Helikopter düştü, 12 asker şehit

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Türk askeri taşıdığı bildirilen helikopter düştü. Kazada 12 Türk askeri ve 4 Afgan sivil hayatını kaybetti. Şehit askerlerin 9'u subay, 2'si astsubay, 1'i uzman çavuş.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KABİL - Genelkurmay Başkanlığı, Afganistan'daki NATO gücüne ait Sikorsky tipi bir helikopterin düştüğünü ve helikopterde bulunan 12 Türk askeri personelin hayatını kaybettiğini açıkladı. Helikopter, Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) çerçevesinde Türkiye'nin komuta ettiği Kabil Bölge Komutanlığı emrinde görev yapıyordu.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yapılan yazılı açıklamada, helikopterin yerel saatle 1025'te "kaza kırım geçirdiği" ve 12 personelin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, "Olayın meydana geliş nedeni kaza kırım heyeti incelemesi sonucunda açıklığa kavuşacaktır" denildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bu konuda TV'lerden canlı olarak yayınlanan bir açıklama yaparak 12 Türk Silahlı Kuvvetler personelinin hayatını kaybettiğini doğruladı. Türkiye'nin Kabil'deki Büyükelçisi ve Kabil Bölge Komutanlığı'ndaki yetkililerden bilgi aldığını belirten Davutoğlu, "Kazanın oluş nedeni ile ilgili çalışmalar sürüyor. Askeri personelle ilgili detaylı bilgiler Genelkurmay Başkanlığı'nca bildirilecek" dedi.

Helikopterin düşüş nedeninin bir kaza olup olmadığı sorulan Davutoğlu, helikopterin acil iniş istediği bir anda düştüğünü belirterek, "Olayın oluş seyri, ilk intiba o şekilde görülüyor. Düştüğü mahal itibariyle de; bir evin üzerine düştü, o evi kurtarmak için de pilotumuz çaba sarf etti. Oluş seyri böyle bir (kaza) intiba veriyor" dedi. Türkiye'nin Kabil Bölge Komutanlığı görevini yürüttüğünü hatırlatan Davutoğlu, nihai değerlendirmenin oradaki askeri yetkililerden alınacağını söyledi.

Daha önce açıklama yapan üst düzeyli bir Afgan polis yetkilisi, helikopterin başkent Kabil'in dış mahallelerinde bir eve çakıldığını ve Türk askeri personelin yanı sıra evde bulunan iki kadın ve iki çocuğun öldüğünü söylemişti. Yetkili, açıklamasında, "Helikopter teknik sorunlar nedeniyle Bagrami mahallesinde bir eve düştü" dedi.

NATO'nun yönetiminde Afganistan'da görev yapan çok uluslu gücün (ISAF) sözcüsü Yüzbaşı Justin Brockhoff da, ISAF'a ait bir helikopterin düştüğünü teyit etmiş, fakat kaç kişinin hayatını kaybettiği konusunda bilgi vermemişti. Brockhoff, "(Kazanın) sebebi bilinmiyor, fakat bölgede silahlı militanlar olduğuna dair bize ulaşan bir bilgi yok" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Şehitler Günündeyiz, Şehitler Haftasındayız, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum. Allah bir daha böyle bir olay göstermesin" dedi. Yılmaz, "Sikorsky helikopterinin kırıma uğrama nedenleriyle ilgili de bir araştırma yapılmaktadır. İnşallah bu sonuç da ortaya çıktığında, rapor sonucu da milletimize ilan edilecektir. Ben tekrar milletimizin başı sağ olsun diyorum, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Afganistan'da, çoğu Kâbil civarında olmak üzere yaklaşık 1,800 askeri bulunuyor. Diğer NATO ülkelerinin aksine Türk askerleri çatışmalara katılmıyorlar, sadece devriye görevi yürütüyorlar. ABD askerlerini taşıyan bir helikopter Ocak ayında Afganistan'ın güneyinde düşmüş ve altı Amerikan askeri hayatını kaybetmişti. Geçen yıl Ağustos ayında da Afganistan'ın doğusunda düşen bir helikopterde 22'si komando olmak üzere 30 Amerikan askeri personeli ölmüştü.

(Reuters)

Bu konularda ilginizi çekebilir