HDP mitinginde patlama: 2 ölü

HDP'nin Diyarbakır mitingi sırasında patlama meydana geldi. Tarım Bakanı Eker ard arda yaşanan iki patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ün üzerinde yaralı olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Diyarbakır'da HDP'nin gerçekleştirdiği miting sırasında ard arda meydana gelen patlamalarda 2 kişi hayatını kaybetti, 100'ün üzerinde vatandaş ise yaralandı.

HDP’nin Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda bugün düzenlediği miting devam ederken saat 17.55 sıralarında, platformun karşısında bulunan bir elektrik trafosunun olduğu yerde patlama oldu. HDP Diyarbakır milletvekili adayı Nursel Aydoğan’ın konuşmasının hemen sonrasında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler ve yararlılar var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in açıklamasına göre, ard arda gelen iki patlamada 2 kişi hayatını kaybetti, 100'ün üzerinde yaralının ise tedavileri sürüyor. Enerji Bakanı Yıldız ise patlamanın trafo kaynaklı olmadığını açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bütün Türkiye halkına, Diyarbakır'a geçmiş olsun diyorum. Bir kez daha sağduyuyu, serin kanlılığı elden bırakmamak dışında her hangi bir seçeneğimiz yok. Ne olursa olsun, barış kazanacak bu ülkede. Herkesin içi rahat olsun" açıklamasını yaptı.

 

erfdcsx.jpg

Olay yerine kısa sürede çok sayıda sağlık ekibinin yönlendirildiğini aktaran Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim. Temenni ederim ki can kaybı olmaz. Yaralılarımıza da en kısa zamanda şifalar diliyorum. Seçim atmosferinde bunun herhangi bir art niyete veya farklı bir gerekçe arkasında da olmamasını temenni ediyorum. Ümit ederim ki bu beklenmedik bir kazadır ama bir organizasyon veya farklı bir şeyse o da tabii seçim atmosferinde bizi ayrıca üzer. O, emniyetin işi ama acil hizmetleri anlamında her türlü tedbirin alındığını ve her türlü desteğin verildiğini söyleyebilirim."

Bakan Yıldız: Patlama trafo kaynaklı değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır'da meydana gelen patlamaya ilişkin, "Biz gerek Dicle Elektrik'i gerekse TEİAŞ'ı ve ilgili arkadaşları olay yerine gönderdik. Trafoda yapılan incelemelerde bu patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi" dedi. 

Bir süredir seçim çalışmaları kapsamında Kayseri'de bulunan Yıldız, Melikgazi Belediyesi'nin Kiçikapı'daki açılışı öncesinde basın mensuplarının Diyarbakır'da HDP mitingindeki patlamayla ilgili sorularını yanıtladı. 

Patlamanın trafodan kaynaklanmadığı belirten Yıldız, "Biz gerek Dicle Elektrik'i gerekse TEİAŞ'ı ve ilgili arkadaşları olay yerine gönderdik. Trafoda yapılan incelemelerde bu patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi. Arkadaşlarımızın yapmış oldukları incelemelerde, trafo kapısının içeriden dışarı doğru değil dışarıdan içeri doğru basınçla beraber patlamadan zarar gördüğü tespit edildi. Aynı zamanda kök hücre dediğimiz trafonun içerisinde herhangi bir tahribatın oluşmadığını gördük. Eğer patlama trafoda olsaydı içeride çok ciddi bir patlama izine rastlayabilirdik. Kaldı ki patlama anında söz konusu trafo enerjili durumda. Şimdi enerjili olup olmadığını sordum. Orada bir sıkıntı olmadığını söylediler. Dolayısıyla bizim ilk bulgularımız trafo patlamasından kaynaklanan bir patlama olmadığına dönüktür. Bana gönderilen 5'e yakın resimde trafoyla alakalı patlama görünmüyor" diye konuştu. 

8-085.jpg

Demirtaş'tan sağduyu çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır mitinginde yaşanan patlamayla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Bütün Türkiye halkına, Diyarbakır'a geçmiş olsun diyorum. Bir kez daha sağduyuyu, serin kanlılığı elden bırakmamak dışında her hangi bir seçeneğimiz yok. Ne olursa olsun, barış kazanacak bu ülkede. Herkesin içi rahat olsun" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CNNTÜRK'e telefonla bağlanarak Diyarbakır mitinginde yaşana patlamayla ilgili olarak ilk açıklamalarını yaptı. Demirtaş, "Ben konuşma yapmak için aracımdan çıkış için hazırlık yaptığım sıra, sahneye yakın, bir kaç metre ileride meydana geldi. Patlamanın bulunduğu yerde bir trafoda var. Vali Bey ve Emniyet Müdürü ile de görüştüm. Şimdi olay yeri inceleme ekipleri henüz çalışmalarını tamamlamadığı için patlamanın neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Fakat 10 civarında arkadaşımız yaralı. Durumu ağır olan da var, hafif olanda var. Bütün halkımıza, yararlılarım başta olmak üzere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi. Selahattin Demirtaş, "Coşkulu ve heyecanlı bir mitingimizi tamamlamak üzereyken, böylesine vahim bir olayın meydana gelmiş olması düşündürücüdür. Ama biz her hâlükârda, seçim kampanyasının başından bu yana ısrarla altını çiziyorum. Bizim Türkiye'de barışa ihtiyacımız var. HDP hepimizin ihtiyacı olduğu için, ekmekten, sudan daha çok barışa ihtiyacımız olduğu için seçim kampanyasını yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

Davutoğlu: Hesabını sorarız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, patlamaya ilişkin, "Bu meselenin arkasında ne varsa; trafo patlaması mı bir suikast mi herhangi bir provokasyon mu bunu tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa zamanda elde edeceğiz." şeklinde konuştu.

"HDP'ye geçmişte yapılan bazı saldırıları, Adana'da, Mersin'de nasıl faili bulmuşsak; - bunun bir saldırı mı, kaza mı olduğu belli değil ama - ne varsa arkasında çıkaracağız, hesabını da sorarız" diyen Davutoğlu, "Ben Başbakan olarak, AK Parti'ye yapılan saldırıyı nasıl en sert şekilde karşılarsam; MHP'ye, CHP'ye, HDP'ye, HÜDAPAR'a yapılan saldırıyı da kınar, onun için de gerekli tedbiri alırız." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Vali beyle biraz önce konuştum, gerekli talimatları verdim. Buradan bütün Türkiye'ye özellikle de Diyarbakır'lı kardeşlerime sesleniyorum: Lütfen istismarlara, provokasyonlara karşı uyanık olalım. Bu konuyu hiç kimse provoke etmemeli" dedi.

5-175.jpg

 

Bu konularda ilginizi çekebilir