”Herkes konuşma üslubuna dikkat etmeli”

Gül, "Anayasa değişikliğinin referanduma bütün olarak götürülüp götürülmemesi, bana gelirse değerlendireceğim" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bahar aylarında ve yaz döneminde terör örgütlerinin inlerinden çıkıp terör faaliyetlerinde daha cesaretli davrandıklarını söyleyerek, "Geçmişe baktığımızda en çok teyakkuzda olmamız ve en çok tedbir almamız gereken dönemdir" dedi.

Terörle mücadeleden vazgeçmenin söz konusu olmadığını vurgulayan Gül, "Türkiye Cumhuriyeti devleti asla teröre boyun eğmez. Silahla hiç kimsenin varacağı bir yer yoktur. Bunu herkesin bilmesi lazım" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Eskişehir'deki temasları çerçevesinde Valiliği ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin başlangıcında Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, Cumhurbaşkanı Gül'e lüle taşından yapılmış satranç takımı ve Yunus Emre hatıra parası hediye etti.

Gül, Eskişehir Valiliği'nden ayrılırken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"Anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'ndaki tartışmaları nasıl değerlendirdiğine" ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, "Herkes daha sakin olmalı, konuşma üslubuna dikkat etmeli" dedi.

"Anayasa değişikliği teklifindeki, siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili 8. maddenin reddedilmesiyle" konusundaki soru üzerine Gül, "Parlamentonun kararına ne diyebilirim? Saygıyla karşılamak gerekir"  diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasındaki "Hitler benzetmesi" tartışmasıyla ilgili sorusunu cevaplamadı ve başka sorular sorulmasını istedi.

CHP'nin, Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldığının anımsatılması üzerine, Gül şöyle konuştu: 

"Herkesin hakkını kullanma hakkı var. Öyle söyleyelim artık. Dolayısıyla bir şey söyleyemeyiz. Türkiye bir hukuk devleti olduğuna göre kimin nasıl hareket edeceği, ne yapabileceği, ne olacağı bütün bunlar belli. Dolayısıyla önemli olan bir hukuk ülkesinde, hukukun hakim olduğu bir ülkede, hukuk da değiştirilirken yine o ilkeler çerçevesi içerisinde yapılmasıdır. O yapılıyor."

Cumhurbaşkanı Gül, "Çalışmaların başından beri Genel Kurul'da yaşanan tartışmaları nasıl izliyorsunuz?" sorusunu ise "Siz nasıl izliyorsanız ben de öyle izliyorum tabii ki" diye yanıtladı.

"Bana geldiğinde değerlendireceğim"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliğinin referanduma bütün olarak götürülüp götürülmeyeceğine ilişkin tartışmalarla ilgili olarak, ''Bütün bu süreç tamamlanıp bana eğer gelirse, bana gelmeyebilir de biliyorsunuz, bana geldiğinde ben o zaman değerlendireceğim tabii ki'' dedi.

Eskişehir Valiliğinden ayrılırken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, ''Anayasa değişikliğinin referanduma gidecek gibi göründüğünün'' ifade edilmesi üzerine, ''Meclisten geçsin, nasıl geçecek, ne olacak, gelsin o zaman düşüneceğiz. Şimdiden bir şey söyleyemem bu işler için. Otomatik hiçbir şey yok'' dedi. 

Onay süreciyle ilgili tartışmalar hatırlatılarak, ''değişikliği parça parça mı bütünüyle mi referanduma götüreceğinin'' sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ''Hepsinin kuralları var. Dolayısıyla Meclis süreci bitsin ondan sonra bana gelecek. Bana nasıl gelecek, bütün bunlara tabii bakacağız. O zaman değerlendirip, kararımı vereceğim. Şimdiden birşey söylemek mümkün değil'' diye konuştu.

Her şeyin kurallar çerçevesinde olacağını ifade eden Gül, mevcut Anayasa'da anayasa değişikliği, kanunların yapılması ve referandumun şartlarıyla ilgili kurallar olduğunu hatırlattı. Gül, ''Bütün bu süreç tamamlanıp bana eğer gelirse, bana gelmeyebilir de biliyorsunuz, bana geldiğinde ben o zaman değerlendireceğim tabii ki'' dedi.

"Yunanistan'dakiler üzücü"

Yunanistan'da yaşanan olaylarla ilgili soruyu da yanıtlayan Gül, komşu ülke Yunanistan'da yaşananların dikkatle takip edildiğini ve bunların üzücü olduğunu söyledi.

Komşularının ekonomik olarak güçlü ve istikrarlı olmalarının, sorunlarını aşmalarının Türkiye'nin ve bölgenin menfaatine olacağını vurgulayan Gül, ''Dolayısıyla Yunanistan'ın içerisinden geçtiği bu durumu da muhakkak ki atlatacağına inanıyorum. Dünya ekonomik krizi bir çok ülkeyi çok daha fazla sarsmıştır. Hep beraber görüyoruz ki Yunanistan da çok daha fazla etkilenmiştir. Onun için geçen sene yaşandığımız küresel ekonomik krizi herkes tam anlayamıyor, değerlendiremiyor. Bazı ülkelerde yer yerinden oynuyor. Çok şükür ki Türkiye bundan en kısa süre içerisinde çıkan ülkelerden birisi olmuştur. Önümüzdeki yıl herkesin açıkladığı gibi Türk ekonomisi yine büyümeye devam edecektir'' diye konuştu.

"Terörle mücadeleden vazgeçke söz konusu değil"

Cumhurbaşkanı Gül, "Terör olaylarında yaşanan artışa" ilişkin bir soru üzerine de şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz bahar aylarında ve yaz döneminde terör örgütleri inlerinden çıkıp terör faaliyetlerinde daha cesaretli davranıyorlar. Dolayısıyla geçmişe de baktığımızda en çok teyakkuzda olmamız gereken ve en çok tedbirleri almamız gereken dönemdir. Başta Silahlı Kuvvetler olmak üzere bütün güvenlik kuvvetlerimiz bunları biliyorlar, ona göre tedbirlerini alıyorlar, hazırlıklarını yapıyorlar. Bazen siz dışarıda görüyorsunuz çeşitli hareketlenmeler, kuvvet sevkıyatı olduğunda bütün bunlar hep alınması gereken tedbirlerle ilgili çalışmaları ihtiva ediyor.

Terörle mücadele maalesef zor bir olay ama Türkiye bu zor işi muhakkak ki halledecektir. Terörle mücadeleden vazgeçmek diye bir şey söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti asla teröre boyun eğmez. Silahla hiç kimsenin varacağı bir yer de yoktur. Bunu herkesin bilmesi lazım. Elinde silah olan insanları kim, niçin kullanır, ne yapar, bazen kendileri de bunu bilmezler. Provokasyonlar çok olur. Onun için biz terörle kararlı bir şekilde mücadele ederken, teröristleri de izole etmemiz gerekmektedir. Onları tecrit etmemiz gerekmektedir. Halkımız bunun farkına varmıştır. Dolayısıyla Türkiye bunun üstünden muhakkak ki gelecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir