Haydarpaşa'nın 3 boyutlu tasarımı yapılıyor

Gar, liman ve geri sahayı kapsayan 110 hektarlık alanın 3 boyutlu tasarımını BİMTAŞ yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bağlı şirketlerinden Boğaziçi Peyzaj İnşaat Müşavirlik Teknik Hizmetler Sanayi Ticaret A.Ş (BİMTAŞ), Haydarpaşa gar, liman ve geri sahasını kapsayan 110 hektarlık alanın 3 boyutlu tasarımını yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haydarpaşa Limanı ve geri sahasını kapsayan bölge için 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Liman ve Geri Sahası Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarına altlık oluşturmak amacıyla kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı ''Geleceğin Perspektifi Haydarpaşa Arama Konferansı'' düzenledi.

Malta Köşkü'nde bugün başlayan ve 2 gün sürecek arama konferansına, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ilgili birim temsilcilerinin yanı sıra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, 1. Ordu Komutanlığı, Haydarpaşa Numune Hastanesi, 5 ve 6 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Bahçeşehir Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ve Marmara Üniversitesi (MÜ) öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda bilim adamı ve uzman katıldı.

Konferansı yöneten Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu, burada gelecekte nasıl bir Haydarpaşa oluşturulacağına ilişkin ortak aklı arayacaklarını ve karar vericilere bundan sonraki atacakları adımlara ilişkin girdi üreteceklerini kaydetti.

Arama konferansında bir sunum yapan YTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nde planlama danışmanı Özdemir Sönmez, 2004 yılında çıkan bir yasa ile Haydarpaşa bölgesinin planlarını yapma yetkisini TCDD Genel Müdürlüğüne, bu planları onaylama yetkisinin de Bayındırlık ve İskan Bakanlığına verildiğini ve buna dayanarak yapılan planların koruma kurulu tarafından reddedildiğini kaydetti.

TCDD ile Büyükşehir arasında protokol

Daha sonra TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında 30 Kasım 2007 tarihinde yapılan protokol ile söz konusu alana ilişkin 1/5000 ve 1/1000'lik planların yapılmasının akit altına alındığını dile getiren Sönmez, bu kapsamda çalışmalara başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin önce bilim adamlarından ve meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 20 kişilik bir Danışma Kurulu oluşturduğunu, bu kurulun da daha geniş bir katılımlı bir arama toplantısı yapılmasını kararlaştırdığını kaydetti. Sönmez, bu konferansın alınan bu kararın sonucu olduğunu, amaçlarının söz konusu alanın metropol içindeki konumu ve büyüklüğü doğrultusunda katılımcı ve kamu inisiyatifli bir plan geliştirmek olduğunu söyledi.

Konferans kapsamında planlanan alanın tanımı, tarihsel gelişimi, yasal çerçevesi, alanın koruma statüsü, planlama yetkisi, alana ilişkin alınan kurul kararları ve gelinen sürecin konuşulacağını belirten Sönmez, buradan çıkacak verilerin, İstanbul Büyükşehir Belediyesine sunulacağını ve hazırlanacak planların çerçevesini, vizyonunu, omurgasını buranın alacağı ortak kararların oluşturacağını kaydetti.

Planları özelleştirme idaresi onaylayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Haydarpaşa gar, liman ve geri sahası koruma amaçlı nazım imar planı çalışmasına veri oluşturmak üzere, 16 Temmuz 2008 tarihinde ''1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Liman ve Geri Sahası Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Liman ve Geri Sahası Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na Yönelik Analitik Etüdler, Danışmanlık ve 3-Boyutlu Kent Modelleme işini BİMTAŞ A.Ş'ye 720 YTL artı KDV ile ihale etti.

BİMTAŞ, 120 gün içinde arama konferansından çıkacak sonuçları dikkate alarak Haydarpaşa bölgesinde korunması gereken binalar hangileri, önerilen fonksiyonlar, yeni öneri binalar gibi ortaya çıkacak fikirler doğrultusunda İstanbul'da ilk kez bir bölgenin 3 boyutlu tasarım planlarını yapacak. Planda inşaat yoğunluğu, kat yüksekliği, binaların kesitleri önceden belirlenecek ve bunların dışına çıkılamayacak. Planlar ile bölgenin siluetinin nasıl olacağı ortaya çıkacak. Hazırlanan planlar, Özelleştirme İdaresi tarafından onaylanacak.