“Hastanın ilacını da yemeğini de robotlar dağıtacak”

Robotik alanında dünyanın en önemli kongrelerinden biri, Uluslararası Robot Kongresi, Türkiye’de düzenlendi. Kongreyi ODTÜ düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_saglik.jpg

Uluslararası Robot Kongresi, ICAR 2015, 2 yılda bir dünyanın farklı ülkesinde gerçekleştiriyor. Kongre, robotik alanında dünyanın en önemli akademisyenlerini bir araya getiriyor. Bu yıl, 17’incisi Türkiye’de yapıldı. Düzenleyicisi ODTÜ’ydü. Kongreye Kadir Has Üniversitesi mekân olarak destek verdi. ODTÜ’den Doç. Dr. Afşar Saranlı, robotik alanında Türkiye’nin ileri gelen akademisyenlerinden biri, kongre düzenleme komitesi başkanıydı. Doç. Dr. Afşar Saranlı, Türkiye için robot teknolojisinin önemli bir fırsat olduğu ve Türkiye’nin robotik devriminin içinde yer alan ülkelerden biri olabileceğini vurguluyor. 

Servislerde yaygınlaşacak 
Doç. Dr. Saranlı, “Servis robotları gündelik hayatımıza daha fazla girecek. Hızlı davranırlarsa, kaynak bulabilirlerse bu tip ürünleri üreten firmalar artacak. Bunlar arasından iflas edenler olacak ama aralarından dünya devi firmalar da çıkacak. Yeni robotik teknolojilerinde Türkiye’nin şansı var” şeklinde konuşuyor. Doç. Dr. Saranlı, giderek hızlanan bir biçimde özellikle üniversitelerdeki araştırmalar ve yeni çıkan ürünlerin insanla iç içe durumlarda robotikten faydalanmak üzerine geliştiğini sözlerine ekliyor. 

"Marketlerde de göreceğiz" 
Doç. Dr. Saranlı, “Hastanelerde bütün katlarda yiyecek arabaları ile yiyecek servis edilir. Bu işi robotlar yapıyor. Asansörü kullanabiliyor. Ayrımlarda ‘sağa mı sola mı gideceğim’ şeklinde karar veriyor. Üzerinde wireless anteni var. Yurt dışında var. Türkiye’ye de de kısa zamanda yayılacağını düşünüyorum” diyor. Doç. Dr. Saranlı, hastanelerdeki yiyecek dağıtımı gibi ilaç dağıtım hizmetinin de çok yakında servis sağlayıcı robotlar tarafından gerçekleştirileceğini belirtiyor. Doç. Dr. Saranlı, 5-6 yıl içinde süpermarketlerde rafları inceleyecek, ürünlerin miktarlarını, fiyatlarını kontrol edecek, miktar azaldıysa bunun kaydını tutabilecek süpermarket içinde her yere gidebilen robotların gündelik hayatımıza girebileceğini söylüyor.

“Mutfak robotu bir robot değildir.”
‘Robot’ kelimesini ilk kez Çek romancı Karel Çapek 1920 yılında kullanmış. Çekçe ‘robota’, “mecburi hizmet, angarya, köle emeği” sözcüğünden türetilmiş. Robotlar, insanlığın hizmetinde çalışan mühendislik sistemlerinden oluşuyor. Mutfak robotu bir robot sayılmıyor. Çünkü bir şeyin robot olması için olmazsa olmazlar var. Bunlar algılayıcılar, veri işlemeyi sağlayan bir bilgisayar ve değişik mühendislik tasarımlarının içine yerleştirilmiş motorlardan oluşan, hareketi sağlayan eyleyiciler. En klasik robot örnekleri ise otomotiv endüstrisinde kullanılan esnek kollar.

Bu konularda ilginizi çekebilir