Hastalara "evde müzikle terapi" yapılıyor

Burdur'da yatağa bağımlı ya da hareket kabiliyeti kısıtlı hastaların evlerine gidilerek "müzikle terapi" yöntemi uygulanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURDUR - Burdur'da yatağa bağımlı ya da hareket kabiliyeti kısıtlı hastaların evlerine gidilerek "müzikle terapi" yöntemi uygulanıyor.
İl Sağlık Müdürlüğü ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) işbirliğinde hazırlanan "Bir Ses Projesi" kapsamında, üniversitenin Müzik Bölümü'nde görevli akademisyenler ve öğrenciler, yatağa bağımlı ya da hareket kabiliyeti kısıtlı hastaların evlerine giderek tedavilerine destek amacıyla müzik dinletisi sunuyor.
İl Sağlık Müdürü Dr. Sırrı Şenbayram, geçirdiği çocuk felci hastalığı nedeniyle yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren ve müzikle terapi uygulanan 40 yaşındaki Fadime Gürdal'ı evinde ziyaret etti.
Şenbayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, özürlü takip sisteminde bulunan ve gönüllü olan hastalara bu yöntemi uyguladıklarını söyledi.
Hastaların hayata uyumlarına katkıda bulunmayı amaçladıklarını vurgulayan Şenbayram, "Yatalak hastalara projeden bahsediyoruz. Müziğin eşsiz gücünden faydalanmak istiyoruz. Terapilerde hangi müzik aletlerinin kullanılacağına ve mekan seçimlerine akademisyenlerle karar veriyoruz" dedi.
Proje kapsamında şu anda merkez ve ilçelerde 10 hastaya evde müzikle terapi yönteminin uygulandığını bildiren Şenbayram, bu sayıyı artırmak istediklerini kaydetti.
Terapiden sonra hastaların yaptığı geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu dile getiren Şenbayram, "Onların yanında olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz. 'Müzik ruhun gıdasıdır' diyoruz. Onlar da bize 'İlk kez önemli olduğumuzu hissettik' diyorlar. Yaşananlar bizleri çok mutlu ediyor" diye konuştu.
Şenbayram, projede akademisyenlerin, öğrencilerin ve sağlık çalışanlarının büyük özveriyle çalıştıklarını ifade etti.
MAKÜ Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda görevli keman eğitimcisi Elvan Gün Duru ise terapide her hafta farklı müzik aletleri kullandıklarını, çeşitli müzik türlerinden örnekleri seslendirdiklerini bildirdi.
Müzik Öğretmenliği son sınıf öğrencisi İsmail Görgülü, hastaların uygulamadan memnun olduklarını vurguladı. Görgülü, "Sürekli evde oldukları için sıkılıyorlar. Gittiğimizde çok neşeleniyorlar. Yaklaşık 30 dakika müzik dinletisi sunuyoruz. Bu süre yeterli oluyor" diye konuştu.
Gürdal da kendisine evinde 3 kez müzikle terapi uygulandığını ve memnun kaldığını belirtti. Müzikle terapiden sonra çok rahatladığını, kendini iyi hissettiğini anlatan Gürdal, "Beni seçerek evime geldikleri için çok mutluyum. Kendimi şanslı hissediyorum. Bütün müzik türlerini severim ama en çok Türk Halk Müziğini seviyorum" dedi.