Haritada yerini gösteremez

Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik Libya eleştirilerine yanıt verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, meclis grup toplantısında Ortadoğu ve bölgedeki olayları değerlendirdi.

Erdoğan, gelişmeleri 24 saat çok yakından tüm boyutlarıyla izlediklerini ve gereken temasları sağladıklarını, devletin gerekeni yaptığını söyledi. Tunus ve Mısır'daki olaylarla ilgili samimi tavsiyelerinin kimi siyasetçiler ve yazarlar tarafından farklı şekilde eleştirildiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Özellikle anamuhalefet partisinin genel başkanı, Mısır'ın eski devlet başkanına yaptığımız tavsiyeleri, 'erken' olarak nitelendirdi. Ancak Mısır'da ortaya çıkan sonuç karşısında bir kez daha mahkum oldu. Aynı genel başkan, bugün Libya ile ilgili acele açıklamalar yapmamızı bekleyerek, bir yandan kendisiyle çelişiyor bir yandan da dış politika alanında en küçük bir vizyona sahip olmadığın aleni olarak ortaya koyuyor. CHP Genel Başkanı, maalesef daha da ileriye giderek, kendisine sorulan çanak bir soru karşısında 'ödülün hakkını veriyor Sayın Başbakan' diyecek kadar sorumsuzca bir açıklama yapıyor.

'Son dönemde ismi geçen ülkelerin haritada yerini göster' deseniz inanın belki de yerini gösteremez. 'O ülkelerdeki toplumsal yapı nedir, Türkiye'nin bu ülkelerle ilişkileri hangi aşamadadır? Oralarda ne kadar Türk vatandaşı yaşıyor, Ne kadar Türk işadamı yatırım yapıyor?' diye sorsanız, bunların çoğunu da bilmez. Ne Türkiye'nin bu bölgedeki yatırımlarından, imkanlarından oradaki insanlarından veya hassasiyetlerinden haberi var ne de bu ülkelerin iç yapıları hakkında bir kanaate sahip ama sırf hükümeti, sırf AK Parti'yi eleştirmek uğruna kendi ülkesinin uluslararası vizyonunu gözardı ederek, Libya'da Türk vatandaşlarının güvenliğini çiğneyecek kadar ileri gidebiliyor."

"Filistin davasından dolayı ödül aldık"

Kılıçdaroğlu'nun, aldığı ödülle ilgili sözlerini hatırlatan Erdoğan, "Libya'dan aldığımız ödül, Filistin halkı için çırpınışımız nedeniyle tevdi edilmiştir. Bu ödül, bir yönetimin değil, Orta Doğu halklarının Türkiye sevdasının tezahürüdür. Nitekim bugün Orta Doğu'nun neresine giderseniz gidin, kardeş halklar Türkiye'nin politikalarını gönülden desteklemekte, bağrına basmaktadır. Libya'da şahsımız nezdinde Türkiye'ye verilen ödül, Filistin davasına yaptığımız katkılar sebebiyle halkların sevgisinin bir sonucu olarak verilmiştir" diye konuştu. 

Erdoğan, "Libya'da durum bu kadar hassasken, buradan siyasi rant elde etme çabalarına girişmek, en hafif tabiriyle fırsatçılıktır, sorumsuzluktur, seviyesizliktir. Libya'da olaylar vuku bulur bulmaz, birilerinin işi gücü bırakıp ödül meselesine takılması bu kadar küçük hesapların içine girmesi dikkat çekicidir" dedi.

"Kaddafi ile 2 kez görüştüm"

Libya'da 25 binin üzerinde Türk vatandaşı bulunduğuna işaret eden Erdoğan, şu ana kadar sürekli olarak uçaklarla oradaki vatandaşları Türkiye'ye geri getirmenin çabası içinde olduklarını bildirdi. Erdoğan, binden fazla Türk vatandaşının tahliye edildiğini, gerek tarifeli uçaklarla gerek tahliye uçaklarıyla, hatta bir Libya uçağıyla bu tahliyeyi gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Orada bizim bir vatandaşımızın burnunun kanaması ve Allah göstermesin beklenmeyen bir durumun olması, herhalde bu çığırtkanları çok daha farklı bir hale getirir. Biz bunları düşünerek bu adımı atıyoruz. Mısır'da da aynı hassasiyeti gösterdik. Fakat Mısır'daki sayı hem çok azdı hem onları süratle tahliye edebildik. Ama burada ilk andan itibaren, benim Kaddafi ile iki kez görüşmem oldu, oradaki vatandaşlarımızın tahliyesine yönelik... 'Uçakları gönderin' dediler. Biz uçakları gönderdik ama maalesef uçaklarımıza, kulede kimse olmadığı için inişe yönelik izin verilmedi. Hatta hatta yedek havaalanı olarak Tripoli'ye de iniş yapmak istedik, o da mümkün olamadı. Uçaklarımızı mecburen sabah 6'da geri çekmek durumunda kaldık ve uçaklarımız geri döndü."

Bu konularda ilginizi çekebilir