Hamas ve El Fetih Kahire'de görüşecek

Mısır'ın başkenti Kahire'de görüşecek taraflar, Filistin ulusal birlik hükümetinin kurulması ve siyasi tutukluların durumunu görüşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - El Fetih ile Hamas hareketi arasında, gelecek Salı günü Mısır'ın başkenti Kahire'de yeni bir toplantı yapılacak.

Hamas hareketinin Şam'daki siyasi liderlerinden İzzet El-Rişk yaptığı açıklamada, iki grubun temsilcilerinin Kahire toplantısında Filistin ulusal birlik hükümetinin kurulması ve siyasi tutuklular dosyasının yanı sıra uzlaşma anlaşmasının uygulamalarını değerlendireceğini kaydetti.

Öte yandan, El Fetih ile Hamas'ın Kahire'de Filistinliler arası uzlaşma anlaşmasını imzalamalarının üzerinden bir ay geçmesine rağmen, her iki taraf kurulması öngörülen yeni hükümetin üyeleri konusunda hala anlaşamadı.

Her iki hareketin içinden kaynaklar, planlanan teknokrat hükümeti ile ilgili olarak değerlendirmelerin devam ettiğini, ancak henüz isimler üzerinde anlaşmaya varılamadığını belirtiyorlar. Tarafların, daha fazla bakanlık almak için çabaladığı ve diğer tarafın alacağı her bakanlık için ayrı bir maliyet çıkarmaya çalıştığı öne sürülüyor.

Her iki tarafın önünde engeller bulunduğu, bunlardan en önemlisinin, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da cezaevlerinde bulunan siyasi tutuklular olduğu belirtilerek, henüz kimsenin serbest bırakılmadığına işaret ediliyor.

El Hayat gazetesine bilgi veren El Fetih kaynakları, yeni hükümet kurulmadan böyle bir adımın atılamayacağını söylediler.

Gazeteye bilgi veren Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a yakın kaynaklar, Hamas'la birlikte kurulacak yeni hükümete karşı mali abluka uygulanabileceği şüphesinin hakim olması durumunda Abbas'ın yeni hükümet kurulması yoluna gitmeyebileceği görüşünü de ileri sürdüler.

Filistin Yönetimi, mali kaynaklarının önemli bölümünü dış yardımlarla sağlıyor.

El Hayat, yine Filistinli kaynaklara dayanarak, yeni hükümetin oluşturulmasının Eylül sonuna kalabileceğini bildirdi.

El Fetih ile Hamas, 27 Nisan'da Kahire'de uzlaşma anlaşmasını imzalamış, anlaşma 4 Mayıs'ta çeşitli ülkelerden çok sayıda gözlemcinin katıldığı toplantıyla resmileştirilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir