”Hazır giyimde kriz devam ediyor”

TGSD Başkanı Negrin, 2008'in 2 milyar dolar gerisinde bulunulmasının yaraları saracak önlemlerin bir türlü hayata geçirilemediğini gösterdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, hazır giyim ihracatında hala 2008'in 2 milyar dolar gerisinde bulunulmasının, krizin devam ettiğini ve yaraları saracak önlemlerin bir türlü hayata geçirilemediğini gösterdiğini öne sürdü.

Negrin, yaptığı yazılı açıklamada, sektörün 2009 krizinin etkilerini hala üzerinden atamadığını belirterek, hazır giyim ihracatını artırmak için büyük özveri gösterdiklerini, ancak bunun sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

Kur ve üretim maliyetlerinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen aylık ortalama 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Negrin, ihracat performansı ile sektörün karlılığı arasında ilişkinin giderek zayıfladığını ifade etti. Cem Negrin, şöyle devam etti:

"2010'un dokuz ayında ihracatımız 2009'a göre yüzde 11,5 artarak 10 milyar 650 milyon dolar oldu. Ancak 2010 yılını kriz öncesi dönem olan 2008'deki 12,5 milyar dolarlık ihracat ile karşılaştırdığımızda hala yüzde 17 geride kaldığımızı görüyoruz. Hazır giyim ihracatında hala 2008'in 2 milyar dolar gerisinde olmamız sektörde krizin devam ettiğini, yaraları saracak önlemlerin bir türlü hayata geçirilemediğini gösteriyor. 2 milyar dolarlık ihracat farkı kapatılsın 100 bin insana tekrar ekmek kapısı açılsın."

Önceki yıllarda elde edilen karlarla satın alınan yeni teknoloji makinelerin önemine işaret eden Negrin, pazar kaybetmeme kaygısıyla sürdürülen karsız satışların devam etmesi durumunda yeni yatırım yapılamayacağından ileriki yıllarda teknolojide de geri kalınacağına dikkati çekti.

Ekonomi yönetiminden, enerji maliyetleri, kur dengesi, bölgesel asgari ücret ve kıdem tazminatı sorunlarına çözüm beklediklerini ifade eden Negrin, bölgesel esnek ücret ve yeni yatırımlar için caydırıcı konumdaki kıdem tazminatının da çözüme kavuşturulması gerektiğini öne sürdü.

Bu konularda ilginizi çekebilir