Hisarcıklıoğlu'ndan ”Türk-Afrika Ticaret Odası” önerisi

Zirvede konuşan TOBB Başkanı, orta vadede tüm Afrika ülkeleriyle iş konseyi kurmayı hedeflediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Afrika ve Türk özel sektörleri arasındaki ortaklığın daimi kalması ve kurumsal bir yapıya taşınması için "Türk-Afrika Ticaret Odası" kurulması yönünde çalışma başlatılması önerisinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, "Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi" kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye-Afrika İş Forumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, Afrika ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin artması için iki ülke iş adamları arasında iletişimin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kuzey Afrika'nın tüm ülkeleri ile kurduğumuz iş konseylerine ilaveten, son bir yıl içerisinde Sudan ve Etiyopya İş Konseylerini kurduk. Orta vadede tüm Afrika ülkeleri ile iş konseyi kurmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Tarım ve madende işbirliği

Hisarcıklıoğlu, işbirliğinin geliştirilebileceği alanlar konusunda ise gıda fiyatlarındaki artışla birlikte daha da önem kazanan tarım sektöründe Türkiye'nin sahip olduğu ileri tarım tekniklerinin, Afrika'nın geniş ve zengin arazilerinde uygulanmasının, Afrika'nın gıda açığının giderilmesine katkı sağlayacağını, Afrika'daki önemli madenlerin işletilmesi ve dünya pazarına arzı konusunda Türk ve Afrikalı şirketlerin işbirliği yapabileceğini vurguladı.

Türk müteahhitlerinin Afrika ülkelerinde sadece 2007 yılında 6 milyar dolarlık proje tamamladığını ve bu alanda daha fazla işbirliği arzuladıklarını aktaran Hisarcıklıoğlu, "22 milyar doları aşan dış yatırımı bulunan Türk özel sektörü, yapacağı doğrudan yatırımlar ile Afrika'nın ekonomik kalkınmasına katkı sağlayabilir" dedi.

Ortak organize sanayi bölgeleri

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin önemli deneyimlere sahip olduğu finans, eğitim, organize sanayi bölgelerinin kurulması ve işletilmesi, gümrük geçiş sistemlerinin modernize edilmesi, başta hidroelektrik üretim projeleri olmak üzere enerji projelerinin hayata geçirilmesi gibi alanlarda da işbirliği olanakları bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye kendi ekonomik dönüşümünü gerçekleştirirken, çevresindeki ülkeleri de dönüştürme kapasitesine sahip olan ve komşularına istikrar yayan bir ülkedir. Bizler yaptığımız yatırımlarla ve ticaretle etrafımızdaki çatışmalara son vermek, insanların barış içinde yaşadığı bir refah alanı yaratmak için de çalışıyoruz. Bu maksatla İsrail ve Filistin iş çevreleri ile Batı Şeria'da ortak bir organize sanayi bölgesi inşasına başladık. Benzer bir projeyi Pakistan-Afganistan sınırında ve Irak'ta gerçekleştirmek için hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Buna benzer projeleri ileriki dönemlerde Afrikalı meslektaşlarımızla çeşitli Afrika ülkelerinde gündeme alabileceğimizi ifade etmek istiyorum. Bu düşüncelerimi ve forum süresince ortaya çıkacak fikirleri birleştirerek, 'Türkiye-Afrika Özel Sektör Geliştirme Programı' adıyla somut bir proje haline getirmeyi öneriyorum. Afrika ve Türk özel sektörleri arasındaki ortaklığın daimi kalması ve kurumsal bir yapıya taşınması için Türk-Afrika Ticaret Odası kurulması yönünde çalışma başlatılmasını öneriyorum."