Hem Doğu hem Batı için büyük fırsatlar sunmaktayız

Cumhurbaşkanı Gül, CACCI 25. İş Zirvesi için Asya Pasifik coğrafyasından gelen bölge temsilcilerine Türkiye'yi köprü olarak kullanmaları çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Asya Pasifik coğrafyasına verdiği önemi anlatırken bölgeden gelen 27 ülke temsilcisini Türkiye gelmeleri konusunda çağrıda bulundu. Gül, "Uzakdoğu'dan gelen dostlarımızın Avrupa, Batı piyasalarıyla girecekleri temaslarda Türkiye'yi üs seçmeleri, Türkiye'yi değerlendirmeleri inanıyorum ki doğru olacaktır" dedi.

Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu'nun (CACCI) 25. İş Zirvesi'nin açılışında konuştu.

Katılımcıların "küresel ekonominin parlayan yıldızı" olan bir coğrafyadan geldiğini kaydeden Gül, 1990'ların başından itibaren küresel güç dengelerinin ciddi bir değişim içerisinde olduğunun izlendiğini söyledi.

Küresel güç dengeleri Asya'ya kaydı

Özellikle küresel ekonomik kriz nedeniyle Avrupa ve Amerika'da büyümenin yavaşlaması üzerine küresel güç dengelerinin Asya'ya doğru kaydığının artık belirgin bir şekilde ortaya çıktığına işaret eden Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Büyüme, Asya'dadır Pasifiklerdedir. Amerika'da, Avrupa'da durgunluklar yaşanmaktadır. Asya büyük üretim kapasitesi, dinamizmi ve çalışkanlığıyla dünyanın içinde bulunduğu sıkıntıları aşma konusunda da büyük bir ümit vadetmektedir.  Dünya üretimindeki payı bugün yüzde 30'lar düzeyinde seyreden Asya'nın, 2050'lerden itibaren dünya üretiminin yüzde 60'ını oluşturacağı ve gerçekleştireceği de raporlarda, hesaplamalarda ortaya çıkmaktadır.

Ekonomik manada başlayan bu güç kaymasının, siyasi nüfuz ve giderek askeri güç kaymasına da ulaşacağı kaçınılmazdır. Diğer bir ifadeyle, dünya dengelerinin Avrupa Atlantik'ten Asya Pasifik'e doğru kaymasıyla, Asya dünyanın jeopolitik ve jeoekonomik odağı haline gelmiştir, giderek çok daha belirgin olacaktır."

Ana hedef bölgeyle ilişkileri geliştirmek

Türkiye'nin Asya Pasifik coğrafyasına verdiği öneme işaret eden Gül, bölge ile ilişkilerini geliştirip güçlendirmeyi dış politikalarının ana hedeflerinden biri yaptıklarını, bölgede yeni dış temsilcilikler açtıklarını ve daimi temsilcilerinin sayısını artırdıklarını, THY'nin bölgeye sefer sayılarını artırdıklarını anlattı.

Türkiye ekonomisinin dinamizmine, genç ve eğitimli nüfusuna değinen Gül, "Türkiye'de açacağınız bir ofis veya Türkiye'de uğraşacağınız bir üretim alanı sadece Türk piyasalarına değil, AB başta olmak üzere, bütün çevreye de hitap edecek bir pazar alanını size sunmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Şu çağrıda bulunmak isterim ki; Türkiye hem Doğu hem Batı için büyük fırsatlar sunmaktadır. Bir taraftan hızlı büyümesi, hala büyüme potansiyelinin büyük olmasıyla çok büyük fırsatları sunarken, öte yandan da AB ile müzakere sürecinde olması, Maastricht Kriterleri'nin neredeyse tamamını gerçekleştiriyor olması Türkiye'deki riskleri de neredeyse minimuma indirmiştir. O açıdan Uzakdoğu'dan gelen dostlarımızın Avrupa, Batı piyasalarıyla girecekleri temaslarda Türkiye'yi üs seçmeleri, Türkiye'yi değerlendirmeleri inanıyorum ki doğru olacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir