HDP'den AYM'ye dokunulmazlık başvurusu
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuğluk, 58 HDP'li milletvekilinin imzaladığı dilekçe ile kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması için HDP'li 58 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan dilekçeyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Tuğluk, HDP'li 58 milletvekili adına hazırlanan dilekçelerin Anayasa Mahkemesi'ne sunulması sonrasında basın açıklaması yaptı.
Geçmiş dönemlerde parti kapatmaların yaşandığını ve dokunulmazlıkların kaldırıldığını hatırlatan Tuğluk, "Bu uygulamalar Türkiye demokrasisine ne kazandırdı, bu uygulama Kürt sorununun çözümüne nasıl bir etki yarattı? Bütün bunlar şunu açık gösteriyor ki parti kapatmalar, dokunulmazlıkları kaldırmak Türkiye demokrasisine hiçbir katkı yapmadığı gibi Türkiye demokrasisini darbeliyor. En önemlisi halkın iradesinin Meclis zemininden dışlanması gibi son derece antidemokratik sonuçlar yaratıyor." ifadelerini kullandı.
Bir "tekrarı" yaşıyor olmanın üzüntüsü içinde olduklarını vurgulayan Tuğluk, yaşanan durumun Türkiye'de yeni siyasi sonuçları da beraberinde getireceğinin altını çizerek şunları kaydetti:
"Maalesef Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sorunlara demokratik çözümler aramak yerine 'İttihat ve Terakki' zihniyetiyle 'ben ne dersem o olacak', 'herkes benim dediğim gibi davranacak' şeklindeki otoriter bir sistem, rejim kriziyle karşı karşıyadır. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını, bu mantığın bir sonucu olarak görmek gerekiyor. Meclis zemininde kalmaya devam edeceğiz, bunu zorlayacağız. Milletvekili arkadaşlarımıza karşı uygulanan hukuksuz yönelimlere karşı demokratik direnişimizi büyüteceğiz ve siyaset yapmaya her koşulda devam edeceğiz."
"85.maddeden doğan hakkı kullanıyoruz"
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da 58 milletvekili adına yapılan başvurunun Anayasa'nın 85'inci maddesi çerçevesinde yapıldığını söyledi.
Anayasa adı altında yapılan düzenlemeyi hukuka karşı hile olarak nitelendirdiklerini iddia ettiklerini vurgulayan Sancar, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu görüşümüzü temellendiren çok sayıda gerekçe de dilekçelerimizde mevcut. Bu yöntem hukuk dışıdır ama aynı zamanda da ahlak dışıdır. Bir hile yapılmıştır. Anayasanın 85. maddesi, her bir milletvekiline dokunulmazlığı kaldırıldığında 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne bu kararın iptali için başvuru hakkı tanıyor. Şimdi biz bu hakkı kullanıyoruz. Burada bir darbe planı olduğunu baştan beri söylüyoruz. HDP'yi Meclis'ten atma planlaması var. Anayasa, hukuk, ahlak bu plan çerçevesinde çiğnenmiştir. Buna karşı demokratik mücadelemiz devam edecek. Bu başvurularımızın ilkidir. Diğerleri zaten hazırlanıyor ve iptal için 110 milletvekilinin gerekli olduğu başvurudur. Bakalım Mecliste buna kaç kişi destek verecek. 110 imzayı bulabilirsek o başvuruyu da yapacağız. Daha sonra bireysel başvuru hakkımız var. Onun için de hazırlıklarımızı tamamladık."
Sancar, Anayasa Mahkemesi'nin bu başvurulara 15 gün içinde bir karar vermesi gerektiğini ifade etti.
"Korkusu olan HDP'de siyaset yapmaz"
HDP'li milletvekillerinin, dokunulmazlıklarının kaldırılmasından dolayı tedirginlik yaşadığı yönündeki iddialara karşı Sancar, "Bizim bir tedirginliğimiz yok. Bunu defalarca söyledik. Fezlekeler, sözlerimiz ve yaptığımız açıklamalar üzerine hazırlanmıştır. Bizim siyasi faaliyetlerimizi, terör faaliyeti olarak nitelendirmişler ve son bir ayda 300'den fazla fezleke gelmiş. 10 yılda 182 olan fezleke sayısı son 2 ayda 500'ün üzerine çıkmıştır. Bizim yargılanmaktan bir korkumuz yok." diye konuştu.
Anayasa'nın 85. maddesi
Anayasa'nın 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine ilişkin karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasaya, kanuna veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesine başvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesinin, iptal istemini on beş gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü yer alıyor.