Her şey iyi de devlet katkısı ne zaman hesaba yansıyacak?

Dr. Bilge KARADAĞ ERDEM / Bireysel Emeklilik Uzmanı[email protected]

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugünlerde televizyonda ya da radyoda sık sık emeklilik şirketlerinin bolca reklam ve jenerikle ile karşılaşıyoruz. Ortak söylem ise "BES'te yeni dönem." Bu reklamlarda bahsedilen de tabi ki devlet katkısı (DK). Başbakan Yardımcı Ali Babacan da basın açıklamasında "Kendisi ve eşi için Bireysel Emeklilik Sözleşmesi yaptıracağını" belirterek "2013 bütçesine 1 milyar 250 milyon liralık devlet katkısı ödeneği koyulduğunu ve sisteme tahminden daha fazla başvuru olursa da bu ödeneğin daha yüksek seviyelere çıkarılmasının mümkün olabileceğini" söyledi. Bunlar dinlenip izlendiğinde her şey son derece iştah kabartıcı. Hem ayrılan ödenek hem de bu sürecin en başındaki kişinin ve ailesinin BES'e gireceğini duyunca insan heyecanlanmadan duramıyor. Yapılan reklam ve tanıtımlarda bu durumu destekler nitelikte. Peki, katılımcılar hak kazandıkları devlet katkıları hesaplarında ne zaman görebilecek?

Yönetmelikte tarih belirsiz

29 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelik'in 4. ve 6'ncı maddelerinde, devlet katkılarının hesaplanma ve ödenme sürecini açıklamakta. Bu maddelere detaylı baktığımızda, ocak ayında sisteme giren bir katılımcının devlet katkısı sürecinin başlangıcı, bir sonraki takip eden ayın ilk 10 işgünü içinde şirketler gerekli kontrolleri yaparak kayıt kesinleştirme bildirini EGM'ye yaparlar. Böylece ilgili aya ilişkin devlet katkısı hesabı kapatılarak EGM'ye gönderilmiş olur. EGM, yapılan kayıt kesinleştirme bildirimini 2 işgünü içinde kontrolünü sağlayarak, emeklilik şirketleriyle elektronik ya da ıslak imza ile mutabak belgesini imzalar. Karşılıklı mutabakatın imzalanmasına istinaden 5 iş günü içerisinde Müsteşarlığa devlet katkısı hesap formunu gönderir. Müsteşarlık eline ulaşan hesap formuna istinaden de ödeme belgesini düzenlenerek, 5 işgünü içerisinde EGM'ye DK ödemesi yapılır. Devlet katksı ödemesi, hesaplarına geçen EGM aynı gün içinde ödemeyi şirketlerin hesaplarına öder. Şirketler de EGM'den gelen ödemeyi gene aynı gün içinde katılımcının hesabına yönlendirerek süreç kapanır.
Yönetmeliğin ilgili maddelerinde yazan süreci izlediğimizde, ilgili ayda gelen tahsilatın takip eden aybaşından itibaren en az 24 işgünü sonunda devlet katkısının katılımcının hesaplarına aktarılacağını görmekteyiz. Yani takvim üzerinden bu süreyi geçtiğimizde 6 Mart tarihini görmekteyiz. Yalnız burada soru işareti yaratan ve net olmayan alan Müsteşarlık tarafından hazırlanacak olan ödeme belgesinin kaç işgünü içerisinde hazırlanacağının yönetmelikte belirtilmemiş olmasıdır. Halbuki yönetmelik o alana gelene kadar hem emeklilik şirketlerini hem de EGM'yi yapacağı işlem sürelerini net olarak belirtmektedir.

Katılımcı adaylarını doğru yönlendirmeli

Devlet katkısı şüphesiz Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ciddi anlamda ivme kazandıracaktır. Ancak yapılan reklamlarda 100 TL köşeye koyan bir kişiye, bir başka el de 25 TL katkı yaptığını görmekteyiz. Yukarıda da bahsettiğimiz süreç reklamlarda belirtildiği üzere anında gerçekleşmeyeceğini göstermektedir. Bu noktada zaten sektöre her zaman soru işareti ile bakan katılımcı/ katılımcı adaylarını doğru beklentiye yönlendirmek gerekmektedir. Bu noktada en önemli rol de Hazine Müsteşarlığı'na düşmektedir. Katılımcıların hak ettikleri devlet katkı bedellerinin mümkün olan en kısa zamanda hesaplarında görmeleri ortaya çıkan bu pozitif havanın devamlılığını arttırarak devam ettirecektir.