Her gün 75 bin siber saldırı oluyor

Türkiye’de günde ortalama 75 bin siber saldırı düzenleniyor. En fazla saldırıya maruz kalan kurumların başında Milli Eğitim Bakanlığı geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ

ANKARA - Son yıllarda kullanıcıların yoğun olarak talep gösterdiği akıllı cihazlar, siber suçluların yeni hedefi haline geldi. Güvenlik firmaları, sanal dünyaya adapte edilen tüm cihazların saldırılara açık olduğunu belirtiyor. Türkiye’de günde ortalama 75 bin siber saldırı düzenleniyor. Saldırı çeşitlerine bakıldığında veri sızdırma teşebbüsleri yüzde 40, Truva atı ise yüzde 30 ile başı çekiyor. En fazla siber saldırıya maruz kalan kurumların başında Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversiteler geliyor. Geçtiğimiz yılın ana gündem maddelerinden siber güvenlik, bu yıl da etkisini sürdürüyor. Akıllı cihazların ve sistemlerin yaygınlaşmasıyla birlikte kontrolü giderek zorlaşan siber güvenlik konusunda ulusal strateji ve eylem planı hazırlanarak önemli bir adım atıldı. Ancak siber suçlular da yöntemlerini geliştirmeyi sürdürüyor. Güvenlik firmaları, 2014’te özellikle akıllı cihazlar ve giyilebilir teknolojiler konusunun gündemde olacağına dikkat çekerken, bu cihazları kullanmadan önce güvenlik açıklarının doğru tespit edilip giderilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hedef olabilecek akıllı cihazlar ise otomobiller, akıllı televizyonlar, akıllı evler, akıllı aydınlatma sistemleri, buzdolapları, IP kameralar, akıllı gözlükler, oyun konsolları, saatler ve ev aletleri olarak sıralanıyor.

Giyilebilir teknolojilere dikkat!

Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, özellikle giyilebilir teknolojiler konusuna dikkat çekerek, daha önce siber suçlular tarafından kullanıcıların dizüstü bilgisayar kameralarını ele geçirdiklerinin görüldüğünü hatırlattı. Börekcioğlu, “Benzer bir açığın giyilebilir teknolojilerde yaşanmaması için hiçbir sebep yok” dedi. İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren de “Siber güvenlik çalışmalarının doğru yürütülebilmesi ve somut çıktıların alınabilmesi için gerek kurumlar bazında gerekse kamuoyunda farkındalığın oluşturulması çok önemli. Bireylerden başlayarak devlet düzeyine kadar bu farkındalık oluşturulur bilinç kazandırılabilirse, olası tehditlere karşı da Türkiye daha hazırlıklı olabilecektir” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıla ilişkin siber güvenlik istatistiklerine bakıldığında, rakamlar, siber dünyada yaşanan gerçekliği ortaya koyuyor. Yılın son çeyreğinde 22 milyona yakın siber saldırı yapılırken, 456 binin üzerine zararlı yazılım tespit edildi. Türkiye’de günde ortalama 75 bin siber saldırı düzenlenirken, veri sızdırma teşebbüsleri yüzde 40, Truva atı ise yüzde 30 ile başı çekiyor. En fazla siber saldırıya maruz kalan kurumların başında ise Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversiteler geliyor.

Yüzde 15 azaldı

ABD'li bilişim devi Microsoft tarafından hazırlanan Siber Güvenlik Raporu'nun sonuçlarına göre, siber saldırılarda 2012 yılı 2’nci çeyrekten 2013 yılı 2’nci çeyreğine kadar yüzde 15.1’lik bir azalma yaşandı. Yine aynı raporda zararlı yazılım tespit yüzdelerinde de yaklaşık 1 yılda yüzde 62.91’lik bir azalma kaydedildiği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir