Hisarcıklıoğlu'ndan ayakta alkışlanan konferans

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

diyarbakir@dunya.com

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlı, önceki gün Diyarbakır'da idi. Diyarbakır AK Parti Milletvekili Kutbettin Arzu ve TSE Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çağlar da Hisarcıklıoğlu'na eşlik eden isimlerdi. TSE Diyarbakır İl Temsilciliği ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) El Sanatları Atölyesi'nin açılışlarının ardından, 'Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye' konulu konferansa geçildi. TSO Başkanımız Mehmet Kaya, burada yaptığı konuşmada şehrin dinamiklerinden bahsetti; hem hükümetten hem de Rifat Hisarcıklıoğlu'dan isteklerini dile getirdi. Tekstil Eylem Planı'nda ve fuarlar konusunda Diyarbakır'ın bir merkez olmasını, 5084 sayılı Teşvik Yasası süresinin uzatılmasını, bölgesel, sektörel ve proje bazlı teşvik uygulamasının da bir an evvel hayat geçirilmesini istedi. Ve sonra sıra Hisarcıklıoğlu'nun konferansına geldi.

Başkan öncelikli olarak Diyarbakır ile ilgili bilgiler verdi... Her defasında da 'Ben söylemiyorum, devletin resmi rakamları' diye uyardı. Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl'a Diyarbakır'a kazandırdığı Tarıma Dayalı İhtisas OSB için teşekkür etti. TOBB icraatlarından bahsetti ve ardından da 'Türkiye ve kriz' değerlendirmesi yaptı. En büyük tehlikenin, 'dünyanın bu krizin nasıl durdurulacağını bilmemesi' olduğuna dikkat çekti; 2001 krizinin Cumhuriyet tarihinin en büyük krizi olduğuna söyledi. Ülke olarak zengin olmak istiyorsak öncelikle güçlü ekonomiye ve kaliteli demokrasiye ihtiyaç olduğunu savunan Hisarcıklıoğlu, özellikle kaliteli demokrasi için kurumsal alt yapının kuvvetlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: Anayasanın yenilenmesi; Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu'nda değişiklik; hukuk-yargı-mevzuat reformu; kamu yönetimi reformu; kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılması; kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verirlik; kamu personeli reformu; yolsuzluk ve israfla etkin mücadele. Ardından ekledi: "Sistemin her bir tarafı artık çürümüş. Bu sistemin kökten değişmesi lazım."

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun konferansının bana göre en anlamlı kısmını sizinle paylaşmak istiyorum. "Yemen'e, Çanakkale'ye gidin; Diyarbakırlı, Kayserili koyun koyuna yatıyor. Bizi kimse ayıramaz. Son dönemlerde bazı provokatörler ayrışma girişimleri yapsa da kardeşi kardeşten kimse koparamaz. Kardeş kardeşe sımsıkı sarılmalıdır." Bugüne kadar  birçok konferansa katıldım ama vurgulamalıyım ki izleyen herkesin uzun süre hafızasından silinmeyecek bir konferans dinledik. Sayın Hisarcıklıoğlu'na Diyarbakır ile paylaştığı değerli bilgileri ve hissederek söylediği duyguları için teşekkür ediyoruz.