Heronlar teslim edilmeli

Başbakan Erdoğan, insansız hava araçlarının teslim edileceği inancında olduklarını söyledi. Başbakan, İsrail'in özür dilemedikçe, tazminat ödenmedikçe ve Gazze'ye ambargo uygulaması kaldırılmadıkça, ilişkilerinin normalleşmesinin beklenemeyeceğini yineled

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Junker ile görüşmenin ardından ortak basın toplantısında Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik  gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "Netenyahu, 'doğru ve haklı bir yolda olduklarını' söyledi. İsrail Savunma Bakanlığı da Heron'ların tamir edilmediği için geri gönderilmediğini bildirdi. Hem bu açıklamaları nasıl değerlendirirsiniz, ayrıca bizim orada kaç tane Heronomuz var?" soruları üzerine, "Tabii İsrail Başbakanı Netenyahu kalkıp da 'yanlış yolda olduklarını söyleyecek değil veyahut uluslararası sularda yanlış yaptık demeyecek" dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ama bilenen bir gerçek var ki, uluslararası sularda siz seyahat eden herhangi bir gemiye ne olursa olsun böyle bir saldırı hakkına sahip değilsiniz, denizden, havadan... Uluslararası sularda, bu seyahat eden gemilerden biliyorsunuz bir tanesi, 33 ülkeden insanın katıldığı bir insani yardım götüren 3 gemiden bir tanesi, sadece o insanların olduğu ki, 450 civarında insanın olduğu bir operasyondur ve bu askeri bir operasyondur ve bu İsrail tarafından yapılmıştır. Bunu artık bilmeyen yok. Ve kendileri içerde bir tane silah dahi yakalayamamışlardır, bulamamışlardır. Bunlar da ortada...

Öldürülen 9 vatandaşımızla ilgili ki, bir tanesi biliyorsunuz Furkan Doğan. Türk kökenli ABD vatandaşıdır ve 35 mermi bunların vücuduna isabet etmiştir. Ve Furkan'ın kaşına ne yazık ki sıkılan mermi, gözü ile kaşı arasında 3 santimetre mesafeden sıkılmış bir mermidir, kurşundur. Bunların bütün resimlerle, belgeleri her şeyi mevcuttur. 9 tane vatandaşımızın öldürülmesi olayı bu şekilde ortadadır. Ve bunların bütün adli tıp raporları her şeyi mevcuttur. Ve Cenevre'de biliyorsunuz, bunun bir alçaklık olduğu, bunu insan haklarının ihlali olduğu ve burada bir orantısız güç kullanımı olduğu' çok açık ifade edilmiş ve böyle bir tablo içinde Netenyahu ve çevresindekiler kendi içlerindeki çelişkiyi, çatışmayı dünyaya farklı şekilde yansıtırken, aslında özür ve tazminat noktasında belli bir noktaya kendileri gelmişken, tabii iktidardaki sıkıntılarını dışarıya farklı bir şekilde yansıtmak durumunda olmuşlardır.

Şu anda da biz, biz Türkiye olarak, dün de açıkladım, aynı şeyi söylüyorum; özür dilenmedikçe, tazminat ödenmedikçe, Gazze'ye ambargo uygulaması kaldırılmadıkça, Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesi, normalleşmesi beklenemez.

Bununla ilgili B planımızı açıklamıştık. Tekrar burada açıklamayı gereksiz buluyorum. "

6 insansız hava aracının tamir edilerek teslimi gerekir

İnsansız hava aracı Heron'ların tamiriyle ilgili soruyu yanıtlarken de Başbakan Erdoğan, "bu işin bir tarihi olduğunu" söyledi.

Erdoğan, "Bu verilen tarihte bunlar teslim edilmemiştir. Tamir, bakım ile ilgili verilen bir takvim ve bu takvimde bunlar teslim edilmemiştir. Şu anda oradaki bizim insansız hava araçlarımız, bildiğim kadarıyla son olarak 6 taneydi, bunlar oradadır. Ve bu 6 insansız hava aracının tamir edilerek zaten bize teslimi gerekir, çünkü bunların hepsinin parası ödenmiştir. Ve bu bakımları da sözleşmenin gereğidir ve burada da özellikle ticari ahlak noktasında bunu çok önemsiyoruz. Biz, şu anda süratle onların bu bakımlarını yapıp teslim edecekleri inancını koruyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir