H&M'den çalışan kadınlar için yeni bir marka:&Others Stories
&Others Stories ilk olarak, Barselona, Berlin, Kopenhag, Londra, Milan, Paris ve Stokholm olmak üzere Avrupa'nın ilk yedi başkentinde moda severlerle buluşacak. 2013 sonuna kadar 12 mağazanın açılması planlanıyor.
Didem ERYAR ÜNLÜ
Lüks sektörünün kült tasarımcıları ile yaptığı ortaklıkların, müşterileri tarafından bir kaç saat içinde tüketildiğini gören H&M, en son marni ve Maison Martin Margiela ile gerçekleştirdiği çalışma ile moda dünyasında yeni bir adım daha attı: İsveçli H&M'in yeni markası &Others Stories baharda piyasalara çıkıyor. Marka ilk olarak, Barselona, Berlin, Kopenhag, Londra, Milan, Paris ve Stokholm olmak üzere Avrupa'nın ilk yedi başkentinde moda severlerle buluşacak. 2013 sonuna kadar 12 mağazanın açılması planlanıyor.
"Karıştır ve uydur" yaklaşımını temel alacak &Others Stories, kadınların tarz ve stilleri karıştırmalarını sağlayacak
Yeni marka kapsamında özellikle çalışan kadınlara yönelik neo-klasik ve minimalist tasarımlara yer verilecek. Bunun yanı sıra, şık gece kiyafetleri de mağazada önemli bir yer oluşturacak.
H&M'in yeni markasının güçlü olduğu bir diğer alan da aksesuarlar olacak. Aksesuarların kıyafetler kadar önem kazanmaya başladığını savunan H&M yöneticileri, özelliklere çanta, kozmetik ve mücevher alanında yoğunlaşacak.
H&M'in yeni markasını piyasaya sürme kararı, Avrupa ekonomisinin karamsar bir dönemine denk geliyor. Buna rağmen Avrupa H&M'in hala en büyük pazarı olmaya devam ediyor. Bu arada H&M, Zara markası ile "fast fashion" (hızlı moda) sektöründe şampiyonluğu kaybetmeyen Inditex'in arkasından geliyor.
H&M'in dünya genelindeki marka sayısı 2 bin 800'e ulaşıyor.
H&M'in beş yıl önce yarattığı COS (Collection of Style) gibi, &Others Stories'de 225 euroya deri çizmeler satılacak. Bunun yanında 10 euroya terlik; 15 euroya bez ayakkabılar da olacak.
İnternette tanıtım
[PAGE]
İnternette tanıtım
&Others Stroies'in küresel bir marka olmasını hedefleyen H&M, bu yeni markanın hızlı bir şekilde tanınmasını sağlamak için, web sitesinden on Avrupa ülkesine satış yapmaya başlayacak. Bunlar, mağazaların açılacağı yedi başkente artı olarak Belçika, Finlandiya, İspanya ve Hollanda.
Bu arada &Others Stories'in Stokholm ve Paris olmak üzere iki tasarım stüdyosu olacak.
Sürdürülebilir moda
H&M CEO'su Karl-Johan Persson, iş stratejilerini "en iyi fiyata moda ve kalite sunmak" olarak tanımlıyor. "Bizim için sürdürülebilirlik, kalite kavramının temelinde yer alır ve kurumsal değerlerimizin bir bölümünü oluşturur. Müşterilerimiz işimizin merkezinde yer alır. Onların sürdürülebilirlik ilgileri gitgide artıyor. Dolayısıyla bizden satın aldıkları herşeyin insan ve çevreye saygılı bir şekilde üretildiğinden emin olmalarını istiyoruz. Vizyonumuz net Tüm operasyonlarımız ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir olmalı" diyen Persson'un verdiği bilgiler şöyle:
"H&M tasarım odaklı yaratıcı bir moda şirketi. Şu anda beş markamız var. Dört kıtada 48 ülkede 2 bin 800 mağazamız bulunuyor. 2011 yılında Singapur, Romanya, Hırvatistan gibi yeni pazarlara girdik. Fas ve Ürdün gibi ülkelere franchise verdik. Hedefimiz mağaza sayımızı her sene yüzde 10-15 oranında artırmak."
Ucuz modanın kötü çalışma şartlarında üretildiği, pahalı modanın ise iyi çalışma şartlarında üretildiği düşüncesine katılmayan Persson, H&M'in yıllardır sosyal ve çevresel konulara öncelik verdiğini söylüyor. Yaklaşık 100 kişiden oluşan Kurumsal Sosyal Sorumluluk grubunun 700 adet tedarikçiye sürpriz ziyaretler düzenleyerek, H&M'nin etik kurallarına uyup uymadıklarını kontrol ettiğini belirtiyor.
Dünyanın en büyük organik yün kullanıcısı
[PAGE]
Dünyanın en büyük organik yün kullanıcısı
H&M'in 2011 yılında Bangladeş'te sosyal kalkınmayı destekleyen bir programa başladığını kaydeden Persson, şöyle devam ediyor: "Bangladeş en önemli kaynak ülkelerimizden birisi. Bu sanayinin ülke gelişimine de katkı sağlamasını hedefliyoruz. Sadece istihdam yaratmak açısından değil, eğitim, sağlık, kadın hakları gibi alanlarda da önemli gelişmelere katkı sağlamayı planlıyoruz. Daha sürdürülebilir bir moda geleceği için, sanayimizin kaynakları yeni yollarla ve mümkün olduğunca verimli bir şekilde kullanmaya ihtiyacı var. H&M'in organik yünü dünyada en fazla kullanan şirket olmasından gurur duyuyorum. Hedefimiz 2020 yılına kadar kullandığımız yünün tamamının organik olması."
3. nesil
Karl-Johan Persson'un 2009 yılında 33 yaşındayken CEO'luk koltuğuna oturması ile birlikte, H&M'de üçüncü nesil Persson dönemi başladı. Persson, aynı zamanda Stockholm borsasında işlem gören şirketler arasında en genç CEO olma özelliğine sahip. Karl-Johan Persson, H&M'in kurucusu olan Erling Persson'un torunu.
Mağazarındaki ürünlerine hergün yenilerini ekleyen H&M'in bünyesinde 100 civarında tasarımcı görev alıyor. H&M'in düşük fiyatları korumasının sırrı, aracı kullanmaması; çok sayıda ürün satın alması; tasarım, moda ve tekstil konusunda geniş bilgiye sahip olması; doğru ürünleri doğru pazarlardan satın alması; her aşamada fiyat bilincini koruması ve etkili bir dağıtım ağına sahip olmasından geçiyor. H&M ürünlerini tasarlarken tüketicinin gerçek anlamda ne istediğini anlamaya ve bunu yansıtmaya özen gösteriyor.
Herkes için bir giysi
[PAGE]
Herkes için bir giysi
Bugün H&M bünyesinde, kadından, bebeklere, herkese yönelik tasarımlara imza atılıyor. H&M tasarımcıları bu süreci şu şekilde anlatıyor: "Her kolleksiyon uzun bir sürecin sonucu. Her yerden ilham alıyoruz. Temelde sokak modasını izliyoruz; seyahatlerimizde farklı fikirler ediniyoruz; dünyaca ünlü isimler; müzikler, filmler bizim için önemli ilham kaynağı oluyor. Moda dünyasında olduğunuzda, diğerlerini ne yaptığına da bakmanız gerekir; fakat bu kendi ürünlerinizin genel yönelimin bir parçası olup olmadığını kontrol etmek anlamına gelmiyor."
Moda küresel bir kavram
H&M'i diğer markalardan farklı kılan özelliklerden biri hızlı moda kavramı. "Hızlı moda - fast fashion" ilkelerine göre çalışan H&M, mağazalarına her gün yeni bir ürün ekliyor. Her sezon ünlü tasarımcılar ve moda ikonlarına hazırlattığı koleksiyonlarla adından söz ettiren marka, bugüne dek Madonna, Kylie Minouge gibi ünlü isimlerin yanı sıra İtalyan modacı Roberto Cavalli, Fransız tasarımcı Karl Lagerfeld, İngiliz Stella McCartney'nin hazırladığı sınırlı sayıdaki koleksiyonlarla gündeme geldi.
Stil zorlama dönemi bitti
"Örneğin, çiçekli baskılara merak varsa ve biz yeterince bu tür ürün sunamıyorsak, bir hafta içinde çiçek baskılı ürünler sunacak konuma gelebiliriz: çünkü her zaman müşterinün arayışlarına odaklı bir şekilde çalışıyoruz" yönünde açıklama yapan H&M tasarımcıları, en iyi satan ürünlerinin tüm dünyada aynı ürünler olduğunu ifade ediyorlar: "Her ne kadar iklim farklılıkları olsa da, insanlar aynı şeylerden etkileniyorlar. Fakat yine de müşterilerin tamamına aynı stili zorlamak söz konusu değil. Moda artık insanlara ne giymeleri gerektiğini söylemiyor. Herkes kendi keyfine göre, H&M modelleri ile lüks markaları bir arada kullanabiliyorlar."
H&M CEO'sundan stratejiye yönelik satır başları
H&M CEO'sundan stratejiye yönelik satır başları
* Krizde bazı giysilerin fiyatlarını düşürerek, müşterilerimize daha iyi bir hizmet sunduk. Ya da aynı fiyatta tuttuğumuz ürünlerin kalitesini artırdık. Her zaman ideal düşüncemize bağlıyız: Moda ve kaliteli en iyi fiyata sunmak. Bu ekonomik model krize direnmemizi sağladı.
* Kazanç düzeyimizi koruyarak, mağaza sayısı artışını bu sene içinde yüzde 10'dan 15'e yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda her varolduğumuz pazarlarda daha fazla güçleneceğiz, hem de yeni pazarlara gireceğiz.
* H&M'de biz çok büyük stil farklılıkları sunuyoruz. Herkes kendi stilini yaratabilir. "Üniforma" durumu söz konusu değil.
* Ucuz modanın kötü çalışma şartlarında üretildiğini, pahalı modanın ise iyi çalışma şartlarında üretildiğini düşünmek doğru değil. Yıllardır sosyal ve çevresel konulara öncelik veriyoruz. Hatta bu konularda öncüyüz.
* UNICEF'e katkı
H&M ve UNICEF'in "All For Children" (Herşey Çocuklar İçin) girişimi kapsamında, İsviçreli çizer Lovisa Burfitt organik pamuktan çantalar tasarlıyor. Burfitt öncesinde, ünlü sanatçı Sonia Rykiel da aynı amaç doğrultusunda organik pamuk çantalar tasarlamıştı. Burfitt çantalarından elde edilen gelirin yüzde 30'u UNICEF'e gidiyor. All For Children, H&M'in UNICEF ile bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük proje. Projenin amacı Hindistan'ın doğusundaki pamuk üretim alanlarında yaşayan çocukların durumuna katkı sağlamak. 2009 yılında başlayan proje beş yıl devam edecek. Projenin bütçesi ise 4.5 milyon dolar.
* WaterAid'e katkı için mayo
H&M tarafından tasarlanan mayoların geliri doğrudan WaterAid'e gidiyor. WaterAid sorumlusu Caroline Whatley, "Temiz su olmadan yaşamayı hayal etmek çok zor. Fakat bugün çok sayıda fakir insan bu gerçeği yaşıyor ve hergün 4 bin çocuk su ile ilgili hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. H&M WaterAid koleksiyonundan alınan her bir ürün, fakirlik içinde yaşayan çocukların sağlığına ve eğitimine katkı sağlamış oluyor" yorumlarında bulunuyor. H&M 2002 yılından bu yana WaterAid için 1 milyon pound'un üzerinde yardım topladı. Bu yardım, H&M ürünlerinin üretildiği Bangladeş de dahil olmak üzere, dünya genelindeki fakir bölgelerde suların temizlenmesi için kullanılıyor.