Hazır giyimci eski yatırıma teşvik istedi

Cem Negrin önümüzdeki bir-iki ayın hazır giyim sektörü açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Sadece kalkınmada öncelikli illere değil, İstanbul ve büyük şehirlere ve birkaç yıl önce yapılmış yatırımlara da teşvik gelirse sektör 10 yılda ikiye katlanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) 18'inci Genel Kurulu'nda Cem Negrin yeniden başkan seçildi.

Negrin, son iki yılda 70 yeni üyenin derneğe kaydolduğunu belirttiği konuşmasında, yeni teşviklerle ilgili hükümetle görüşmek için yönetimde bir ekip oluşturacaklarını ve süreci bu ekibin yöneteceğini söyledi. TGSD'nin yönetimine 6 yeni isim girdi. Bu isimler Önder Türkmen, Dilek Hanif, Marsel Eskinazi, Ramazan Kaya, Ümit Özüren ve Vittorio Zagaia oldu.

Dün yapılan genel kurulda yeni Türk Ticaret Kanunu'na uyum için gerekli 25 maddenin değişikliği onaylandı. Cem Negrin, genel kurul sonrası basına yaptığı açıklamada önümüzdeki 1-2 ayın teşviklerin son haline getirilmesi bakımından sektör açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Cem Negrin, "Eğer sektörü harekete geçirebilecek, can alıcı teşvikler açıklanırsa hazır giyim 10 yıl içinde iki kat büyür" açıklaması yaptı.

İstanbul'dan taşınmak için 3 yıllık teşvik talep ediliyor

Negrin hükümetle yaptıkları teşvik görüşmelerine dair şu bilgileri verdi: "Teşviklerin 10 yıl için verilmesi için baskı yapıyoruz. Daha kısa süreli teşvikler yatırımları harekete geçirmek açısından çok etkili olmuyor. Şu anda 4 ve 5'inci bölgelerde, kalkınmada öncelikli bölgelerde teşvik çıkarılması yolunda bir kararlılık var. Ama biz bunun eski yatırımlar için bir haksızlık olacağını düşünüyoruz. En azından birkaç yıl önce yapılmış yatırımlara 5-6 yıl teşvik verilebilir, İstanbul gibi büyük şehirlerdeki yatırımların taşınması için de 3 yıllık bir destek talep ediyoruz."

Negrin, TGSD yönetim kurulunda dahi yatırımlarını Mısır, Gürcistan, Romanya gibi ülkelere kaydıran hazır giyimcilerin olduğuru vurgulayarak, "Bu yatırımların yurtdışına gitmemesi için ikna edici bir teşvik bekliyoruz. Enerji, asgari ücret, bina, arsa, her türlü desteği bekliyoruz. Komşu ülkelere yatırımın gitmesi çok acı, hem o ülkelerde istihdam sağlıyor hem de onlara bildiğimiz işi öğretiyoruz. İnsanların yaşadıkları kenti bırakıp kalkınmada öncelikli şehirlere gitmeleri için can alıcı teşvikler gerekiyor" şeklinde konuştu. Negrin hazır giyimin yüzde 5-6 eksilerde gittiği bilgisini verdi ve ekledi: "Ancak Yunanistan krizi çözülmüş gibi görülüyor. Nisan-mayıs aylarında moraller düzelir, işler açılır."

Dava sürecinde Fenerium satışları % 52 arttı, tost makinesi yolda

TGSD Genel Kurulu'nda divan başkanlığı yapan Abdullah Kiğılı, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kiğılı, önümüzdeki yıl 75 olan Fenerium mağazası sayısını 100'e çıkaracaklarını, Almanya, Hollanda ve Belçika'dan büyük talep aldıklarını söyledi. Aziz Yıldırım'la ilgili dava süreciin başladığı 1 Temmuz'dan beri Fenerium satışlarının yüzde 52 arttığını açıklayan Kiğılı, sadece kadın ve çocukların izlediği ilk Manisa maçı sonrası ‘tecrübelendiklerini' ve son Sivas maçında mağazaları kadın ve çocuk ürünleri ile desteklediklerini anlattı. Kiğılı, "Cumartesi günü satışlarımızda yüzde 25 artış oldu. Yenidoğan zıbını ve Cumhuriyet altını da çok satıyoruz. Ciromuzun yüzde 25'i kadınlardan gelir hale geldi. geçen yıl 60 milyon TL olan ciromuzu bu yıl yüzde 5 ila 10 artırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Kiğılı son olarak Fenerium'larda ‘tost makinesi' satmak için tüm çalışmalarını tamamladıklarını, yakında raflara gelecek bu ürünle rekor satış hedeflediklerini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir