Hastadan ameliyatla 3 kilogramlık guatr çıkarıldı

SAÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelebi: "İnsanın kafa yapısından daha büyük bir guatr, daha önce hiç görmemiştim"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan 71 yaşındaki kadından, 3 kilogramlık guatr alındı. 

Yaklaşık 40 yıldır guatr hastası olduğu belirlenen Ayşe Ök'ün ameliyat korkusu başına dert oldu. Önceki yıllarda da doktorlarının ameliyat olması gerektiğini söylemesine rağmen ameliyattan korkan Ök'ün guatrı, kendi kafasından daha büyük boyutlara ulaştı.

Guatr nedeniyle nefes almakta zorlanan, yemek yiyemeyen ve baş ağrısı çeken Ök için yapılan 5 saatlik ameliyat sonucunda 3 kilogramlık guatr çıkarıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren SAÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fehmi Çelebi, hastadan çıkarılan kitlenin ağırlığı açısından dünya tarihine geçebileceğini söyledi.

"İnsanın kafa yapısından daha büyük bir guatr, daha önce hiç görmemiştim" diyen Çelebi, "İnsanlar, bu konuda rahat ameliyat geçirebiliyor ancak teyzemiz ameliyat korkusundan dolayı bıçak altına yatmamış bu zamana kadar. Böyle olunca da guatr, kafasından da büyük hale gelmiş" ifadesini kullandı. 

Çelebi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Teyzemiz, dayanamaz hale gelince bize başvurdu. Bunu görünce çok şaşırdım. Doktorluk hayatım boyunca en fazla 1 kilogramlık bir guatr çıkarmıştım ama bu benim için de ilk oldu. Doktorluk hayatımda böylesine bir guatrı ilk kez çıkardım. Ağırlığı tam 3 kilogram. Gerçekten çok büyük bir miktar. 

Ağırlığı çok olunca ameliyatı da zor geçti. Bu kadar büyümüş bir dokuyu almak zor oldu. Tabi üzerinde damarlar da oluşmuş. Ekip olarak 5 saat süren bir ameliyat sonucunda çıkarmayı başardık. Hastamız da evine gitti artık. Rahat rahat nefes alıp, yemek yiyebilecek. Yani gerçekten beklediğimizden daha iyi bir sonuç elde ettik, bundan da çok mutluyuz."