Havaş, 'Yeşil Kuruluş' sertifikasını üçe çıkardı

Milas Bodrum ve Antalya Havalimanları ile 'Yeşil Kuruluş' ödülü alan Havaş'a üçüncü ödülü Dalaman kazandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

Esra KAPAROĞLU

DALAMAN - Havaalanı yer hizmetleri şirketi Havaş, Dalaman Havalimanı ile 3'üncü 'Yeşil Kuruluş' sertifikasını aldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından başlatılan "Yeşil Havaalanı (GreenAirport) Projesi" kapsamında Havaş, daha önce Milas Bodrum ve Antalya Havalimanlarında Yeşil Kuruluş sertifikası almıştı.

Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel düzenlediği basın toplantısında, hizmet verdikleri tüm noktaları çevre konusunda belirli standartlara getirmeye çalıştıklarını söyledi. Yeşil kuruluş unvanını diğer noktalara da kazandırmak için çalışmaya devam ettiklerini belirten Yücel, "Sırada Adana ve İzmir var. Hedefimiz 2013'te İzmir'i 'Yeşil Kuruluş'adahil etmek" dedi.

Enerjisini güneşten sağlayacak

Bu sertifikaya üç noktada sahip tek yer hizmetleri şirketi olduklarını belirten Yücel, "Bakanlık da kuruluşların teşviki anlamında bazı ruhsat bedellerinde de özendirici de yapıyor. İndirimler de bize ciddi katkı sağlıyor, ancak bu ruhsatın alınması çok uğraş verilmesi gereken bir süreç. 7-8 aylık bir çalışma gerektiriyor, altyapısıyla bakıldığında 1-1.5 yıllık bir çalışmanın ürünü. Çevresel risk analizleriyle ilgili çalışmalar yapılıyor, atık yönetim planı hayata geçiriliyor. Buradaki hadise, sadece sertifika alacağımız limanlarla sınırlı değil, hizmet verdiğimiz 22 noktada da anlaşmalı olduğumuz kuruluşlar bizden gelip atıklarımı alarak, ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyorlar."

Bataryalı araç kullanımına yönelik hızlı bir gelişme yaşadıklarını aktaran Yücel, dizel traktör almadıklarını söyledi. Yücel, "Önümüzdeki bir iki yıl içinde Antalya, Bodrum ve Dalaman'dan başlamak üzere tüm kapalı alanlardaki enerji üretimimizi güneş enerjisi olarak yerine getireceğiz" dedi.

Kıbrıs'ta beklentimiz yüksek

Yurtdışında Havaş Europe çatısı altında büyümeyi planladıklarını belirten Müjdat Yücel, şu anda Riga, Helsinki, Stockholm ve Almanya'da faaliyet gösterdiklerini, hizmet verdikleri müşterilerin başında AirBaltic, Pegasus, Aerosvit, THY, Sunexpress ve Transaero'nun geldiğini açıkladı.

Müjdat Yücel, "Yavru vatanda  ise Kıbrıs Türk Havayolları ile yüzde 50 ortaklıkla CyprusAirportServices'İ (CAS) kurduk. Oradaki izolasyonların  kalkması yönünde beklentilerimiz
artıyor. Kıbrıs'ta uçuş sayısını yaklaşık üç kat artabilecek havayolu operasyonu var. İzolasyonun kalkmasıyla Avrupa'dan yapılacak doğrudan uçuşlarda, yeni yapılacak havalimanı ve terminal hizmet işletmesinin bulunduğu ortamda hizmet sunmaya devam edeceğiz" dedi.

"Hak arayışımız devam ediyor"

Müjdat Yücel, Havaş'ın havalimanı ile şehir merkezi arasında otobüsle taşımacılık yapmasının durdurulmasına ilişkin dava sürecinin sorulması üzerine, "Son fotoğrafa baktığınızda, olumlu bir gelişme yok. Ancak yasal sürecin bütün imkanları sonuna kadar zorlanıyor" dedi. Yücel, Sabiha Gökçen'de devam eden, ancak Atatürk Havalimanı'nda durdurulan faaliyetlerinin nedenini Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) sorduklarını, ancak bu konuda ne yazılı, ne de sözlü bir yanıt alamadıklarını söyledi. Yücel, "Hak arayışımız devam ediyor. Bölge idare mahkemesinden sonraki aşama muhtemeldir ki Danıştay olacak. Haklarımızın en kısa sürede iade edileceğini düşünüyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir