”Her milletvekili yeminine sadık kalmalı”

Meclis Başkanı Şahin, BDP-Genelkurmay tartışmasını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Bu yüce çatı altında görev yapan her milletvekili arkadaşımız yapmış olduğu yemine sadık kalmalı ve bu yemine göre davranmalıdır" dedi.

Şahin, vefat eden eski milletvekili Kerem Güneş için Meclis'te düzenlenen törende, bir gazetecinin, "Bazı BDP'li milletvekillerinin terörist cenazelerine katılıp, terör örgütü önünde saygı duruşunda bulunmasına Genelkurmay Başkanının sert tepkisi oldu. Ne diyorsunuz bu gelişmelere?" sorusuna, "Bu yüce çatı altında görev yapan her milletvekili arkadaşımız, yapmış olduğu yemine sadık kalmalı ve bu yemine göre davranmalıdır" yanıtını verdi.

TBMM Başkanı Şahin, "Genelkurmay Başkanının açıklamalarına, AK Parti'den ve bazı çevrelerden 'siyasetçi gibi konuşmaması gerekiyor' denilerek eleştiri geldi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de "Bu tür polemiklerin içine girmek istemem. Ancak, Genelkurmay Başkanımızın açıklamaları ile ilgili değerlendirme yapılacaksa bu ayak üstü yapılacak bir değerlendirme olmaz" dedi.

"Siyasi partilerimiz bir araya gelmeleri çok iyi olur"

Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, "Cenazelere katılan BDP'li milletvekillerinin dağa gitmeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu" anımsatması üzerine, gazetecilerden, Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un açıklamaları ile ilgili ayaküstü açıklama yaptırmamalarını istedi.

Bir gazetecinin, "Terör konusunda liderlerin bir araya gelmesi konusunda yaptığınız öneri büyük yankı yarattı. Fakat liderler farklı tavırlar sergilediler" sözleri üzerine Mehmet Ali Şahin, şöyle konuştu:

"Görüşürler, hiç merak etmeyin. Görüşmeleri son derece doğal olandır, görüşmemeleri doğal olmayandır. Siyasi partilerimiz millete hizmet için vardırlar. Bir araya gelmeleri çok iyi olur. 'Kamuoyu da bundan son derece memnuniyet duyar' demiştim. Hala düşüncemin arkasındayım. Geçmişte bir araya geliyorlardı liderler.

Benim gönlümden geçen farklı şeyler de var: Genel başkanlarımız zaman zaman bir araya gelmeli, birbirlerini evlerinde ziyaret etmeli, birbirlerinin çayını, kahvesini içmeli. Böyle dostluklar olmalı. Bu, kamuoyunu da son derece rahatlatır. Bunu yapabilmeliler siyasi parti genel başkanları..."

Şahin, "Tıkanma olursa devreye girmeniz sözkonusu olabilir mi?" sorusuna, "O noktaya gelen insanların başkalarının aracılığına ihtiyaç hissetmemeleri gerekir. Çok rahat konuşabilmeliler, bir araya gelebilmeliler. Bu tabanlarımıza da verilecek çok güzel mesaj olur" karşılığını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir