Hindistanlı Tata ve Güney Afrikalı Edcon Türk CEO istedi
İnsan kaynakları ve danışmanlık şirketi HGA, yurtdışı CEO ihracında büyük taleple karşılaşıyor. Son olarak Hindistan’ın Koç’u olarak gösterilen Tata Grubu ve Güney Afrikalı Edcon, Türk yönetici için danışman firmalara başvuruda bulundu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Yener KARADENİZ
İSTANBUL - Son yıllarda dünyanın birçok ekonomisinde yaşanan kriz dalgasından tecrübesi nedeni ile en az etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye, profesyonel yöneticilerinin kriz tecrübesi ile de dikkat çekiyor. İnsan kaynakları ve danışmanlık alanında hizmet veren İngiliz kökenli HGA da bu nedenle Türkiye’de ve buradan yurtdışına Türk yönetici ihraç ediyor. Son olarak Ekim ayından bu yana 8 üst düzey yöneticiyi yurtdışına gönderen HGA, yılsonuna kadar 20 yönetici daha ihraç etmeyi planlıyor.
HGA Türkiye Genel Müdürü Murat Ergene, son olarak Hindistan’ın Koç Grubu olarak bilinen Tata’dan üst düzey yönetici talebi aldıklarını söyledi.
Ayrıca Güney Afrikalı Etcon’dan da talep geldiğini dile getiren Ergene, Türk yöneticilere olan talebin sebebini şöyle açıklıyor: "Türkiye’nin genç nüfusu var. Avrupa’da pek kalmadı. Bu işin dominantı İngilizlerdi ve onlar yaşlandı. İkincisi Türkler hareket ediyor, risk alıyor ve süre sınırlaması olamadan nerede görev veriliyorsa oraya gidiyor. Avrupalılar bunu yapmıyor. Türkler daha girişimci ruha sahip. Eskiden perakende sektörü denince Türklerin esamesi okunmuyordu. Şimdi Türkiye’de perakende sektörünün de gelişmesi ile birlikte Türk yöneticilere talep arttı."
Bunu gören uluslararası şirketlerin kendilerinden yönetici talebinde bulunduklarını belirten Murat Ergene, " Hindistan’ın KOÇ Grubu olarak bilinen Tata Grubu 1 ay önce beni aradı ‘Trend limited diye bir şirketimiz var. Bu şirkete deri uzmanları arıyoruz. Türkiye deri ülkesi olduğu için bunu bize siz bulun’ dediler. Onun haricinde Güney Afrika’da LC Waikiki’den büyük bir şirket var. ETCON. Onların 3-4 milyar euro cirosu var. Onlarda yönetici istiyor" diye konuştu.
Danışmanlarda profesyonel göz var
Şirketler paralarını ve ekiplerini yönetecek insanların öneminin farkına varması ile "head hunter" denilen mesleğin doğduğunu belirten Murat Ergene, mesleği ise şu sözlerle açıkladı: "Tepeye koyduğunuz insana çok yüksek bir maaş veriyorsunuz ama onun aldığı kararlar da sizin kârlılığınızı etkiliyor. Bu şekilde üst yöneticilerin önemi arttı. Bunları bulmak zorlaştı. Danışmanlarda profesyonel gözler var. Hangi insan hangi sektörde verimli olur. Biz ihtiyacı görüyoruz ve sonra oraya şu olmaz bu olur diyebiliyoruz. ‘Head hunter’larda genelde Allah vergisi kişisel gözlem yeteneği var. Altıncı hisleri kuvvetlidir. Takipçidirler. Başarıların ve yetkinlik temelli takip. Kişilerin nerede ne zaman ne yaptığını takip etmeniz gerekiyor. Müthiş bir gözlem gücü ile birlikte takip gücünüzün de olması lazım. Hatta bu işte insan kaynakları uzmanları yer
almaz. İnsan kaynakları değil satışçılar bu mesleği yapar. Bu meslek bir satış işidir."