Her yıl 800 bin istihdam yaratacağız

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, büyüme hızını yüzde 7, Doğu ve Güneydoğu için yüzde 9.5 olarak öngördüklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, her yıl 800 bin kişiye istihdam alanı yaratmak istediklerini söyledi.

İstanbul'da ekonomi gazetecileri ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, CHP'nin Ekonomi Raporu'nu ana hatları ile açıklayarak, 2023 hedeflerini ortaya koydu. CHP'nin 2023 projeksiyonuna göre, Gayrisafi yurtiçi hasılayı 2.6 trilyon dolara, kişi başına geliri 31 bin 500 dolara çıkarmayı hedeflediklerini, böylece AB'nin kişi başına gelirinin yüzde 85'ini yakalayabilmeyi umut ettiklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, 2023'de ihracatı 650 milyar dolar, ithalatı 750 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye ekonomisinde büyüme hızını yüzde 7, Doğu ve Güneydoğu için yüzde 9.5 olarak öngördüklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bu projemizle her yıl 800 bin kişiye yeni istihdam alanları yaratmak istiyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu, kadınların yüzde 40 olan işgücüne katılım oranını yüzde 55 düzeyine getirmeyi, işsizliği de 2023 yılında yüzde 6 düzeyine çekmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Tarım, enerji, istihdam raporları aşamalı olarak açıklanacak

Hazırladıkları 'Ekonomi Raporu'nun ekinde tarım, enerji, istihdam raporları olduğunu, aşamalı olarak onların da açıklanacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Doğu ve Güneydoğu için sıfır faizli kredi, özel sektör gitmezse devlet ve özel sektör işbirliği, o da olmazsa devletin gidip yatırım yapması, fabrika kurması gibi projelerimiz var. Bu hedefleri gerçekleştirdiğimiz zaman Türkiye'nin 2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomi içine gireceğini düşünüyoruz. Bugünkü politikalarla, hele yüzde 4 büyüme hızıyla Türkiye'nin 2023'de 10 büyük ekonomi arasına girmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmediğini, sanayicinin de çiftçinin de gidişattan memnun olmadığını öne süren Kılıçdaroğlu, büyümenin istihdam yaratmadığını, reel ekonominin kırılgan bir görünüm arz ettiğini kaydetti.

"TÜİK işsizlik rakamlarıyla oynuyor"

Türkiye'de işsizliğin azaltılamadığını ve TÜİK'in işsizlik rakamlar ile oynamasının kendilerini rahatlatmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "İşsizlik rakamlarıyla şöyle oynanıyor. Mevsimlik çalışanlarlar var. Mesela yılda iki ay fındık topluyorsanız, 12 ay işsiz görünmüyorsunuz. 15 gün çalışan, bir ay zeytin toplayanların tamamı da yıllın tamamında çalışan işçiler olarak görülüyor. O nedenle rakamlar sağlıklı değil. İşsizlik rakamlarını düşük gösterme çabasını doğru bulmuyoruz" şeklinde açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir