Helikopterden sinyal alınamıyor

Arama çalışmaları devam ediyor Yazıcıoğlu'nun helikopterine hala ulaşılamadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

GÖKSUN - BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu Kahramanmaraş'tan Yozgat'a götürürken düşen helikopteri arama çalışmaları devam ediyor.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, arama çalışmalarının sürdüğü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde düzenlediği basın toplantısında, düştüğü tahmin edilen helikopter ile son irtibatın, helikopterdeki gazetecinin telefonu ile olduğunu söyledi.

İlk bilgiye ulaşıldığında ilgili birimlerin derhal harekete geçtiğini bildiren Bakan Atalay, şöyle konuştu:

"İlk bilginin ulaşmasından sonra bütün birimlerimiz önce nerede olabilir diye çevre köyleri, köylüleri uyararak bilgi almaya çalıştı. Aynı zamanda telefon konuşmasından yer tesbiti yapılmaya çalışıldı. Baz istasyonları, koordinatlar üzerinde çalışıldı. Daha sonra helikopter sinyal veriyor mu diye Ulaştırma Bakanlığı çalıştı. İlgili kurumlarımız seferber oldu."

Helikopterin sinyal vermediğini kaydeden Atalay, "Helikopterde sinyal veren bir cihaz olması gerekiyor ama sinyal vermiyor. Helikopterin teknik imkanlarıyla herhangi bir bilgi alınamıyor" dedi.

Bölgede sis ve kar yağışı olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Atalay, şöyle devam etti:

"Taranması gereken bölge 20-30 kilometre. Biz de biraz ilerlemeye çalıştık. Kar yağışı ve sis artıyor. Ama bu şartlarda bütün birimlerimiz seferber oldu. Ankara'dan mümkün olduğu kadar imkanları sevk etmeye çalıştık. Vali, bölge komutanımız, Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil büyük üzüntü içinde. Biliyorsunuz Muhsin Bey ile akrabalık bağı var. Kendisi ilk andan itibaren burada. Bütün çalışmaları değerlendirip izleme imkanı buldu. Helikopterler bölgeye getirildi. Önce gündüz uçabilen sonra gece aydınlatması olan helikopterler. Ama belli bir süre sonra yağış ve sis çalışmalarını engelledi. Saat 23.00'e kadar insan ısısını alabilen CASA tipi uçaklar dün de çalıştı, şimdi havada."

Askeri birliklerin, özellikle jandarma alay komutanlığı mensuplarının, korucuların, çevre illerdeki sivil savunma personelinin, emniyetin özel harekat birimlerinin sayıları her an artarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Atalay, "Yine bu sabah erken saat 4 gibi Genelkurmay 2. Başkanıyla görüştüm, takviye istendi" dedi.

"Zirveye kadar ulaşıldı ama herhangi bir şeye ulaşılamadı"

Atalay, tespit edilen koordinatlar çerçevesinde arama çalışmalarının sürdüğünü, zirveye kadar ulaşıldığını, ama herhangi bir şeye ulaşılamadığını söyledi.

Bakan Atalay, bölgedeki yoğun sisin dağılmaya başladığını, gece saat 23.00'den sonra arama çalışmalarını bırakan helikopterlerin yeniden uçmaya başladığını bildirdi.

Hem asker hem polis hem de sivil savunma personelinin karadan arama çalışmalarının da kesintisiz olarak devam ettiğini belirten Beşir Atalay, "Her kurumumuz elinde ne imkan varsa bunu kullanmak için seferber oluyor. Elimizdeki imkanlar ve şartlar çerçevesinde çalışmalar sürüyor, ama şu ana kadar kesin bir sonuca ulaşılamadı" dedi.

Sisin dağılmaya başlamasıyla birlikte, arama çalışmalarının daha iyi bir şekilde yürütülmesi konusunda umutlu olduklarını ifade eden Bakan Atalay, "Helikopterler daha iyi çalışıyor, karadan da sayısı 2000'i aşan arkadaşlarımız fedakarca çalışmalarını sürdürüyor. Umuyoruz çok geçmeden sonuç alırız" diye konuştu.

"Nokta tespiti yapamıyoruz"

Helikopterden bir sinyal alınmadığı ifadesini tekrarlayan İçişleri Bakanı Atalay, dolayısıyla nokta yer tesbiti yapılamadığını söyledi. Diğer imkanlarla çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Atalay, şunları kaydetti:

"Üzüntümüz büyük. Hepimiz şunu arzu ederdik, ilk anlarda imkanlar çerçevesinde ulaşılsın. Önce de umutlandık, ama zaman geçtikçe işin daha ciddi olduğu anlaşıldı. Üzüntümüz büyük, inşallah Allah korktuğumuza uğratmasın diyoruz.

En büyük üzüntü tabii Nevzat Pakdil ve ailesinin. Biliyorsunuz Pakdil ile Yazıcıoğlu arasında arkadaşlığın, dostluğun ötesinde akrabalık ilişkisi de vardı. İlk andan itibaren Pakdil, bölgede arama çalışmalarını yakından izledi."

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil

Atalay'ın basın toplantısına katılan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, ilk anlardan itibaren gerekli tüm temasları yaptığını, İçişleri Bakanı'nın, Vali, Kaymakam ve askeri erkanın büyük bir gayretin içine girdiğini anlattı.

Vatandaşların büyük bir duyarlılık göstererek, arama çalışmalarına destek verdiğini ifade eden Pakdil, tüm siyasi partilerin de çok yakın bir ilgi gösterdiğini söyledi. Pakdil, tüm ilgili kurumların temsilcilerine, vatandaşlara ve siyasi partilere teşekkür ettiğini dile getirdi.

Büyük bir üzüntü içinde olduklarını kaydeden Pakdil, "Yoğun sis ve kar yağışı nedeniyle şu ana kadar sonuç alınamadı. Allah korktuğumuzdan uzak eylesin" dedi.

Basın toplantısında gözyaşlarına hakim olamayan Pakdil, sözlerini daha fazla sürdüremeyeceğini belirterek özür diledi.