”Herkes görevini bilecek”

Başbakan Erdoğan yargı kriziyle ilgili olarak ilk kez konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yargı kriziyle ilgili olarak, "Anayasa ne diyorsa, yasalar ne diyorsa, herkes orada belirlenen tanıma göre görevini bilecek, görevini yapacak" dedi.

TOKİ tarafından yaptırılan Ataşehir, Halkalı, Ispartakule köprülü kavşak ve bağlantı yollarının toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, 17 Mayıs 2006'da Ankara'da Danıştay 2. Dairesine saldırı düzenlendiğini ve bu saldırıda bir yüksek hakimin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

O saldırı sonrasında olay yerine gelen ve mikrofon karşısına çıkanların hükümeti en ağır şekilde eleştirdiğini ve itham ettiğini vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aradan dört yıl geçti. Şu anda o saldırıyı kınayanlar, faturayı bize kesmeye gayret edenler, hakaret edenler, bu kez de olayın aydınlatılmasını eleştiriyor. Olayın aydınlığa kavuşmasından rahatsızlık duyuyor ve yine hükümeti eleştiriyor. O gün yargının hedef alındığını, laikliğin, Cumhuriyetin hedef alındığını söyleyenler, bugün meselenin netliğe kavuşmasından ciddi rahatsızlık duyuyorlar. O gün yargının zaafa uğratıldığını iddia edenler, yargı üzerinde siyasi baskı olduğunu iddia edenler, bugün bizzat kendileri yargıyı zaafa uğratıyor. Bizzat kendileri yargı üzerinde baskı oluşturuyor."

Erdoğan, bu ülkede siyaset yolunun herkese açık olduğunu dile getirerek, "Siyaset yapmak isteyen, eğer siyasete engel bir durumu, engel bir konumu varsa ondan kurtulur, istifa eder, girer bir siyasi partiye, orada siyaset yapar" dedi.

"Herkes orada görevini bilecek"

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"(Hem bu makamda oturacağım, hem de siyaset yapacağım, hem milletin iradesine müdahale edeceğim) derseniz, işte orada tarafsızlık diye bir şey olmaz. Yargının bağımsızlığını dert edinenler, tarafsızlığını dert edinenler, bağımsızlıktan daha önemli olan tarafsızlığı da en az o kadar dert edinmelidirler. Şu hususun da altını çizerek belirtmek istiyorum; millet iradesini yok sayan, milletin tercihini yok sayan her türlü girişim karşısında boynumuzu bükmeden dimdik duracak, milletin emanetine sahip çıkacağız. Anayasa ne diyorsa, yasalar ne diyorsa, herkes orada belirlenen tanıma göre görevini bilecek, görevini yapacak. Ben Başbakan olarak görevimi biliyorum ve görev alanımın içinde kalıyorum. Ama diğer kurumlar da, olanlar da sağduyudan taviz vermemeli, bizden sağduyudan taviz vermemeyi bekliyorlarsa. Biz vermeyeceğiz. Aklı selimden taviz vermeyeceğiz. Hukuk ve demokrasiyi savunmaya, hukuku ve demokrasiyi yüceltmeye devam edeceğiz. Benim aziz milletim engin ferasetiyle gelişmeleri izliyor. Nihayetinde son karar milletindir, millet verecektir. Son sözü millet söyleyecektir. Milletin kararı üzerinde karar yoktur. Bunu böyle bileceğiz. Demokrasiyi çiğnetmeyecek, hukuku çiğnetmeyecek, millet iradesini çiğnetmeyecek, ama bizi çekmek istedikleri o kirli tuzaklara da kusura bakmasınlar düşmeyeceğiz."

Çalışmaya, üretmeye, Türkiye'ye eser kazandırmaya, hizmet kazandırmaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, her zaman söylediği gibi Ankara'nın o derin labirentlerinde kendilerinin olmadığını kaydetti.

Erdoğan, "Kirli senaryoların, kirli tezgahların içinde biz yokuz. Millete hiçbir fayda sağlamayan tartışmaların, gerilimlerin içinde biz yokuz. Biz milletimizin yanındayız, biz milletimizin arasındayız. Bir gün doğu, bir gün batı, bir gün kuzey, bir gün güney... Dolaşıyoruz. Her zaman öyle olduk. Bundan sonra da aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir