladığını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir