Havsa'da sanayi sitesi sular altında

Tunca nehrinin taşmasının ardından Meriç Nehri de taşmak üzere; ekipler hazırda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Edirne'nin Havsa ilçesindeki Havsa Deresi'nin taşması sonucu ekili alanlar ile sanayi sitesinin bir bölümü sular altında kaldı.

Alınan bilgiye göre, son bir haftada aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle Havsa Deresi taştı. Derenin taşması sonucu tarım alanları ile Cumhuriyet Mahallesi'ndeki sanayi sitesinin bir bölümü sular altında kaldı.

Havsa Belediyesi olası su taşkınlarına karşı derenin yakınındaki yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşları gece saat 04.00'da uyardı. 

Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, su alan bölgelerde yaptığı denetimler sonrası yaptığı açıklamada, her türlü tedbirin alındığını söyledi.

Sanayi sitesine dolan suların boşaltılmasına başlandığını belirten Tekin, "İlçemizde gelişen bu olumsuzluk, dere yatağının dar ve temizlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Sorunun çözümü bellidir. Dere yatağının genişletilmesi ve temizlenmesi gerekiyor" dedi.

Meriç her an taşabilir

Öte yandan Edirne'de Tunca Nehri'nin taşmasının ardından Meriç Nehri'nin de her an taşabileceği bildirildi.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde Kirişhane İstasyonu'nda 888 metreküp/saniye ölçülen Meriç Nehri'nin debisi, saat 20.00'de 1128'e, saat 22.00'de ise 1140 metreküp/saniyeye ulaştı.

Karaağaç Mahallesi yakınlarından Meriç Nehri'ne dökülen Arda Nehri'nin debisi ise 12 saatte 65 metreküp artarak 364 metreküp/saniyeye ulaştı.

Meriç Nehri'nin olası taşkınına karşı Edirne Valiliği Kriz Merkezi ise 24 saat görev yapıyor. Kriz Merkezine bağlı polis, itfaiye, sivil savunma, Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK), UMKE ve askeri birlikler hazır bekletiliyor.

Bu arada, Tunca ve Meriç Nehri arasındaki işletmelerden bazılarının Edirne Valiliğince uyarılmalarına rağmen açık olması dikkat çekerken, Protokol Evi yöneticileri, birinci kattaki sandalye ve masaları üst kata taşımaya başladı. 

Meriç Nehri'nin Bosna Köyü civarında yatağından çıkması üzerine Edirne ile Karaağaç arasındaki alternatif yol da ulaşıma kapatıldı.

Edirneli vatandaşlar, Meriç Nehri ve Tunca Nehri'ndeki hareketliliği takip etmek için nehir kenarlarına akın ederken, polis ekipleri, taşma noktasındaki nehir çevrelerine kimsenin yaklaşmaması için şerit çekti. Polis, nehir kenarlarında bekleyen vatandaşları anonslar yaparak uzaklaştırırken, yol kenarlarına park edilen araçları kaldırdı.

Her iki nehri de saat başı kontrol eden Edirne Kriz Merkezi yöneticileri, her türlü tedbirin alındığını belirtti.

Edirne Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri, Yunanistan'a ulaşım sağlayan Tunca Köprüsü'nü açık tutmak için, köprü üzerine çıkan suları motopompla boşaltma işlemini sürdürüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir