Hayvancılıkta faizsiz kredi devam edecek

Bakan Eker, "Yerli üreticinin korunması için tedbirler alındığını" söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım ve hayvancılığın kolay politika yapılan bir alan olduğunu belirterek, ''Birçok işte olduğu gibi tarımı da hayvancılığı da en çok bilmeyenler konuşuyor maalesef. Böyle bir sıkıntımız var'' dedi.

Bakan Eker, Adana'da düzenlenen Tarım-Gıda Politikaları ve Gıda Sektörüne Yansımaları Toplantısındaki konuşmasında, tarım ve hayvancılığın geniş bir alan olduğunu belirtti.

Eker, ''8 yıl önce Türkiye'de ahırında 50 büyükbaş hayvan olan işletme sayısı 4 bin 300 iken, bugün bu rakam 20 bine yükseldi. Yani 5 katı bir artış var. Hayvancılık daha büyük işletmelere doğru kayıyor'' şeklinde konuştu.

İthalat kararı alırken besiciye yönelik tedbirler de aldıklarını vurgulayan Eker, şu değerlendirmede bulundu:

''İthalattaki gümrük vergisini yüzde 45'e çıkarttık. Hayvanını mezbahaya götürerek kestirenlere hayvan başına 300 lira destek verdik. Bunun yanında faizsiz kredi desteği uygulaması başlattık. 1 Ağustos-31 Aralık 2010 tarihleri arasında, 48 bin 644 kişiye, toplam 3 milyar 600 milyon lira faizsiz hayvancılık kredisi kullandırdık. Faizsiz kredi kullandırmaya bu yıl da devam edeceğiz. Ayrıca, üreticiye yem bitkisi üretmeleri için de desteklerde bulunduk.''

Eker, tarımsal hasılanın geçen yıl 61,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve Türkiye'nin bu alanda dünyanın 8'inci büyük ülkesi haline geldiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir