”Hedefimiz Türkiye'yi Avrupa'nın sanayi merkezi haline getirmek”

Bakan Ergün, Türkiye'nin sanayileşme konusunda çok büyük mesafe aldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAZABLANKA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hedeflerinin Türkiye'yi Avrupa'nın ileri teknoloji ile üretim yapan sanayi merkezi haline getirmek olduğunu bildirdi.

Fas'ta temaslar yapmak üzere Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği "Türkiye-Fas Ticaret ve Yatırım Köprüsü" programına başkanlık eden Ergün, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Haluk Ilıcak ile Fas Dış Ticaret Bakanı Abdellatif Maazouz ve Fas Sanayi Ticaret ve Yeni Teknolojiler Bakanı Ahmed Reda Chami ile görüştü.

Bakan Ergün, burada yaptığı konuşmada Türkiye ve Fas'ın ortak çok şey yapabileceğine dikkati çekti.

Ülkelerin ve işletmelerin güçlü bir şekilde işbirliği yapmaları gerektiğini vurgulayan Ergün, Türkiye'nin sanayileşme konusunda çok büyük mesafe aldığını ve Türk iş adamlarının dünyanın her tarafında iş yapma kabiliyetine sahip olduklarını belirtti.

Türk iş adamlarının, Faslı iş adamları ile de ortaklıklar yapmaya hazır olduklarını dile getiren Ergün, şunları kaydetti:

"Fas'ın çok avantajları var. Hem Avrupa hem Amerika hem Afrika'ya hitap eden önemli bir ülke. Bu nedenle Fas'ta yapılan ve yapılacak yatırımlar önemli. Fas'ın gelişmesinde ortak yatırımlar önem taşıyacaktır. Yeni teknolojilere de yönelmek gerekiyor. Bizim hedefimiz Türkiye'yi Avrupa'nın ileri teknoloji ile üretim yapan sanayi merkezi haline getirmektir.

Bu noktada Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Teknoparklar kuruyoruz, üniversite ve sanayi işbirliğini destekliyoruz. Gençler arasında 'tekno-girişimci' yetiştiriyoruz. İşletmelerin kuruluş maliyetlerine katkıda bulunuyoruz. Türkiye ve Fas bu konularda da yakın işbirliği yapmalı. Ayrıca şirketlerin ölçek büyütmeleri büyük önem taşıyor. Ya kendileri sermayelerini güçlendirmeliler ya da yeni ortaklar bulmalılar."

Bakan Ergün, KOSGEB aracılığı ile Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelerin güçlenmesini sağladıklarını belirterek, bu işletmelerin Fas'taki iş adamı ve tüccarlarla birlikte olup yeni pazarlara hakim olabileceklerine inandığını söyledi.

Fas'taki temaslarında Türkiye'den 70'ı aşkın iş adamının, Faslı 400'ü aşkın iş adamı ile Kazablanka'da bir araya geldiklerini ve "Nasıl işbirliği ve ortaklık yapabiliriz?" diye görüşmelerini sürdürdüklerini anlatan Ergün, "Biz bu işbirliğinin destekçisiyiz. Nitekim Fas'a gelen iş adamlarımızın bir kısmının yol ve konaklama masraflarını KOSGEB tarafından karşılayarak yeni işbirliklerini destekliyoruz. Sizin de devlet olarak bu girişimleri desteklemenizi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de otomobil üretim rakamlarının 1,5 milyona yaklaştığına dikkati çeken Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Önümüzdeki yıllarda hedefimiz 2 milyondur. Otomobil üretiminin yüzde 80'ini dünyaya ihraç ediyoruz. Ülke içinde sadece yüzde 20 oranında otomobil kalıyor. Çok güçlü otomobil yan sanayimiz var. Bu sahada da Avrupa'ya önemli ihracatlar yapıyoruz. Otomotiv sektöründe Fas'taki yatırımlar için biz de katkı sağlayabiliriz. Fas'ın şartları buna müsait. Yeter ki ilişkileri güçlendirelim, iş adamlarına destek verelim ve onları bir araya getirelim. Sizleri de iş adamlarınızla birlikte Türkiye'ye bekliyoruz."

"Türkiye ve Fas'ın ortak yatırım yapacağı imkanları birlikte sağlayabiliriz"

Fas Sanayi Ticaret ve Yeni Teknolojiler Bakanı Ahmed Reda Chami de, Fas'a özellikle otomobil yatırımlarını çekmek istediklerini bildirdi.

Türkiye'nin tekstil, otomobil ve elektrikli ev aletleri alanında çok büyük ilerlemeler kaydettiğini bildiklerini anlatan Chami, "Biz de başta otomotiv sektörü olmak üzere sizin öncü olduğunuz alanlarda yatırımlarınızı ülkemize çekerek tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz" diye konuştu.

Chami, kendilerinin, henüz yeni girdikleri otomotiv sektöründe Türkiye'nin önemli adımları olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu tecrübeniz bizim için çok önemli. Kazablanka'da yılda 90 bin otomobil üreten bir otomobil fabrikası ile Tanca'da 400 bin otomobil üreten bir fabrika projemiz var. Özellikle Avrupa'nın güneyindeki ülkelerin otomotiv yedek parçasına çok ihtiyaç var. Bu bölgelerde her yıl 4,2 milyon otomobil üretilmektedir. Türkiye ve Fas'ın ortak yatırım yapacağı imkanları birlikte sağlayabiliriz. Başta otomotiv olmak üzere diğer sektörlerde de aynı ihtiyaçlar var.

Dünyada Avrupa, Amerika ve Afrika'ya serbest ticaret yapılan tek ülkeyiz. Bu imkanın, Türk sanayicisi ve iş adamlarının Fas'a yatırım yapmasını teşvik edeceğine inanıyorum. İki ülkenin KOSGEB ve muadili kurumları arasında ikili ilişkiler kurulabilir. Türkiye'nin küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemesi, ülkemizde de örnek alınabilir. Bu konuda da işbirliği bekliyoruz."

Chami, işbirliği imkanlarını ve yatırım alanlarını belirlemek ve "yol haritası" çizmek amacıyla ortak bir kurul oluşturmak istediklerini de belirterek, halen İngiltere ve Fransa arasında müsteşarlar seviyesinde bir kurulun olduğunu, bu uygulamayı Türkiye ile de yapabileceklerini söyledi.

İlk olarak iş adamları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Chami, "Birlikte ABD pazarını nasıl geliştirebiliriz, bunu konuşup değerlendirmeliyiz. Ayrıca teknoloji alanında da ortak çalışma yapabiliriz. Şu an biz ülkemizde nanoteknolojik ürünler alanında bu teknolojinin tabanını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda da işbirliğine hazırız" şeklinde konuştu.

Bakan Ergün, daha sonra Fas'ın Fes kentinde iş adamlarıyla da bir araya geldi.