”Her ülkeden Türk yatırımcısına büyük davet var”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bölgesinde bir "sanayi devi" olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bölgesinde bir "sanayi devi" olduğunu belirterek, "Bosna-Hersek, Sırbistan ve Makedonya dahil olmak üzere bölgedeki her ülkeden Türk yatırımcılarına büyük bir davet var" dedi.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Radon Plaza Hotel'de Türkiye, Bosna Hersek, Arnavutluk, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya, Romanya, Yunanistan ve Sırbistan'ın ticaret ve sanayi odaları birlikleri başkanlarının katılımıyla Balkan Odaları Birliği Genel Kurul Toplantısı yapıldı.

Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Balkan Odaları Birliği Genel Kurul Toplantısı'nın temel amacının Balkanlar'daki ticaret ve yatırım ortamının önünün açılması olduğunu dile getirdi.

Balkanlar'ın Türkiye için çok önemli bir bölge olduğuna dikkati çeken, Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü Balkanlar hemen yanıbaşımızdaki bir coğrafyadır. Yaklaşık 20 bin Türk işadamı Balkanlar'da ve Avrupa'da iş yapıyor. Yatırımları var. Bu toplantılar bizim için çok önemli. Bu toplantıda vize dahil olmak üzere ticaretin önündeki engeller, kotalar, gümrük tarifeleri gibi konuları istişare ediyoruz. Bunların önünün açılması için hükümetlere baskı yapılması için görüş alışverişinde bulunuyoruz. Türkiye bölgesinde bir sanayi devidir. Eğer buradaki kapılar bizim önümüze açılabilirse bizim için müthiş bir fırsat olur. Bu aynı zamanda komşularımızla ticareti geliştirirken dostlukların da gelişmesine katkı sağlar."

Hisarcıklıoğlu, Bosna-Hersek'e yönelik yatırımlar konusunda da, "Bosna-Hersek bizim tarihi kültürel bağlarımızın olduğu bir ülkedir. Bu ülke, henüz siyasi istikrara kavuşmadığı için yatırımcılar için bir fırsatlar ülkesi olarak değerlendirilebilir. Bosna-Hersek, gelecekte belki Türkiye'den daha çabuk AB ülkesi olabilecek bir ülke. Bunun için fırsatları iyi değerlendirmemiz lazım. Normal hale geldikten sonra zaten bu fırsatları yakalama imkanı düşük olur" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) 81 ülkeyle kurduğu iş konseyleri bulunduğunu, bu konseylerin önemli bir ayağının da Balkanlar olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutolğu'nun Balkanlar'a verdiği önem kapsamında kendilerinin de burada çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, Bosna-Hersek, Sırbistan, Makedonya dahil olmak üzere Balkanlar'daki her ülkeden Türk yatırımcılarına büyük bir davet olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir