Hans Lipschis tutuklandı

93 yaşındaki Lipschis, Auschwitz'te işlenen cinayetlere yardım etmekten yargılanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BERLİN - Nazi geçmişi hakkında yalan söylediği için ABD'den sınır dışı edilen 93 yaşındaki Hans Lipschis'in Almanya'nın Stuttgart kentinde tutuklandığı bildirildi.
Savcı Claudia Krauth, 1941'den 2. Dünya Savaşı'nın sona erdiği 1945 yılına kadar Auschwitz Toplama Kampı'nda gardiyan olarak çalıştığı belirlenen Lipschis'in, binlerce Yahudiye mezar olan kampta işlenen suçlara iştirak ettiğini gösteren kanıt bulunduğunu söyledi.
Savcı Krauth, mahkeme heyetinin sunulan delili yeterli bularak Lipschis hakkında tutuklama emri çıkardığını, buna istinaden de tutuklandığını belirtti.
Hans Lipschis, kampta işlenen cinayetlere yardımcı olmak suçlamasıyla yargılanacak.
Auschwitz'teki "SS" birliğine atandığını kabul eden Lipschis ise sadece aşçılık yaptığını, savaş suçu işlemediğini ileri sürdü.
2. Dünya Savaşı'nın ardından 1950'lerde Chicago'ya göç eden Lipschis, Nazi geçmişi hakkında yalan söylediği gerekçesiyle 1983'te ABD'den sınır dışı edilmişti.
Simon Wiesenthal Merkezi'nden Nazi avcısı Efraim Zuroff de Lipschis'in "En Çok Aranan Nazi Savaş Suçluları Listesi"nde 4 numarada yer aldığını ve tutuklanmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Polonya'nın Krakow kenti yakınlarındaki Auschwitz Toplama Kampı'nda kurulan gaz odaları, 1940-1945 yıllarında çoğu Yahudi yaklaşık 1 milyon insana mezar olmuştu.