Hızımızı kesen engellerin çözümü eğitim

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Genel Sekreteri

Tüketim toplumu olduk çıktık. Neden? Geçmişte ve bugün girişimcilik, üretkenlik, üretim, ticaret, yatırım gibi kavramlar okullarda aktarılan kültürde yer almamıştır da ondan. Yaşama dair her şeyi kültür kavramı içinde anlayabiliriz. Örneğin, olmadık yerde korna çalıyorsak, egzozlardan garip ve gürültü kirliliğine neden olacak yüksek ses çıkaracak düzenlemeler yapıyorsak, eğitilmiş toplumdan söz etmek oldukça zor. Okumanın boş zaman işi değil, zaman ayrılması gereken bir etkinlik olarak düşünmüyorsak. Öfkemizi kontrol edemiyor, günde 4- 5 saati ortalama TV başında geçiriyorsak.

Şimdi sormak gerekli. Trabzon en üst teşviki alan bölge değil mi? O halde  yatırımcılar Trabzon'da neden kapıları kırmıyorlar? ' gibi soruları sorup, yanıt aramada sadece başkalarını sorumlu tutuyorsak. Yabancıdan geçtik yerli yatırımcı da ortalarda yoksa.  Trabzon'da "Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme Başkanlığı" (KOSGEB), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hibe destek programlarını açıkladılar. Benim gördüğüm bu destek programları Trabzon'da bir heyecan yaratmadı. Hani "yaprak kımıldamıyor" derler ya tam o durum. Önümüzdeki günlerde de Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKKA) da hibe desteklerini açıklayacak. Bakalım o zaman ne olacak. Her üç kurum da hibe çağrılarına başvuru için proje bekleyecekler. İşletmelerin ise çok önemli bir eksiği "proje yazma" işindeki yetersizliktir.

Trabzon'da proje kültürünün gelişmesi için epey çaba harcadık. Harcamaya da devam edeceğiz.  Proje yapamayan işletmelerin bile destek almasının önü açılmış yeni hibe çağrılarında. Destek kazanan projeler, aldıkları danışmanlığa ödedikleri paranın yüzde 50'sini hibe olarak geri alacaklar. Yine de yaprak kımıldamıyor. Yüzde 100'ü hibe verilse boşuna. Piyasa kötü denilip duruluyor. O zaman dönüp okullarda ki aktarılan kültür içinde nelerin eksik olduğuna bakmak lazım gelmez mi? Bu aşamada Yeni kültürel kazanımlar şunlar olmalı: Eleştirel düşünme, araştırma, iletişim, problem çözme, bilgi teknolojilerini kullanma, Türkçe'yi doğru, etkili ve güzel konuşma, karar verme. kaynakları etkin kullanabilmek…

ABD Trafik Kazalarını Önleme Derneğinden bir heyet Trabzon'u ziyarete gelir. Sağı solu epeyce inceledikten sonra, gözlerine takılan hız kesici engelleri göstererek sorarlar, "Bunlar nedir? "diye.

"Sürücülerin hız sınırları içinde kalmalarını sağlamak amacı ile konuluyor" diye yanıtlanır soru.

Amerikalıları şaşırtan yanıt, bir süre sonra yeni bir soru bombardımanı olarak geri döner, Trafik hız sınırını gösteren tabelayı işaret ederek, "Bakın burada hız sınırı olarak 30 kilometre azıyor. Sürücü bu kurala hangi nedenle olursa olsun uymak zorundadır. Nasıl uymaz, bu nasıl iş, yaptığınız eğitimde bu davranışı nasıl kazandıramazsınız?"  Daha bir çok soruya verilen durumu kurtarmaya yönelik yanıt veriliyor.  Nafile. Ne desek boş. Hız kesici engellerin Trabzon'da ne işe yaradığını anlatamadık.

 Aslında biz de çok utandık bu hız kesici engellerden. Biz eğitim ile dünyada kendimize yer edineceğiz.

 Üretim tek çıkışımızdır. Eğitim ile üretici yanımızı bileyecek programlara ve bu programları hayata geçirecek eğitimcilere şiddetle ihtiyacımız var. Siz ne dersiniz?

Bu konularda ilginizi çekebilir